Fabrika İşçileri Yıkıma İzin Vermedi - Son Dakika
Güncel

Fabrika İşçileri Yıkıma İzin Vermedi

Fabrika İşçileri Yıkıma İzin Vermedi

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde akü imal eden Johnson Controls isimli fabrikanın istinat duvarının yolu işgal gerekçesiyle yıkımına fabrikadaki işçiler engel oldu.

06.03.2014 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde akü imal eden Johnson Controls isimli fabrikanın istinat duvarının yolu işgal gerekçesiyle yıkımına fabrikadaki işçiler engel oldu. Kendilerini iş makinelerinin önüne atan işçiler, yıkımı durdurdu.

TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 3. Cadde'de 2003 yılından bu yana faaliyette bulunan ve akü üretimi yapan Johnson Controls isimli fabrikanın yola cepheli istinat duvarı TOSB Yönetimi tarafından yola tecavüz gerekçesiyle yıkılmak istendi. Bunun üzerine fabrika yöneticileri ve çalışanları iş makinelerinin önüne geçerek yıkımı durdurmak istedi. Çevik kuvvet ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı.

Fabrikanın avukatı Sedat Özyurt, istinat duvarının projeye uygun olduğunu, projeye TOSB tarafından onay verildiğini belirterek, yıkım için mahkeme kararı olması gerektiğini, böyle kararın kendilerine tebliğ edilmediğini, bu nedenle bu yıkımın kanunsuz olduğunu söyledi. Özyurt, "Fabrika 2 bin 600 metrekarelik bir alanda 50 personeli ile 2003 yılında faaliyete geçti o günden bu yana 11 yıldır üretim yapıyor. Aradan bunca yıl geçmesine karşın TOSB yönetimi 13 Aralık 2013 tarihinde Kocaeli Valiliği'ne kamu yoluna tecavüz gerekçesiyle 90 metrekare olan istinat duvarının yıkılması için başvuruda bulunuyor. Valilik başvuruyu reddediyor. Bunun üzerine aynı başvuruyu Çayırova Kaymakamlığı'na başvuruyor. 14 Şubat 2014 günü Kaymakamlık'tan gelen görevliler yaptıkları incelemede yola tecavüz olduğu bunun için de soruşturma için yeniden geleceklerini söylediler. 17 Şubat 2014 tarihinde tanıklar nezdinde yapılan soruşturmada yola tecavüz olmadığını söylediler ama 24 Şubat tarihinde karar men ediliyor ve yola tecavüz edildiği ileri sürülen alanın şikayetçi TOSB yönetimine teslimine karar veriliyor. Bugün de hiçbir tebligat yapılmadan mahkeme kararı olmadan yıkıma geldiler. Bu yıkım yasadışıdır. Kanuna aykırıdır. Özel mülkiyete tecavüz mahiyetinde hukuka aykırı işlem yapılamaz. Konu hakkında başvurduğumuz TOSB yöneticileri 'Biz yıkarız. Gidin mahkemeye başvurun' diyor. Oysa fabrikanın tüm projesi TOSB yönetimi tarafından onaylandı ve tasdik edildi. İstinat duvarı sonradan yapılmadı projenin içinde vardı hatta duvarın iki sokağı bağlayan köşesinin dört köşe değil yuvarlak hatlı olması yönünde görüş bildirdi, duvar onların görüşleri doğrultusunda yapıldı. Yasalara saygılıyız ancak bu kanunsuz yıkıma izin vermeyeceğiz. Biz de emniyet birimlerine özel mülkiyete yönelik hukuka aykırı tecavüze engel olunması için başvuruda bulunduk" dedi.

Bu arada TOSB yetkilileri ve avukatları da olay yerine gelerek fabrika avukatlarıyla ve yöneticileriyle görüştü. TOSB yetkilileri konu hakkında fabrika yöneticilerine tahakkuk yapıldığını, bu yıkımın da talimatlara uygun bir şekilde olduğunu söylediler. Görüşmelerin olumsuz sonuç vermesi üzerine iki iş makinesi duvarın yıkılması için hareket edince fabrikada çalışan işçiler iş makinelerinin ve duvarın üstüne çıkarak yıkıma engel oldular. Fabrika yetkilisi uygulamaya tepki göstererek hiçbir önlem alınmadığını önlem alınmadan boşaltılmadan yapılacak bir yıkımın fabrika için risk oluşturacağını, bu nedenle fabrika binasına da büyük hasar verebileceğini ileri sürdü. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fabrika İşçileri Yıkıma İzin Vermedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement