Yanan Feribottaki Türk Yolcu: Önce Kendi Vatandaşlarını Kurtardılar - Son Dakika
Güncel

Yanan Feribottaki Türk Yolcu: Önce Kendi Vatandaşlarını Kurtardılar

Patra Ancona seferini yaparken yangın çıkan feribottan kurtarılan Türk yolcu Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını söyledi.

29.12.2014 05:59  Güncelleme: 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'ın ANEK firması tarafından kiralanan İtalyan bandıralı 'Norman Atlantic' yolcu feribotu, dün saat 04.00 sıralarında Yunanistan'ın Korfu Adası'nın 45 mil kuzeybatısında seyrederken yangın çıkmış, garaj bölümündeki zeytinyağı yüklü kamyonda başladığı tahmin edilen yangın kısa sürede yayılmıştı. 422 yolcusu ve 56 kişilik mürettebatı bulunan gemide yolculardan 54'ünün de Türk olduğu açıklanmıştı.

Yangın, uzun uğraşlar sonucu kısmen kontrol altına alınırken, kurtarma çalışmaları hala devam ediyor. Yunan Bakan Miltiadis Varvitsiotis, Norman Atlantic adlı gemide bulunan 422 yolcudan 316'sı kurtarılırken 161 yolcuyu kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Çalışmalar kapsamında kurtarılan 49 kişinin İtalya'nın Bari Limanı'na getirildiği ve bir Yunan vatandaşının yaşamını yitirdiği bildirildi. Çalışmalarda Yunan ve İtalyan donanmasından da iki kişinin yaralandığı kaydedildi.

KURTARILAN TÜRK YOLCU: ÖNCELİĞİ KENDİ VATANDAŞLARINA VERDİLER

Kurtarılan Aylin Akamaç isimli Türk yolcu Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu.

ŞU ANA DEK 330 KİŞİ KURTARILDI

Şiddetli rüzgar sebebiyle zorlukla yürütülen çalışmalarda şimdiye kadar 330 kişi kurtarıldı. Gece boyu çalışmalar helikopterler vasıtasıyla yürütüldü. Dün akşam saatlerinde bir Yunan vatandaşının öldüğü tespit edilmişti.

Öte yandan, Singapur bandıralı bir yük gemisinin "Norman Atlantic"ten kurtardığı 49 yolcuyu İtalya kıyılarına getirdiği bildirildi. Ancak kötü deniz şartlarından Brindisi Limanı'na yanaşamayan geminin Bari Limanı'na doğru yöneldiği açıklandı.

KURTARILAN TÜRK YOLCULARIN DURUMLARI İYİ

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ANEK Lines'a ait Patra-Ancona seferini yaparken yangın çıkan feribottan kurtarılarak Puglia bölgesindeki hastanelere getirilen yaklaşık 30 kişiden 4'ü Türk vatandaşı. Türk yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Yolcuların getirildiği Brindisi kentindeki Perrino hastanesinde dumandan etkilenen 3 Türk yolcunun müşahede altına alındığı, diğer Türk yolcunun ise otele götürüldüğü belirtildi. Son gelen bilgilerde de 9 Türk'ün daha kurtarıldığı belirtildi.

"ÖNCE KENDİ VATANDAŞLARINI KURTARIYORLAR"

Müşahede altındaki Türk yolculardan Aylin Akamaç, AA muhabirine, yaşananları "büyük bir skandal" olarak değerlendirerek, feribottaki yangın sonrasındaki kurtarma çalışmalarında hiçbir organizasyon olmadığını, Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu.

"HALAT 3 KEZ KOPTU"

Asker gençlerin bile kadın ve çocuklardan önce kurtarıldığını anlatan Akamaç, "Gün boyunca deniz dalgasız olmasına rağmen bizi öylece beklettiler. Römorkör ile çekmeye çalışırken bağladıkları halat 3 kez koptu. Hiçbir şey yapamadılar. Böyle bir şey olamaz. Allah bir daha düşürmesin" diye konuştu. Feribotta sadece 3 filika olduğunu belirten Akamaç, "Titanik filmi gibiydi" dedi.

"İNSANLAR ISINMAK İÇİN ATEŞE YAKLAŞTI"

Akamaç, "Yangını yolcular farkına vardı. ve ilk çıkanlar filikalara bindi. Bizleri yerlere oturttular. Yangını söndürmek için sıktıkları sularla dizimize kadar ıslandık. Soğuktan ayaklarımız dondu. İnsanlar ısınmak için ateşe yaklaşmak zorunda kaldı. Saatlerce dışarıda bekletildik. İnsanlar tuvaletlerini orada yapmak zorunda kaldı. Eşim halen feribotta onun için çok endişeleniyorum."

Bu arada, İtalyan makamlarının yürüttüğü kurtarma çalışmaları kapsamında 2 helikopter kullanılıyor. Her helikoptere 3 yolcunun alındığı öğrenildi.

TÜRKLER YILBAŞI TURUNDAYDI

Gemideki 54 Türk yolcunun 49'unun bir tur firması aracılığıyla yılbaşı tatili için iki otobüsle İtalya'ya doğru giden turistler oldukları öğrenildi.

10 GÜN ÖNCE YANGIN TESTİNDEN GEÇMİŞ

Geminin sahibi Visenti Group tarafından yapılan açıklamada feribotta yangının başladığı bölge olduğu tahmin edilen 5 no'lu köprüsündeki 112 numaralı yangına dayanıklı kapısında daha önce bir arıza tespit edildiği kaydedildi. Açıklamada 19 Aralık'ta Yunanistan'ın Petras limanında yapılan testin ardından arızalı kapının onarıldığı ve geminin yangın testinden geçtiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, feribot kazasıyla ilgili Atina'da büyükelçilik bünyesinde kurulan ve 24 saat hizmete açık kriz merkezi telefonlarının 0030-210 672 98 35 ile 00 30- 210 672 98 36 olduğunu duyurdu.

Yanan Feribottaki Türk Yolcu: Önce Kendi Vatandaşlarını Kurtardılar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yanan Feribottaki Türk Yolcu: Önce Kendi Vatandaşlarını Kurtardılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Meto: Bu maalesef dünyanin her yerinde aynisidir. Önce can, sonra cihan. Maaalesef. Ama güzel ve seksi bayanlar olmus olsaydi, önce onlari kurtarirlardi. Anca o zaman is degisir . Insanlik maalesef bu iste. 17 2 Yanıtla
  • malatyalı: şimdi o telaşta sen bizimsin onlar türk diyerek ayırdılar mı ? mall. . yav bu angutlar yüzünden çıkar 3. dünya savaşı 7 10 Yanıtla
  • Alperen: Bu olay bızde yaşansaydı herkes o gun kurtarılırdı becerıksızler 8 8 Yanıtla
  • tanırız malımızı: zaten garaj kısmında yanan, aracına masraf etmeyen türkündür. çoğu kaçaktır. içlerinde avrupalı gibi güzel kadınlar beyfendi erkekler yoktur. çoğu kendi gelmemiştir bavulunu arabasını yanında getirmek istemiştir. 1 11 Yanıtla
  • ahmet: eşi hala feribottaymış şerefsiz karını orda bırakıptamı kaçtın adi herif bide utanmadan başkalarını eleştiriyon senin namus anlayışını neyse 8 2 Yanıtla
  • karabiber: Guya bizde dunyaya suriyelilere yardim edip insanlik dersi veriyoruz bu avrupalilar hic bir syden anlamazlar insanlik sifir 6 3 Yanıtla
  • can: lan adi sen nasıl erkeksin eşini ordamı bıraktın allah belanı versin bide utanmadan türkleri kurtarmıyorlar diyon bu saaten sonra ben olsam eşini en sona bırakırdım tabi kurtulana kadar hoko moko 4 4 Yanıtla
  • ahmet: yuh artık sudaki adama sen hangi millettensin deyipmi kurtardılar bu nasıl bi saçmalık millette inanıp sazan gibi atlıyo 5 2 Yanıtla

Advertisement