Faiz İndiriminin Biteceği Beklentisi Lirayı Destekliyor - Son Dakika
Güncel

Faiz İndiriminin Biteceği Beklentisi Lirayı Destekliyor

Faiz İndiriminin Biteceği Beklentisi Lirayı Destekliyor

Piyasada faiz indiriminin sonuna gelindiği yolunda güç kazanan beklentiler lirayı destekliyor.

21.07.2014 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Piyasada faiz indiriminin sonuna gelindiği yolunda güç kazanan beklentiler lirayı destekliyor. Jeopolitik risklerin derinleşeceğine ilişkin işaretlerin zayıflaması da altındaki yükselişi frenliyor.

Malezya uçağının Ukrayna'da düşürülmesi ve İsrail'in Gazze'ye operasyonlarını şiddetlendirmesiyle geçen hafta sonuna doğru 2.14 lirayı aştıktan sonra geri çekilen dolar, yeni haftaya 2.12 lira düzeyinden başladı. Gün içinde 2.1164 lira düzeyine kadar gerileyen dolar, kapanış saatlerinde 2.1222 lira düzeyindeydi.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, gösterge faizlerinin yüksek olması sebebiyle Merkez Bankası'nın enflasyon raporu açıklamasında faiz sinyalleri de vereceğini belirtti. Merkez Bankası'nın Perşembe günün açıklayacağı enflasyon raporuna da işaret eden Uskuay, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bir önceki enflasyon raporu açıklandığında Merkez Bankası faiz indirimi sinyali vermişti. Ama bu karar, çok sınırlı hareket gerçekleştirdi ve faizleri geri getirmedi, hatta yükseltti. Şu anda gösterge faiz de geri gelmedi. Mevcut piyasa faizleri, Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmayacağını gösteriyor; çünkü, bu düzeyde bir indirim piyasalarda ters bir etki yapacaktır. Piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini ya bitirmesini ya da son adımı atmasını bekliyor. Gösterge faizinin yüzde 8.25 düzeyinde olması bunu gösteriyor. Bu da liranın değerlenmesine sebep oluyor."

"ALTINDA AŞAĞI YÖNLÜ HAREKETLER GÖRÜLECEKTİR"

Ayın ortalarında onsu 1,290-1,295 dolar düzeylerinde olan altın, Ukrayna'da Malezya uçağının düşürülmesi ve İsrail'in Gazze saldırıyla yönünü yukarı çevirdi. Güne 1,310 dolardan başlayan altın fiyatları 1,313-1,315 dolar bandında hareket etti. Altın gün sonunda 1,312 dolar düzeyinde hareket ediyordu.

Altın fiyatlarını da değerlendiren Uskuay, "Altında 1,300 doların üzerinde tutunma çabası var. Altındaki düşüşü engelleyen sebepler jeopolitik riskler. Yılbaşından bu yana altının onsu 1,200-1,300 dolar aralığında ilerliyor. Jeopolitik riskler altının düşünü engelliyor ve altın bu risklerle yatay tutunmaya devam ediyor" diye konuştu.

Jeopolitik riskleri de değerlendiren Gökhan Uskuay, "Jeopolitik riksler, Ukrayna ve Rusya arasında her hangi bir şekilde silahlı çatışma olmayacağı ya da Ortadoğu'nun tamamının karışmayacağını gösteriyor. Bunlar boyutu hesaplanan gelişmeler. İŞID'in ya da İsrail'in Gazze saldırısında doğan gelişmeler bölgeye yayılmadığı sürece riskler sınırlanıyor. Yılın son çeyreğinden itibaren altında aşağı yönlü hareketler görülecektir" dedi.

"FİYATLAR 1,300-1,340 BANDINDA HAREKET EDER"

DHA'nın sorularını yanıtlayan, Emtia Piyasaları Uzmanı Ekonomist Ateşan Aybars, küresel piyasalarda altının onsunun 1,300-1,340 dolar aralığında sıkıştığını belirterek, Ukrayna, Filistin gibi jeopolitik risklere dikkat çekti ve ekledi:

"Aslında altın yatay bir seyirle hareket ediyor. Altında dramatik bir hareket beklemek biraz ütopik olur. Kısa vadede altının onsu 1,300-1,340 dolar arasında ki seyir devam eder. Altın bu rakamları kırarsa aşağı ya da yukarı yönlü hareket eder. Ancak çok ciddi bir oynama olmaz. Aşağı yönlü 1,280 dolarda fizik alımlar başlar. Ancak 1,340 doların üzerine çıkarsa 1,400 doları bulabilir."

Küresel gelişmelere bağlı olarak Kapalıçarşı'da fiyatlar hareketlendi. Kapanış saatlerinde gram altının 89.56 liradan işlem gördüğü piyasada, çeyrek altın 146 lira, Cumhuriyet Altını da 602 liradan satılıyordu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Faiz İndiriminin Biteceği Beklentisi Lirayı Destekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement