Festivalde Yarışacak Karpuzlar Ağırlığını Gösterdi - Son Dakika
Güncel

Festivalde Yarışacak Karpuzlar Ağırlığını Gösterdi

Festivalde Yarışacak Karpuzlar Ağırlığını Gösterdi

Diyarbakır'da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her yıl eylül ayında düzenlenen "Karpuz ve Kültür Festivali"nde yarışacak karpuzlar görücüye çıkıyor.

04.09.2014 15:02  Güncelleme: 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca her yıl eylül ayında düzenlenen "Karpuz ve Kültür Festivali"nde yarışacak karpuzlar ön elemelerden geçiyor.

Geçmişte ağırlığı nedeniyle develerle taşınan, kılıçlarla kesilen karpuzun tanıtımı amacıyla düzenlenen festival kapsamında yarışacak karpuzlar çiftçiler tarafından Diyarbakır Et ve Balık Kurumu'na getiriliyor.

40 ila 62 kilogram arasında değişen ağırlıklara sahip karpuzlar güçlükle taşınırken ön eleme için tartılma işlemi de çiftçilerin ve yetkililerin gözetiminde hassasiyetle yapılıyor.

Bismil ilçesindeki karpuz üreticisi Adil Aydın, AA muhabirine, Diyarbakır'ın meşhur karpuzunu Türkiye'nin yanı sıra dünyaya tanıtmak için yetiştirdiğini söyledi.

Geçmiş yıllarda karpuzun Dicle Nehri kıyısında yetiştirildiğini ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

"Artık üreticiler daha çok tarlalarında üretim yapıyor. Diyarbakır karpuzunun pek çok çeşidi var. 'Sürme' karpuzlar genellikle güvercin ve solucan gübresiyle büyüyor. Gübre konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile valiliğin üreticiye desteği söz konusu. Bu yıl 150 çiftçi festivalde yarışmak için 2 ön elemeden geçiyor. Festivalde 6 yıl üst üste birinciliği kimseye kaptırmadım. Geçen yıl 49 kilo 600 gram ile yetiştirdiğim karpuz birinci olmuştu. Bu yıl da birinciliği hedefliyorum. Hedefim gelecek yıl karpuzu 70 kilograma çıkarmaktır.".

"Karpuz sürülmemiş ve su görmemiş topraklarda büyüyor" -

Çiftçi Mehmet Atlı ise Diyarbakır karpuzunun iriliğinin merada yetiştirilmesinden kaynaklı olduğunu vurgulayarak, karpuzun her toprakta bu kadar büyümesinin söz konusu olmadığını belirtti.

"Karpuz sürülmemiş ve su görmemiş topraklarda büyüyor" diyen Atlı, şunları dile getirdi:

"Büyük özenle yetiştirdiğimiz karpuzlara güvercin ve solucan gübresi veriyoruz. Adeta bir bebek gibi karpuzları da binbir emekle yetiştiriyoruz. Her yıl farklı bir arazide karpuz üretiyoruz. Toprak analizi yaparak daha önce sürülmemiş toprakları bulup her yıl farklı köylerde üretim gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl 49 kilogram olan karpuzlar bu yıl 60 kilograma ulaştı. Hedefimizi her yıl artırıyoruz." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Festivalde Yarışacak Karpuzlar Ağırlığını Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement