Fed'in Ekim Toplantısının Tutanakları Yayımlandı - Son Dakika
Ekonomi

Fed'in Ekim Toplantısının Tutanakları Yayımlandı

Fed\'in Ekim Toplantısının Tutanakları Yayımlandı

Toplantı tutanakları faiz artırımına yönelik sözlü yönlendirmenin, finansal dalgalanmalara neden olabileceği gerekçesiyle değiştirilmediğini ortaya koydu.

19.11.2014 22:48  Güncelleme: 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Merkez Bankası (Fed), ülke ekonomisinin zayıflayan küresel ekonomiye rağmen iyileşmeyi sürdüreceğine işaret ederken, faiz artırımına yönelik sözlü yönlendirmenin, finansal dalgalanmalara neden olabileceği gerekçesiyle değiştirilmediğini açıkladı.

Fed'in 28-29 Ekim'de düzenlenen Federal Açık Piyasalar Komitesinin (FOMC) toplantı tutanakları yayımlandı. Fed yetkililerinin tahvil alım programını sonlandırma kararı aldığı bu toplantının tutanaklarında, ABD ekonomisindeki ölçülü büyümenin devam ettiği ve işgücü piyasasının güçlü istihdam artışıyla iyileştiği vurgulandı.

İstihdam sektöründe kullanılmayan kaynakların düşen işsizlik oranıyla kademeli olarak azaldığının belirtildiği tutanaklarda, daha önceki aylarda kullanılan "ciddi atıl kapasite" ifadesinin bu defa kullanılmaması dikkati çekti.

Tutanaklar, ayrıca komite üyelerinin faiz artırımına yönelik sözel yönlendirmede kullanılan "kayda değer süre" ifadesi üzerine tartıştıklarını da ortaya koydu. Bazı üyelerin bu ifadenin kaldırılması yönünde görüş bildirdikleri kaydedilen tutanaklarda, diğer üyelerin bu ifadenin değiştirilmesine finansal piyasalar tarafından yanlış yorumlanabileceği gerekçesiyle karşı çıktıklarının altı çizildi.

Tutanaklarda, enflasyonun halen Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyrettiği dile getirilirken, Fed yetkililerinin bu eğilimin devam etme olasılığının yılın başına kıyasla azaldığına yönelik görüşlerine yer verildi.

Buna karşın, son dönemde gerileyen enerji fiyatlarının enflasyonu kısa vadede aşağı çekebileceği uyarısının da yer aldığı tutanaklarda, düşen petrol fiyatlarının hanehalkı harcamalarını artırabileceği ifade edildi.

Öte yandan, gıda fiyatlarındaki artışın son aylarda istikrarlı bir şekilde arttığı kaydedilen tutanaklarda, konut sektöründeki zayıf iyileşmenin düşen konut kredisi faizlerine rağmen devam ettiğine dikkati çekildi.

Fed yetkilileri ayrıca dolardaki güçlenme ve küresel ekonomideki yavaşlamadan ötürü orta vadeli büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti.

Tutanaklarda dikkati çeken bir başka nokta, bazı üyelerin Komitenin enflasyonun orta vadede yüzde 2'ye yaklaşacağına yönelik genel görüşüne katılmamasıydı.

"Bazı üyeler, enflasyonun daha uzun bir süre Komitenin hedefinin altında seyredebileceğine dair endişelerini dile getirdi" ifadelerinin kullanıldığı tutanaklarda, enflasyonun yakından takip edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

FOMC ekim ayı toplantısında Eylül 2012'de başlayan 3. Parasal Genişleme Programı'nı sonlandırırken, politika faiz oranını 'kayda değer bir süre' daha yüzde 0 ila 0,25 aralığında tutma kararı almıştı. Komitenin bir sonraki toplantısı 16-17 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Fed Başkanı Yellen'ın bu toplantının ardından basın toplantısı düzenlemeyi planladığı biliniyor.

New York borsalarında endeksler FOMC toplantı tutanaklarının yayımlanmasının ardından kayıplarını artırdı. New York saatiyle 15: 00 surlarında Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,25, Dow Jones Endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 0,53 değer kaybetmiş durumda. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fed'in Ekim Toplantısının Tutanakları Yayımlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement