Ferinaz'ın Ölümüne Yönelik Tepkiler Sürüyor - Son Dakika
Yerel

Ferinaz'ın Ölümüne Yönelik Tepkiler Sürüyor

Ferinaz\'ın Ölümüne Yönelik Tepkiler Sürüyor

İran'da istihbaratçıların tecavüzünden kurtulmak için ölüme atlayan Ferinaz için kadınlar Urfa'da yürüdü.

13.05.2015 10:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın Mahabad kentinde istihbaratçıların tecavüzünden kurtulmak için otelin dördüncü katından ölüme atlayan Ferinaz Xoşrawani için Urfa'da yürüyen kadınlar öfkelerini yükseltti. Ali Şelli Parkında bir araya gelen kadınlar Ferinaz'ın ölümüne tepki gösterdi.

'Ferinaz ölümsüzdür, kadın devrimi büyüyor İran'ı boğuyor' ve 'Kadınlar özgür İran'ı doğuruyor' pankartlarını açarak ve sık sık 'Jin jiyan azadî', 'Ferinaz yoldaş ölümsüzdür' sloganları atan grup buradan yürüyerek Topçu Meydanı'na geldi. Burada grup adına basın açıklaması yapan Neriman Gezgin, "Tüm dünya kadınları olarak her gün yeni bir kadın katliamına uyanıyoruz. Kadına yönelik şiddete, kadın katliamlarına her gün yenileri ekleniyor. Kadınlara karşı işlenen suçlar, kadın katliamları, intihar ve cinayet olayları son yıllarda azalmak ve sona ermek şöyle dursun, her geçen gün daha da artmaktadır Her ölüm, her tecavüz, her intihar ve her şiddet gerekçelendirilmeye çalışılmakta, sorun kadının kendisinde aranıp gerçek çözümden uzaklaşılmaktadır" dedi.

'HERKESİ İRAN'I PROTESTOYA ÇAĞIRIYORUZ'

Kadın katliamlarının son birkaç yıl içerisinde hızlı bir artış göstererek bir cins kırımı boyutuna ulaştığını kaydeden Gezgin, "Ferinaz'ın intiharı ile Ortadoğu ve dünyanın birçok yerinde giderek büyüyen kadın mücadelesi Mahabad'la bir halk isyanına dönüşmüştür. Olayın failleri olan istihbaratçıların yakalanarak yargılanması isteği ile sokağa dökülen halk aynı zihniyetin güçleri tarafından bastırılmaya çalışılmaktadır. Faillerin yakalanması bir yana bine yakın kişi gözaltına alınmış, çok sayıda kuruma baskın düzenlenmiştir. Bizler açısından istihbaratçının yargılanması basit bir adli vaka değil; erkek egemen devlet sistemiyle hesaplaşmanın bir parçasıdır, bu yüzden herkesi İran rejimini protesto etmeye çağırıyor, Ferinaz'ın ölümünden sorumlu istihbaratçılar yargılanana kadar adaletten bahsedilemeyeceğini hatırlatırız" diye konuştu.

ERKEK EGEMEN ANLAYIŞI

Verdikleri mücadelenin dünyada taciz ve tecavüze uğrayan bütün kadınlar adına olduğunu vurgulayan Gezgin, sözlerini şöyle tamamladı: "Yanı başımızda Şengal ve Kobani'de DAİŞ eli ile gerçekleştirilen, kadına pazarlarda satılmayı ve tecavüzü reva gören barbarlık aynı zihniyettir. Bu gün ülkemizde hala tecavüzde rıza var diye sanıklar beraat etmekte, kadın cinayetlerinde indirim uygulanırken, tecavüzcüsünü öldüren kadına müebbet hapis cezası verilmektedir. Bu zihniyette aynı erkek egemen kaynakları beslenmektedir. İşte bu yüzden bugün Mahabad'da verilen mücadele sadece Ferinaz için değil tüm kadınların, emekçilerin ve halkların özgürce yaşayabilecekleri bir dünya için verilmektedir. İşte bu yüzden, Ferinaz'ın isyanı bir vazgeçiş değil bir özgürlük direnişi olmuştur. Kobani'de dünyanın karanlık egemen ittifaklarına karşı verilen muhteşem kadın direnişi ışığında ve Ferinaz'ın şahsında tüm kadınların çığlığı kadın özgürlük mücadelesini büyütecek ve toplumun özgürlüğüne ışık tutacaktır." Ferinaz'ın ölümüne yönelik düzenlenen yürüyüşe HDP Kadın Meclisi, DBP Kadın Meclisi, TMMOB, SES, EĞİTİMSEN, İHD,

Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği, HÖDER Genç Kadın Meclisi gibi siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları destek verdi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Ferinaz'ın Ölümüne Yönelik Tepkiler Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement