Fao'nun 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Fao'nun 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, 43 ülkeden 131 katılımcıyla düzenlenen ve üç gün süren Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı sona erdi.

06.05.2016 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, 43 ülkeden 131 katılımcıyla düzenlenen ve üç gün süren Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı sona erdi.

Antalya'da bir otelde düzenlenen konferans kapsamında, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki bakliyat tüketimi, ihracatı ve ithalatı, tarımda sürdürülebilirlik üzerine sunumlar yapıldı.

Konferansta, FAO kapsamındaki 42 ülke ve Avrupa Birliği'nden 108 delege, 23 gözlemci, Birleşmiş Milletler'den araştırmacı, uluslararası organizasyon, özel sektör, akademik personel, sivil toplum örgütü temsilcileri yer aldı.

Konferansın sonuç bildirgesinde, yapılan etkinliğin Avrupa ve Orta Asya bölgesi için önemli olduğu vurgulandı.

Bildirgede, Türkiye, Avrupa ve Orta Asya ülkeleri tarafından geçen sene kabul edilen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinin gerçekleştirilebilmesi için işbirliği yapılması yönünde kararlar alındı.

Açlık, yoksulluk, iklim değişikliği, su, sürdürülebilirlik ve deniz ekosistemleri için konulan hedefler gözden geçirilerek, üye ülkelerin, FAO'nun büyümekte olan nüfusa ve uluslararası pazarlara gıda sağlayabilmek konusunda sürdürülebilir uygulamalarla atılacak adımlara odaklanması istendi.

Bildirgede, tarım sektörünün ana rolünün sürdürülebilirliğini devam ettirmek, iklim değişikliğine ayak uydurmak için çalışmalar yapmak gerektiği vurgulandı.

Gıda kayıpları sorunu ele alındı

Ekosistem tabanlı tarımın FAO tarafından geliştirilen çalışmalardan biri olma özelliğini taşıdığı belirtilen bildirgede, şu ifadeler yer aldı:

"İklim değişikliğinin tarıma etkileri bölgedeki tüm ülkeleri doğrudan etkiliyor. FAO, 'iklim akıllı tarım yöntemini' teşvik ederek verimliliği, uyumu ve sera gazlarının salınımının azaltımına dikkati çekiyor. Konferansta, iyi beslenme ve beslenme düzenlerinde bakliyatların teşvikinin altı çizildi. Bölgede açlığın yüksek düzeylerde görülmediği fakat mikrobesin yetersizlikleri, büyüme eksiklikleri, aşırı kilo ve obezite gibi yanlış beslenmenin farklı türlerinin endişe verici boyutlara ulaştığı vurgulandı. Aile çiftçileri için politikalar ve farklı türdeki destekler, yasal olmayan balıkçılıkla mücadele, kadın ve gençlere destek gibi konular öne çıkan başlıklar oldu."

FAO'nun üye ülkelere daha iyi ve verimli hizmet götürebilmek için ülke ofislerini gelecek yıllarda güçlendirmeye karar verdiği anlatılan bildirgede, şu anda Kırgızistan ve Tacikistan'da FAO temsilciliklerinin mevcut olduğu kaydedildi.

Sonuç bildirgesinde, bölgedeki tarım ve gıda konularında FAO'nun gelecek yıllardaki çalışmaları için tavsiyeler sunulurken, konferans kapsamında yapılan istişarelerde sivil toplum örgütleri agroekolojiyi, doğal kaynaklara erişimi, yerel ve bölgesel pazarları ve insana yakışır iş gibi konuların öneminin gündeme taşındığına yer verildi.

Katılımcıların, toprak, balıkçılık ve ormancılık konularında gönüllülük esasına dayalı ilkelerin farklı ülkelerde nasıl uygulandığını gözden geçirdiği belirtilen bildirgede gıda kayıpları ve israfın ekonomik, çevresel ve toplumsal önemi olan küresel bir sorun olarak ele alındığı kaydedildi.

Bildiride FAO'nun tahminine göre, üretilen gıdanın üçte birinin "kayıp, israfa uğradığı ve hiç tüketilmediği"ne işaret edildildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fao'nun 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement