Fas, "Hakim" Siyasetçinin "Şüpheli" Ölümünü Tartışıyor - Son Dakika
Güncel

Fas, "Hakim" Siyasetçinin "Şüpheli" Ölümünü Tartışıyor

Fas'ta Devlet Bakanı ve iktidardaki koalisyonun büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iki numaralı ismi Baha'nın ölümü, ülkede adeta bir travmaya yol açtı İçişleri Bakanlığı, başkent Rabat yakınında, trenin altında ezilerek yaşamını yitiren Baha'nın ölümüyle ilgili geniş kapsamlı tahkikat başlatırken, olayın, sol kesimin önemli isimlerinden Zayidi'nin hayatını kaybettiği kazayla aynı yerde meydana gelmesi suikast şüphelerine yol açtı.

09.12.2014 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fas'ın önde gelen siyasi figürlerinden iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda Devlet Bakanı olan Abdullah Baha'nın şüpheli bir kaza sonucu yaşamını yitirmesi, ülkede adeta travma etkisi yaptı.

Resmi makamların, olayla ilgili tahkikatın sürdüğünü belirterek "şayialara" itibar edilmemesi çağrısına karşın, kazanın oluş şekli ve mevkisi, suikast şüphelerini gündeme getirdi.

Onlarca yıldır devam eden zorlu siyasi mücadelesinde basiret ve itidalli çizgisiyle temayüz eden ve gerek destekçileri gerekse muhalifleri tarafından "Hakim" ünvanıyla anılan Baha'nın, önceki akşam başkent Rabat'a 20 kilometre mesafedeki Buznika bölgesinde, tren altında kalarak yaşamını yitirdiği haberi, ülke genelinde büyük yankı uyandırdı. İçişleri Bakanlığı, olayla ilgili geniş çaplı tahkikat başlatıldığını ve çalışmalar tamamlanınca sonucun derhal kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

Ancak ilk andan itibaren özellikle sosyal medyada, kazaylayla ilgili soru işaretleri gündeme getirildi ve olayla ilgili resmi açıklama tartışmaya açıldı. Kimi çevreler olayın planlı bir komplo ve suikast olduğu iddiasını gündeme taşıdı.

Aynı bölgede iki şüpheli ölüm

Baha'nın yaşamını yitirdiği olayın, Sosyalist Birlik Partisi'nden muhalif milletvekili Ahmed Zayidi'nin geçen ay hayatını kaybettiği kazayla aynı gün, aynı mıntıka ve neredeyse aynı saatlerde meydana geldiğine odaklanılıyor. O dönemde yapılan açıklamada, Zayidi'nin, aracıyla Vadi Şerrat Nehri üzerinde, demiryolunun geçtiği köprünün altından evine gitmeye çalıştığı sırada otomobilinin bir çukura düştüğü ve boğularak öldüğü belirtilmişti.

-Kaza mı suikast mi?

Fas basını ve özellikle sosyal medyada, "Abdullah Baha öldü mü, öldürüldü mü?" sorusunun yöneltildiği yorumlarda, kazanın meydana geldiği Vadi Şerrat bölgesinin fotoğrafları kullanılarak, Baha'nın büyük bir gürültüyle hareket eden treni fark etmemesinin mümkün olamayacağı savunuldu. Yapılan değerlendirmelerde, resmi açıklamaya göre, akşam saatlerinde, farları açık, 80 kilometre hızla hareket eden trenin makinistinin, raylar üzerinde duran Baha'yı gördüğünde siren çaldığının belirtildiği hatırlatılarak, "Raylarda duran kişi şu üçünden biridir; Sarhoş veya uyuşturucu etkisinde, ayakları bağlı ya da raylar üzerine konulan bir ceset" ifadeleriyle, olayın bir kaza olamayacağı savunuldu.

-Baha'nın kızından çağrı

Öte yandan başta resmi makamlar ve özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi yetkilileri, kazayla ilgili hükme varmak için soruşturmanın sonucunun beklenmesini, açıklamanın dışındaki iddialara itibar edilmemesi çağrısında bulundu. Bu çerçevede Ulaştırma ve Donanım Bakanı Abdulaziz Rabbah, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından, halk arasında korku ve paniğe yol açmayı hedefleyen şayialara itibar edilmemesi çağrısında bulundu.

Baha'yı ölümünden önce gören son kişi olan kızı Hikmet Baha da bir internet sitesinde yer alan açıklamasında, babasının ölümünün kaza değil kasıtlı olduğuna dair basında çıkan yorumlardan büyük üzüntü duyduğunu, bu iddiaları dile getirenlerin "tövbe etmeleri" gerektiğini belirtti. Kazadan önce babasının, aracıyla kendisini evine bıraktığını anlatan Hikmet, gideceği yer hakkında herhangi bir bilgi vermediğini söyledi.

Benkiran'ın "yarısı" öldü

Başbakan Abdulilah Benkiran'ın "sır küpü" olarak adlandırılan Baha'nın ölümü ülke basınında da geniş yer buldu. "Tren, ölüm köprüsünde Baha'yı öldürdü", "Hakim hayatını kaybetti", "Benkiran'ın yarısı öldü" manşetleriyle verilen haberlerde, Baha'nın ölümünün, partisi ve özellikle 40 yıldır omuz omuza mücadele verdiği Başbakan Benkiran açısından büyük bir kayıp olduğuna işaret edildi. Bu çerçevede Baha'nın, Kraliyet rejimi altında reform sürecini ilerletmeye çalışmanın zorluklarını yaşayan ve bu sıkıntılarını açıkça ifade etmekten de çekinmeyen Başbakan Benkiran'ı itidal çizgisinde tutan isim olduğuna dikkati çekilerek, ölümünün, hükümetin devamlılığı açısından da zorlu bir dönemin yolunu açtığı yorumları yapıldı.

-Kurtulmuş ziyaret etmişti

Vefat eden Devlet Bakanı Abdullah Baha, Türkiye ile yakın ilişkileri olan ve bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi yönünde gayret sarfeden bir isim olarak biliniyordu. Son olarak geçen ay İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kudüs Temas Grubu'nun toplantısına katılmak üzere Fas'a gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, temasları kapsamında Baha ile bir araya gelmişti. Başkent Rabat'ta, Kraliyet Sarayı'ndaki komplekste bulunan başbakanlık merkezinde yapılan yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından basına açıklama yapan Kurtulmuş, Bakan Baha ile önceden tanıştıklarını ve kendisinin Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirterek, görüşmede ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunu ele aldıklarını kaydetmişti.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcılarından Süleyman el-Amrani, olayla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Baha'nın, Zayidi'nin hayatını kaybettiği bölgeyi incelemek için Buznika'ya gittiğini, aracından indiği esnada Kazablanka'dan Rabat'a giden trenin altında kalarak vefat ettiğini ifade etmişti.

Baha, bugün başkent Rabat'ta kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. - Rabat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fas, 'Hakim' Siyasetçinin 'Şüpheli' Ölümünü Tartışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.


Advertisement