Faruk Çelik: Ocağı Kapatacağımız Zaman 50 Kişiyi Devreye Sokuyorlar - Son Dakika
Güncel

Faruk Çelik: Ocağı Kapatacağımız Zaman 50 Kişiyi Devreye Sokuyorlar

İşçi ölümleriyle ilgili öz eleştiride bulunan Bakan Çelik, "Bu acı çekilecek gibi değil. Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor." dedi.

30.10.2014 08:24  Güncelleme: 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bu acı çekilecek gibi değil. Artık bir çözüm bulmalıyız. Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor. Sorumluluk hepimizde" dedi.

"OĞULLARIM 3 AYDIR PARA ALAMIYOR"

Ermenek Güneyyurt'ta su dolan Has Şeker Madencilik'e ait ocakta mahsur kalan 18 işçiye, işverenin torba yasa bahanesi ile 3 aydır maaş vermediği ortaya çıktı. İki oğlu madende mahsur kalan baba Şükrü Haznedar, "Oğullarım 3 aydır para alamıyordu. Alacaklarının ödeneceği vaadiyle indikleri madenin önünde umutsuz bekliyorum" dedi.

Maden işçileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e aynı maaş sıkıntısını aktardılar, artan maliyetler nedeniyle işverenin servisleri kaldırdığını ve yemek vermeyi kestiğini söylediler.

"TUVALET İZNİ BİLE VERMİYORLARDI"

İşçiler, torba yasa sonrası korkunç gelişmeleri ve sorunları şöyle aktardılar: "Herkes evinden zeytin, peynir, domates, soğan ve ekmek getiriyordu. İşveren yalnızca 15 dakika öğle arası veriyordu. Bu arada madenden geri çıkıp-inmek mümkün olabilir mi? Bu yüzden yerin yüzlerce metre altında yere sofra kurup getirdiklerimizi yiyoruz. Facia da böyle bir yemek sırasında oldu. Daha acısı maden ağaları tuvalet izni bile vermiyordu. Arkadaşlarımız pet şişelere ihtiyaçlarını gideriyor, vardiya bitiminde dışarı çıkarıyordu. Ermenek'te hiç bir madende sendika yok, işverenin insafına kalıyoruz. Buradan çıkıp başka bir madene gitsek, bizden önce adımız gidiyor. İşverenler söz birliği yapıyor, bu şartlarla çalışmaya zorluyor.
3 aydır, bu yasanın ardından servisleri de kaldırdılar. 20 kilometre yoldan kendi tuttuğumuz araçlarla Ekmeğimiz 'Torba' ile kestiler, kazalarda kaç canımızı yediler."

"O KADAR TAZYİKLİ SUDA ÜMİT OLMAZ"

Ocağın kapısında bekleyen Şükrü Haznedar, içeride kalan iki oğlundan ve diğer madencilerden bir haber gelmesini bekliyor. Çaresiz baba Haznedar, "Ali'm 34 yaşındaydı. 3 çocuğu vardı. Kerim'im 32 yaşındaydı, onun 2 çocuğu vardı. 3 aydır alacaklarını alamıyorlardı. 'Paralarınızı vereceğiz, gelin' dediler, ocağa indiler. Alacaklarıyla şimdi suyun bastığı madende kaldılar. Allahtan ümit kesilmez ama o kadar tazyikli suda da ümit olmaz. İşçiler bu baskının daha önceden işaret verdiğini söylüyorlar. Ölçüm yapılsaydı, risk ortaya çıkardı ama bunu yapmadılar" diye sitem etti.

BAKANDAN ÇARESİZLİK İTİRAFI

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Bu acı çekilecek gibi değil. Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor. Sorumluluk hepimizde can önemliyse kapatırız. Ancak 'Tehlike geliyor' diyecek olan buradakilerdir. İşverenler 'İşçiye 3 kuruş ödeyeceğiz' diye işçiden 5 kuruşu kesiyor. Biz o parayı kesilsin diye vermedik. Buradaki talihsizlik yasanın yeni yürürlüğe girmesi. Keşke kayıpsız aklımız başımıza gelse" yanıtını verdi.

Çelik, "Denetime gelen müfettişleri görmüyoruz" diye dert yanan işçilere de "Şerefsizlik yapıyorlarsa bu alçaklıktır" karşılığını verdi.

"RAMAZAN'DAN BU YANA MAAŞ ALAMAYAN VAR"

Torba Yasa sonrası işletmecilerin maliyetten kazanamadığını zamandan kazanmaya çalıştığını bir madenci, Ramazan ayından beri maaşların verilmediğini söyledi. Bir başka maden işçisi ise "Bize işe dönmememiz durumunda hakkımızda yasal işlem başlatılacağını ve bir daha maaş verilmeyeceğini söylediler. Aramızda kredi borcu olan, eşi hamile olup sigortaya ihtiyacı olan, son kalan 50 günlük primini doldurmak için geri dönenler var" bilgisini verdi.

(Kaynak: Hürriyet)

Faruk Çelik: Ocağı Kapatacağımız Zaman 50 Kişiyi Devreye Sokuyorlar
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Faruk Çelik: Ocağı Kapatacağımız Zaman 50 Kişiyi Devreye Sokuyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • radar: Patronlar olmasa bütün işçiler aç kalır, devletimiz sağolsun patronlardan yana, mecbur çalışacaklar maden ocağı yatma yeri değil, kimseyi zorla çalıştırmıyoruz, , her yaptığımız yasalara uygun yasalar bizden yana işçi takımı hiçbir hak iddea edemez, yarın iş var desem aynı kuruma 500 işçi bulurum, , yaşasın patrondan ve zenginden olan devletimiz, , devleti ayakta tutanlar zenginler, fakirler sadece oy verirler ama kazanan herzaman bizleriz. . . !!! 7 9 Yanıtla
  • uyan: bu ifade suçun itirafıdır. . . savcılar görev başına. . . . 12 2 Yanıtla
  • ferhat: bizleri yönettiğini iddia edenlerin savunmasına bakın özür diye söylenen söz kabahatten büyük 13 0 Yanıtla
  • TOPUZ: İyi; sizde o itibarlı 50 kişinin hatırı kırılacağına 301 kişinin (sadece soma'da) canı çıksın diyorsunuz öylemi. Tebrikler. 12 0 Yanıtla
  • ZoRRo: Doğru düzgün okuma yazma bilmeyen, iki kelimeyi bi araya getirip kurmakta zorlanan adamlar başımızda bizi yönetiyor işte. . 29 Ekim günü ülkeye tabur tabur Pkk sokan iktidar, her yerde kalleşte kafasına sıkılarak şehit edilen askerler varken, yollarda yeşil kırmızı o çaputları sallamaya göz yuman iktidar. . İşte istediğiniz oldu. . Ne cumhuriyet bayramı kutlandı, ne de millet ülkeye giren PKK ya tepki gösterebildi madencilerin başına gelen acı olaydan dolayı 12 0 Yanıtla
  • kocaelisporlu: ŞİMDİ AKP YE OY VEREN SÜPER BEYİNLERE SORUYORUM HER ŞEYLE BU HÜKÜMET MÜKEMMEL HARAM YEMEZ RÜŞVET ALMAZ MÜSLÜMAN ADAMLARYA BEN ŞİMDİ AKP YE OY VEREN VE SU ANDA BİLE SAVUNAN SÜPER BEYİNLERE SORUYORUM ADAMLAR ARTIK SİZİN NE KADAR SIĞIR OLDUĞUNUZU ANALADILARKİ GERÇEGİDE DESEK BUNLAR BİZİ DESTEKLİYOR O YÜZDEN KİM ÖLÜMÜŞ ÖNEMLİ DEĞİL DİYORLAR AMA HAKKLILAR ÖNLERİNDE O KADAR TUAF KAFAYLA OY VEREN VE SORGULAMAYAN BİR KİTLE VARKİ BUNLARA BİLMEM NE KAFA DENDİĞİNDEDE KIZIYORLAR UYANIN AMPULLER ADAMLAR SİZE EYYYYY MİLLETİM DİYOR OYU ALIYOR ONDAN SONRADA BEN DALGAMA BAKARIM DİYOR İŞTE BAKANIN BU SÖZLERİ RÜŞVETİN ŞEREFSİZLİĞİN VE KANUNSUZLUĞUN KANITIDIR 50 KİŞİYİ KORU EMRİNİ NEREDEN ALIYOR SİZİN OY VERİP CUMHURBAŞKANI YAPTIĞINIZ KİŞİDEN ALIYOR AİLECE ALDI BAŞINI GİDİYOR SERVETLERİ SİZ GİDİN BİR TAS ÇORBAYA TAV OLUN BİDONLAR 9 3 Yanıtla
  • cengiz6161: ahhhhh halk ahhhhhh halkkkk. artik uyanin lütfen uyanin sizler öldünüz hic olmazsa cocuklariniz icin uyanin birakin bu din adi altinda yapilanlara inanmayin birakin biat kültürünü bakinn gelismis ülkelere dinle sizleri uyutuyorlar kendileri bakaraya makara diyorlar sizi resmen köle ile tescillediler kendi couklari kolejlerde uyanin artik uyanin. 9 1 Yanıtla
  • RAMAZAN: TÜRKİYEDE İŞLERİN TORPİLLE YÜRÜDÜĞÜNÜ BAKAN İTİRAF EDİYOR. 10 0 Yanıtla
  • m k: sayın bakanım o 50 kişi parmagınızı prize cıplak sokun diyor yaparmısınız 10 0 Yanıtla
  • SELAM: Sayın Bakan dürüstce vede cesaretle gerçeği açıklamış ilk defa bu kadar net ve gercek bir açıklama, Ama Sayın Bakanıma sormak isterim bu 50 kişi sizin yetkinizindemi üzerinde siz Devletin Bakanısınız bu güne kadar böyle gelmişsse bari bu acıdan sonra acımayın 18 garibanın yakınları ağlayacagına işe hile hurda katanlar ağlasın içim acıyor bu duruma :( 10 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    02:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok
    02:08 İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından olumsuz bir durum olmadığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların saha taramalarına devam ettiğini belirtti ve depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.


Advertisement