Faroz'dan Doğan Hobi - Son Dakika
Kültür Sanat

Faroz'dan Doğan Hobi

Faroz\'dan Doğan Hobi

Trabzon'un balıkçılıkla ünlü Faroz mevkisinde balıkçı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Boğaçhan Şatıroğlu, çocukluğunda dedesine tekne tamirinde yardım ederken merak ederek başladığı, aralarında ''Karayip Korsanları" filmiyle tanınan "Siyah İnci" gemisi, "Nusret" mayın gemisi, Ertuğrul Fırkateyni, Savarona gibi gemi ve teknelerin maketlerini yaparak, dünyaya pazarlıyor Şatıroğlu'nun yaptığı bazı maketler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile çeşitli sanatçı ve iş adamlarına hediye edildi Şatıroğlu: "Özellikle Trabzon'a özgü teknelerin maketini yapmayı tercih ediyorum. Bizim teknelerimiz bir çok modele göre çok daha güzel"

20.06.2013 12:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tuncay Bekar - Trabzon'un balıkçılıkla ünlü Faroz mevkisinde balıkçı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Boğaçhan Şatıroğlu, çocukluğunda dedesine tekne tamirinde yardım ederken merak ederek başladığı, aralarında "Karayip Korsanları" filmiyle tanınan "Siyah İnci" gemisi, "Nusret" mayın gemisi, Ertuğrul Fırkateyni, Savarona gibi gemi ve teknelerin maketlerini yaparak, dünyaya pazarlıyor.

İskenderpaşa Mahallesi'ndeki atölyesinde gemi ve tekne maketleri yapan Şatıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçı bir ailenin çocuğu olduğunu, çocukluğunun Faroz olarak da bilinen Yalı Mahallesi'nde geçtiğini, balıkçılakla uğraşan dedesine tekneleri tamir ederken yardım ettiğini anlattı.

Bu nedenle tekne ve gemilere ilgisinin olduğunu, maket gemi yapımını ise dayısından öğrendiğini dile getiren Boğaçhan Şatıroğlu, yıllardır kendi atölyesinde çeşitli gemi ve teknelerin birebir maketlerini yaptığını ifade ederek, "Savaş gemileri maketlerimiz var, Nusret Mayın Gemisi olsun, Ertuğrul Fırkateyni olsun. 'Yavuz' gibi tarihi gemiler de yapıyorum, birçok ülkenin ünlü teknelerinin maketlerini de yapıyorum ama özellikle Trabzon'a özgü teknelerin maketini yapmayı tercih ediyorum.  Bizim teknelerimiz bir çok modele göre çok daha güzel" dedi.

Şatıroğlu, gemi maketlerinin yapımının 3.5 ay sürebildiğini anlatarak, "Bir maketin yapım süresi modeline göre değişiyor. Mesela bir balıkçı sandalının maketini 10 günde yapabiliyorum. Yaptığım modeller gerçeğinin birebir aynısı. Gerçeğine ne kadar uygun olursa maket o kadar değer kazanır. Yavaş ve içinize sindirerek yaptığınız bir model her zaman beğeni kazanır. En zor geminin maketini 3-3.5 ayda tamamlıyorum. Örneğin çok sayıda topu bulunan bir kalyon yapmak zaman alıyor. Bir defasında 170 topu bulunan bir kalyon yapmıştım, sadece toplarını bir haftada tamamlayabilmiştim" diye konuştu.

Maket gemi ve tekneleri 500 lira ile 10 bin lira arasında değişen fiyatlarda sattığını belirten Şatıroğlu, "Fiyatlar pahalı olduğu için maketler çok rağbet görmüyor. Pahalı modellerimize aylarca zaman harcıyoruz. Mesela Atatürük'ün Savorana Yatı'nın maketi 3.5 ayımı almıştı. 135 santimetre boyunda bir maketti" dedi.

Şatıroğlu, hamsi avında kullanılan Karadeniz'e özgü modern bir gırgır maketi yaptığını, bu maketin bir iş adamı tarafından bir tersanenin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edildiğini, Karadeniz'e özgü Sürmene takası maketinin ise bir başka iş adamı tarafından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a  hediye edildiğini söyledi.

-Sürmene Takası'ndan Siyah İnci'ye kadar bir çok gemi maketi yapıyor-

Maket gemileri, bazı Türk sanatçılarına, iş adamlarına, ABD,  İngiltere ve İspanya gibi ülkelere sattığını, Türk konsoloslukları ile ataşelere verdiğini söyleyen Şatıroğlu, maketleri arasında "Karayip Korsanları"nın gemisi "Siyah İnci", "Trabzon çektirmesi", ABD'nin Mississippi Nehri'nde kullanılan nehir gemisi, balina ve sünger avcı tekneleri, Yunanıstan'a özgü sünger avcı gemisi, Manş Denizi'ndeki kurtarıcı römorkör, kayıkçı tekneleri, Türkiye'nin geçmişte ABD'den satın aldığı savaş gemisi, dünyaca ünlü Sürmene takası gibi birçok yerli ve yabancı gemi ve teknelerin maketleri olduğunu vurguladı.

Herkesin bir hobisi olması, ailelerin de çocuklarını bu tür hobilere yönlendirmesi gerektiğini savunan Şatıroğlu, "Bu iş aynı zamanda bir sanat. Bu sanatı yaşatmamız lazım ama yeni nesil çok ilgili değil. Teknolojinin ilerlemesi ile bilgisayar oyunları öyle çekici hale geldi ki çocuklar bilgisayarların başından kalkamıyor. Bu biraz da anne babalardan kaynaklanıyor. Şu ana kadar bir anne baba çocuğunu alıp şöyle bir hobi kazandırayım diye yanıma gelmedi, bu düşündürücü" dedi.

Boğaçhan Şatıroğlu, tüm bunlara rağmen hobi olarak gemi maketi yapanlar olduğunu ifade etti. - Trabzon

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement