Fatma Şahin'den Zeugma Eserleri Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Fatma Şahin'den Zeugma Eserleri Açıklaması

Fatma Şahin\'den Zeugma Eserleri Açıklaması

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Zeugma’nın mozaiklerinin yurt dışında bir üniversitede zemin süsü olarak kullanılmasına ilişkin çıkan haberlere açıklık getirdi.

05.03.2014 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Zeugma'nın mozaiklerinin yurt dışında bir üniversitede zemin süsü olarak kullanılmasına ilişkin çıkan haberlere açıklık getirdi.

Şahin, konuyla ilgili olarak "Bize ait tarihi dokunun başka bir ülkenin üniversitesinde sergilenmesini biz kabul edemeyiz" dedi.

Bölge dışına çıkarılan eserlerin geri getirilmesi ile ilgili çalışmaları başlattıklarını aktaran AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, "Aslında bu ilk değil. Bu topraklar bu coğrafya bu tarih, bu kültür bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve büyük bir hazine var. Biz yüzyıllar boyunca bu hazineye yeterinde kıymet verip değer vermeyince bu tür olaylar zaman içerisinde çok oldu. Şu anda özellikle bu bölgede giden tarihi eserlerin geri getirilmesi ile alakalı da çok önemli çalışmalar başlatıldı. Bir kısmı başarıldı biliyorsunuz. Getirilmesi ve kendi coğrafyasında kendi tarihi dokusunda olması gerektiği yerde sergilenecek şekilde çalışma yapıldı. Şimdi bu konuyla da alakalı Amerika'da bir üniversitesinin yer zemininde kullanılıyor. Böyle bir şey olamaz. Bu kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre bizim hem şehrimizin hem bakanlığımızın hem ülkemizin yapması gereken iş var. Bize ait tarihi dokunun başka bir ülkenin üniversitesinde sergilenmesini biz kabul edemeyiz. O yüzden hem biz son 12 yıldan hem bu dokuya vakıf eserlerimize tarihi dokumuza kültürümüze sahip çıkacak, bu hazineyi topluma kazandıracak şekilde çok önemli yeninden yapılanma sürecindeydik. Biliyorsunuz bugün Zeugma, bugün Hitit medeniyeti Rum Kale, Yesemek bugün baktığınız zaman Dülük Antik Kent bunların hepsi hak ettiği yere hızlı bir şekilde gelmeye çalışıyor" diye konuştu.

"DÜNYANIN NERESİNDE HANGİ ESERİMİZ VARSA BUNUN BİREBİR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Yapılan çalışmaların yanı sıra kaybedilen eserlerin hızlı bir şekilde toparlanması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Bir taraftan da geçmişin kaybettiklerimizi hızlı bir şekilde toparlamamız ve bu sürece ve çocuklarımıza kazandırmamız gerekiyor. Dünyanın neresinde hangi eserimiz varsa bunun birebir takipçisi olacağız ve uluslararası hukuk ve uluslararası toplum boyutunda bütün kurumlarla devreye gireceğiz. Ana topraklarına dönmesi konusunda da arkadaşlarımla çalışmayı başlattık. Biz bakanlığımızla görüşmeleri yaptık. Hem Dışişleri Bakanlığımız hem Kültür Bakanlığımız o eserler nerede duruyorsa, buraya gelecek şekilde çalışmaları tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.

"KARKAMIŞ'TA ÇIKACAK ESERLER İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK"

Karkamış bölgesinde yapılan kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Şahin, bölgede çıkacak eserlerin dünya ve insanlık tarihini değiştirecek nitelikte kaliteli eserler olacağını belirterek, "Karkamış bölgesinde çıkacak eserler dünya tarihini değiştirecek. Tarihçiler bunu bize söylüyor. O çıkan eserler bugün insanlık tarihini ve dünya tarihini değiştirecek ölçüde kaliteli ve eski eserler. İnşallah onu da bütün topluma, ülkemize ve şehrimize kazandıracağız" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fatma Şahin'den Zeugma Eserleri Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement