Fed Başkan Yardımcısı Fischer, Yellen'in Mesajlarını Yorumladı - Son Dakika
Ekonomi

Fed Başkan Yardımcısı Fischer, Yellen'in Mesajlarını Yorumladı

Fed Başkan Yardımcısı Fischer, Yellen\'in Mesajlarını Yorumladı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Fed Başkanı Janet Yellen'in son açıklamalarının yıl bitmeden iki kez faiz artırılması ihtimaliyle uyumlu olduğunu söyledi.

26.08.2016 22:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Fed Başkanı Janet Yellen'in son açıklamalarının yıl bitmeden iki kez faiz artırılması ihtimaliyle uyumlu olduğunu söyledi.

Fischer, CNBC televizyonuna verdiği mülakatta, ABD ekonomisine ve para politikasına yönelik soruları yanıtladı.

Ülke ekonomisinin son aylarda güçlendiğini ve ağustos ayı istihdam raporunun bir sonraki faiz kararı açısından önem taşıdığını vurgulayan Fischer, "Gelecek istihdam raporu diğer verilerle birlikte kararımızda muhtemelen etkili olacaktır" dedi.

Fischer, Amerikan ekonomisine ilişkin verilerin çokluğundan yakınırken, ekonominin gerçek yüzünü hangi verilerin en iyi yansıttığını belirlemenin kolay olmadığını anlattı.

Buna karşın, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyon, istihdam, sanayi üretimi ve tüketici harcamaları gibi önemli verilerle ilgili olumlu görüşlere sahip olduğunu ifade eden Fischer, "Tam istihdam olarak kabul edilen seviyeye makul yakınlıktayız. Enflasyon hala yüzde 2'ye ulaşmasa da geçen yıla kıyasla daha yüksek ve yükselmeye devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.

"Yellen'in söyledikleri iki faiz artışıyla uyumlu"

Fischer, "Yatırımcılar eylülde faiz artışına gidilmesine ve yıl bitmeden birden fazla faiz artışı yapılmasına hazır olmalı mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bence Yellen'in bugün söyledikleri her iki soruya da evet cevabı verilmesiyle uyumluydu. Ancak bunlar verileri görmeden bilebileceğimiz şeyler değil."

Fed Başkanı Yellen, önceki saatlerde yaptığı konuşmada, faiz artırma zemininin son aylarda güçlendiğine inandığını kaydetmişti.

Piyasaların faiz artış beklentileri yükseldi

Yellen'in Jackson Hole Sempozyumu"nda verdiği mesajlar, Fed'in gelecek FOMC toplantılarında faiz artırım kararı alabileceği beklentisini yükseltti.

FOMC'nin yılın geri kalanında 20-21 Eylül, 1-2 Kasım ve 13-14 Aralık tarihlerinde olmak üzere üç toplantısı bulunuyor.

Uluslararası finans kuruluşu CME Group'un vadeli işlemlere yönelik verilerine göre, piyasalar eylülde faiz artışına gidilmesine yüzde 30 ihtimal veriyor. Bu oran dün itibariyle yüzde 21 seviyesindeydi.

Kasım ve aralık ayında yapılacak toplantılara yönelik faiz artış beklentileri ise sırasıyla yüzde 25,8'den yüzde 33,3'e ve yüzde 41,4'ten yüzde 43,6'ya yükseldi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fed Başkan Yardımcısı Fischer, Yellen'in Mesajlarını Yorumladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement