Fatma Şahin: "Bombardıman Devam Ederken, Halep'ten Gelecek 1 Milyon Kişiden Bahsediliyor" - Son Dakika
Güncel

Fatma Şahin: "Bombardıman Devam Ederken, Halep'ten Gelecek 1 Milyon Kişiden Bahsediliyor"

Fatma Şahin: "Bombardıman Devam Ederken, Halep\'ten Gelecek 1 Milyon Kişiden Bahsediliyor"

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume ile beraberindeki LİBE heyetini ağırlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Rusya bombalamaya devam ettiği takdirde, Halep’ten gelecek bir milyon kişiden bahsediliyor” dedi.

09.02.2016 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume ile beraberindeki LİBE heyetini ağırlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Rusya bombalamaya devam ettiği takdirde, Halep'ten gelecek bir milyon kişiden bahsediliyor" dedi.

Gaziantep ve sınır bölgesinde inceleme yapmak amacıyla Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume ve yanındaki LİBE heyeti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaret etti. Heyete Suriye'de süren iç savaş ve Rusya bombardımanı ile ilgili endişelerini ifade eden Şahin, mülteciler hakkında bilgi verdi. Sınırda 40 bin mültecinin beklediğini hatırlatan Fatma Şahin, "Sınırda 40 bin kişi bekliyor ama eğer ki Rusya, bu şekilde bölgede mevcut yönetime, destek verip, bu bombalamalara devam ettiğinde, Halep'te bundan etkilenecek 1 milyon kişiden bahsediliyor. Aslında biz şu anda pansuman işlerden bahsediyoruz. Yani bizim bataklığı kurutmamız lazım. Çok net bir şekilde NATO'nun, BM'nin, Avrupa Parlamentosunun, bunu yapanlara müsaade etmemesi gerekir. Neden burada böyle yapıyorsun demesi lazım. Bunu engellemeleri lazım.Mülteciler vatanlarına dönmek istiyorlar. Kendi topraklarında yaşamak istiyorlar. Bunların bu haklı taleplerini yerine getirecek şekilde, daha köklü çalışmalara gerekiyor. AB, özellikle bunun için kuruldu. Savaşlar bitsin diye kuruldu. Ülkeler, birbirleriyle savaşmasın, insan hakları demokrasi, kadın hakları diye mücadele ediyoruz" dedi.

"BİZ 5 SENE BAĞIRDIK BİZİ DUYMADINIZ"

Şahin, Türkiye'nin sınırda güvenli bölge oluşması ve uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda tedbirlerin alınması için Avrupa ve dünya ülkelerini defalarca uyardığını ama hiç bir tedbir alınmadığını kaydetti. Mültecilerin Avrupa'ya ve dünyanın çeşitli ülkelerine ulaşmaya başlamasının ardından tüm ülkelerin büyük bir sıkıntıya girdiğini belirten Şahin, "En büyük kadın hakkı ihlali bu bölgede yapılıyor. En büyük çocuk hakkı ihlali bu bölgede yapılıyor. Daha duyarlı olunması gerekiyor. Biz beş sene bağırdık bizi duymadınız. Ne zamanki, Avrupa Birliğinin sınırlarına mülteciler geldi, şimdi sizi etkiledi, ne yapabiliriz diye bakıyorsunuz. Ne olur, bizi çok daha iyi gönül diliyle duyun, zalim Esad'a neden böyle olduğunu sorun. Büyük güçlerin neden bunun zalimliğine halen müsaade ettiğini anlamıyoruz. Parlamentoda gündem oluşturun, bu kuvvetli parlamentoda kararlar alın. Daha ne kadar kapasiteniz var diye sorulmaması lazım. Herkesin kendi şehrine göre, empati yapması lazım. Dolayısıyla bizim alacak kapasitemiz yok. Ama sonuçta bir insanlık dramı var. Biz gönüllü de yapmadık, mecburiyetten yaptık. Şimdi sınırın bu tarafından her türlü desteği biz veriyoruz. Ama burada güvenli bölge oluşsun. Allah için burada, uçuşa yasak bölge ilan edilsin. Burada insanlar kendi topraklarında kalsın dediğimiz zaman başka hesaplar devreye giriyor. 80 bin Kilisli var, 120 bin mülteci var. Dünya'da böyle bir örnek yok. Dolayısıyla bunun çok iyi analiz edilmeli. Uçuşa yasak bölge gibi, gerekli hızlı tedbirlerin alınması lazım. En azından o tampon bölgede, insanlar kendi vatanında yaşayacak şekilde, ara çözümler üretilsin" ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın temsilini sağlayan bu delegasyonun, gelip yerinde görmesi, yerinde sorulara cevap bulması, döndükten sonra da, bu bilgiyi kendi parlamentosunda paylaşmalarını çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Fatma Şahin, "Komşumuz Suriyeli kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler aynen bugün olduğu gibi gelmeye başladı. İki seçeneğimiz vardı. ya kapıları kapatacaktık, 3 maymuna oynayacaktık. ya da büyük bir insanlık dersi verip, açık kapı sistemiyle, gelene şehrimizi evimizi, soframızı, paylaşacaktık. Biz ikinci yolu tercih ettik. şu anda, yani beş yılın sonunda, yalnızca bu şehirde, 350 bin Suriyeli mülteci, yaşıyor. Bunun 98 binin çocuk ve gençtir. Buradaki Suriyeli kadınlar, özellikle Türkçe öğrenmek istiyor. Çünkü bu işin daha fazla uzayacağını, gördüler. Şehirde yaşamak için dil önemlidir. Buna bağlı olarak ta dil öğrenmeye başladılar. Bu talep her geçen gün artıyor. Zaten eğitim hayatına giren çocuk, bunu küçük yaşta eğitimle beraber çözeceği için, o kendi içinde çözülüyor. Ama yetişmiş kadın, yetişmiş kadın kurslara gelerek Türkçe öğreniyor" şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere gösterdiği ev sahipliğinin saygı duyulacak düzeyde olduğunu belirterek, Başkan şahin'in iletti sorunların çözümü konusunda ortak bir yol bulunabileceğini ifade etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fatma Şahin: 'Bombardıman Devam Ederken, Halep'ten Gelecek 1 Milyon Kişiden Bahsediliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.


Advertisement