Fatsa'da İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor - Son Dakika
Yerel

Fatsa'da İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor

Fatsa\'da İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor

Ordu’nun Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce çiftçilere fındığa ek gelir getirici ürün çalışmaları kapsamında Kabakdağı Mahallesi’nde 65 adet kayın ağacı kütüğünde istiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili bir çalışma yürütülerek başarılı olundu.

10.10.2016 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce çiftçilere fındığa ek gelir getirici ürün çalışmaları kapsamında Kabakdağı Mahallesi'nde 65 adet kayın ağacı kütüğünde istiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili bir çalışma yürütülerek başarılı olundu.

Kayın kütüğü üzerine ekilen mantar miselleri üç aylık bir bekleyişin ardından hasat edilecek duruma geldi ve ortalama 800 gramlık kaliteli mantar kitleleri elde edildi. Yetkililer, bir yıllık üretim periyodunda beklenen toplam üretimin 750 kilogram olacağını söylediler.

Kompostta istiridye mantarı(kayın mantarı) yetiştiriciliğinden farklı olarak kayın ağacında yetiştiricilik bir kerelik misel ekiminde beş yıllık uzun süreli bir hasat imkanı tanırken, bakım, hastalık ve zararlı kontrolleri kolay olan bu mantarlar, yetiştiricilikte bölgede fındık hasadının olmadığı dönemlerde üretim imkanı sağlayacak.

Üreticilere teknik destek Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Fatih Kale, Alper Fırat Kara ve İrfan Susak tarafından verildi. İlgili mühendisler, kayın ağacı kütükleri için uygun ortam şartları hazırlama, mantar oluşumunda iklim isteklerine göre nem, ısı ve ışık kontrolü ve diğer yetiştiricilik faktörleri hakkında bilgiler verilerek, misel oluşumu ve mantar çıkışları yerinde kontrol edildi.

Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Üreticilerimize ek bir gelir kaynağı olmaya aday olan istiridye mantarı ve diğer kültüre alınmış mantar yetiştiriciliği kısıtlı tarımsal üretim çeşitliliğine sahip bölgemizde önemli bir ürün olmaya adaydır. Çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda istiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili eğitim çalışmaları vereceğiz" dedi. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fatsa'da İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement