F-4'lerin Düşüşü İsrail'deki Modernizasyondan Sonra Hızla Arttı - Son Dakika
Güncel

F-4'lerin Düşüşü İsrail'deki Modernizasyondan Sonra Hızla Arttı

Malatya ve Konya'da düşen F-4 uçaklarının İsrail'de 2002 yılında modernize edildiği, bu tarihten sonra son kazalarla beraber 12 adet F-4'ün düştüğü ortaya çıktı.

05.03.2015 16:36  Güncelleme: 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

10 günde 3 kez düşen F-4 savaş uçakları akıllara bir sürü soru işareti getirmeye başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), 54 adet F-4'ü 632 milyon dolar (1,643 milyar TL) ödeyerek modernize ettirdiği dönemde (1998-2003) İsrail'in kendi bünyesindeki F-4'leri hurdaya ayırdığı biliniyor. İşte ne olduysa bu tarihten sonra oldu. Türkiye'de 2002 yılından bu yana, yani modernizasyonun ardından toplam 12 adet F-4 savaş uçağı düştü. En dikkat çeken nokta ise düşen uçakların tamamının İsrail'de elden geçirilmiş olması.

11 MİLYON 700 BİN DOLARA MODERNİZASYON

Modası geçmiş, dünyanın artık F-4'leri hurdaya ayırdığı bir dönemde uçak başına 11 milyon 700 bin dolar (30.4 milyon TL) ödeyerek yaptırdığımız modernizasyon sonrası uçakların peş peşe düşüşü o dönemde yapılan askeri anlaşmaları bir kez daha gündeme getiriyor.

"DÜNYA HURDAYA AYIRDI BİZ NİYE KULLANIYORUZ?"

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in övünerek bahsettiği, hatta 1998 yılında İsrail'e yaptığı bir ziyarette bizzat hangarlarda incelediği F-4 modernizasyon projesi kapsamında elden geçirilen uçakların peş peşe düşmesi, "Dünyanın hurdaya ayırdığı uçakları biz neden hâlâ uçuruyoruz?" sorusunu gündeme getirdi.

AMERİKA 19 YIL ÖNCE HURDAYA AYIRDI

İlki 1958 yılında Amerikan McDonald Douglas firması tarafından üretilen F-4'ler ilk defa 1960 yılında Amerikan donanmasında kullanılmaya başlamış. Amerikan ordusu, özellikle Vietnam savaşında kullandığı F-4'leri tam 19 yıl önce 1996 yılında hurdaya ayırmış. Bugüne kadar 5 bin 195 adet üretilen F-4 savaş uçaklarını İsrail de 2004 yılında hurdaya ayırmış. F-4'ler Türkiye dışında; ABD, İsrail, Avusturya, Mısır, Almanya, Yunanistan, İran, Japonya, Güney Kore, İspanya ve İngiltere orduları tarafından da kullanılmış.

BUGÜNE KADAR 15 PİLOT ŞEHİT OLDU

2002 yılından bugüne kadar ülkemizde yaşanan F-4 uçağı kazalarında 15 pilot şehit oldu. Meydana gelen F4 kazaları şunlar:

"10 Ocak 2002: Sivas Gürün'de 173. Filo'ya ait iki F-4 çarpıştı, pilotlar fırlatma koltukları ile uçaklardan atladı.

9 Ocak 2003: Malatya'da 173. Filo'ya ait iki F-4 kol uçuşu sırasında birbiriyle çarpıştı. Olayda Yzb. Fazıl Taştan, Yüzbaşı Ali Rıza Sadak, Üsteğmen Semih Desticioğlu ve Üsteğmen M. Fatih Ongun şehit oldu.

22 Haziran 2005: Malatya'da düşen RF-4E uçağında Yüzbaşı Mustafa Akyüz ve Pilot Üsteğmen Melih Çelik atlayarak kurtuldular

17 Mart 2009: Konya'da askeri eğitim uçuşu yapan F-4 düştü, 1 pilot şehit oldu 1 pilot yaralandı.

3 Ekim 2011: 173. Filo'ya ait F-4, Konya'da yapılan tatbikatta düştü. Kazada Binbaşı Serdar Kandemir ve Üsteğmen Engin Kayadibi şehit oldu.

22 Haziran 2012: 173'üncü Filo'ya ait F-4 uçağı Akdeniz açıklarında Suriye tarafından atılan füze ile düşürüldü. Kazada Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy yaşamını yitirdi.

30 Eylül 2013: Sivas'ın Kangal ilçesi yakınlarında düşen 173. Filo'ya ait F-4 uçağında Binbaşı Serdar Çeliker, Yüzbaşı Fatih Tüm atlayarak kurtuldu.

24 Şubat 2015: Malatya'dan havalanan ikili RF-4 kolu havada çarpıştı. Uçakta bulunan dört pilot hayatını kaybetti.

05 Mart 2015: Konya'da F-4 eğitim uçağının düşmesi sonucu Hava Pilot Kurmay Binbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı şehit oldu."

F-4\'lerin Düşüşü İsrail\'deki Modernizasyondan Sonra Hızla Arttı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel F-4'lerin Düşüşü İsrail'deki Modernizasyondan Sonra Hızla Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (52)

  • Hakim özekinci: AKP eye oy veren İsrail ini ekmeğine yağ sürür 17 7 Yanıtla
  • TürkiyeCumhuriyeti: Güçlü Türkiye ama israile baglı 7 14 Yanıtla
  • Frozontana: Oylar aslan gibi akp ye uyanın artık be 7 13 Yanıtla
  • TürkiyeCumhuriyeti: Ülkem kimlere emanet hey gidi hey Hızla batıyoruz 7 11 Yanıtla
  • Vatansever: hayret kimse daha o kelimeyi kullanmadan ben kullaniyim bari, yahu bu ucaklari pkk dusurmesin? 10 7 Yanıtla
  • Türkiye: Vatanını milletini seven akpye oy vermez 6 10 Yanıtla
  • Akplilere: Tayyip bi one minute daha yapar olay çözülür dimi ak troller 9 5 Yanıtla
  • mert efe: üretemezsen böyle israile gebe kalırsın. yazık günah kim verecek şimdi bunların hesabını . allah rahmet eylesin şehitlerimize. millletimize allah sabırlar versin. 14 0 Yanıtla
  • Takara tukara: La kurdo fedarasyon istiyorsan AKP den isteyeceksin makara tutanlar der verir gider AKP PKK KARDEŞ parti bunlara oy verende vatan haini 5 8 Yanıtla
  • emreeee: çevik paşada israile 100 milyar dolarları akıtma peşindeydi allahtan bu iktidar başa geçti yoksa şu an türkiyeyi israile vermiştiler. Türkiye onların yaptığının ceremesini hala cekiyor. 8 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti çiğ köfte
    10:57 Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti çiğ köfte

    Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti olan çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti olmaya devam ediyor. Adıyamanlılar tarafından evlerde hazırlanan çiğ köfte, son yıllarda bu alanda üretim yapan işletmelerin artmasıyla yurdun dört bir yanında tüketilmeye başlandı. Adıyaman Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, çiğ köftenin sektör haline geldiğini belirtti. İftar sofralarında sık sık yer alan çiğ köfte, Türkiye'nin tüm illerine gönderilip tüketiciye taze şekilde sunuluyor.

  • Marmaris'te Şehit Yakınları ve Gazilere İftar Programı Düzenlendi
    10:56 Marmaris'te Şehit Yakınları ve Gazilere İftar Programı Düzenlendi

    Marmaris Kaymakamlığı koordinesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit yakınları ve gaziler onuruna iftar programı düzenlendi. Programa, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve diğer davetliler katıldı.

  • Aydın'da Süs Bitkisi Çalındı, Esnaf Hırsıza Seslendi
    10:56 Aydın'da Süs Bitkisi Çalındı, Esnaf Hırsıza Seslendi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde havalandırmak için dükkanının önüne çıkardığı süs bitkisinin çalındığını fark eden esnaf, hırsıza seslenerek görüntülerle suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen esnaf, bitkinin kimliği belirsiz bir kadın tarafından köklenerek çalındığını tespit etti. Esnaf, çalınan bitki ve içerisindeki değerli taşların geri getirilmesini istedi.

  • FETÖ/PDY üyesi firari Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı
    10:56 FETÖ/PDY üyesi firari Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı

    FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyum atanan Boydak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, İstanbul'da düzenlenen operasyonla yakalandı. Boydak'ın, örgütün mali ayağında yer aldığı iddia ediliyor.

  • Bilecik'te 14 Hırsızlık Olayından Suç Kaydı Bulunan Şahıs Yakalandı
    10:56 Bilecik'te 14 Hırsızlık Olayından Suç Kaydı Bulunan Şahıs Yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, bir otomobilin lastik, jant, akü ve stepnesinin çalınması ihbarı üzerine yapılan araştırmada, hırsızlık olayının şüphelisi olan ve 14 adet suç kaydı bulunan Y.A. isimli şahıs, Vezirhan beldesinde yakalandı. Şahsın üzerinde yapılan kontrolde, ruhsatsız bir av tüfeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, adliyeye sevk edildi.

  • Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti
    10:56 Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti

    Konya-Karaman kara yolunun 25. kilometresinde meydana gelen trafik kazasında, kontrolden çıkan bir otomobil otobüs durağında bekleyen vatandaşlara çarptı. Kazada 3 kişi hayatını kaybederken, 6 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi ve yaralılar tedavi altına alındı. Polis, kazayla ilgili incelemelerine devam ediyor.

  • AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor
    10:53 AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor

    Adana Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Ar-Ge ve Tasarım Kültürünün yaygınlaşması için oluşturduğu AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu'nun 11'nci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, firmaların rekabet şansını artıracak projeler ve iş birliği konuları ele alındı.

  • Tatvan'da kar yağışından mahsur kalanlar kurtarıldı
    10:52 Tatvan'da kar yağışından mahsur kalanlar kurtarıldı

    Bitlis'in Tatvan ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalanlar, karayolları ekipleri tarafından kurtarıldı.

  • İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı
    10:52 İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı

    İstanbul İhracatçı Birliklerinin (İİB) ihracatı yılın ilk iki ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 2 milyar 48 milyon dolara yükseldi. İİB üyesi birliklerin farklı sektörlerdeki ihracatları da artış gösterdi.

  • Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor
    10:52 Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor

    Kars'ta gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla Gıda Kontrol ekipleri tarafından gıda işletmelerine yönelik denetimler aralıksız olarak sürdürülüyor. Denetimler kapsamında gıda numuneleri alınarak analizler yapılmakta ve olumsuzluk tespit edilen işletmelere idari yaptırımlar uygulanmaktadır.


Advertisement