Fetö Mensuplarına "Etkin Pişmanlık" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Fetö Mensuplarına "Etkin Pişmanlık" Çağrısı

Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) / Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacağını bildirdi.

18.08.2016 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)/ Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacağını bildirdi.

Yurdagül, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından, cebir ve şiddet kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve Türkiye Cumhuriyet Hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edildiğini, ayrıca Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunulduğunu belirtti.

Çorum Cumhuriyet Başsavcılığınca darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturmalar ile darbe girişimi öncesinde başlatılan ve devam eden soruşturmaların iki ana değerlendirme üzerinden yürütüldüğünü aktaran Yurdagül, şöyle devam etti:

"Birinci olarak, darbe teşebbüsüne iştirak ettiği iddia edilen şüpheliler hakkında yürütülen soruşturmalar 5237 sayılı TCK'nın 309 ve devamı maddeler kapsamında değerlendirilmektedir. İkinci olarak, FETÖ'nün darbe girişimi eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında TCK'nın 314. maddesi kapsamında 'Silahlı Örgüt' olduğu hususunda herhangi bir tereddüt bulunmayan, örgüte üye olduğu iddia edilen ancak darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olan şüpheliler hakkında TCK'nın 314/2 maddesi kapsamında 'Silahlı Terör Örgütü Üyeliği' suçundan soruşturmalar yürütülmektedir."

Pişmanlık duyanlara çağrı

Özellikle TCK'nın 314. maddesi kapsamında Silahlı Örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin duyurulmasında fayda görüldüğünü vurgulayan Yurdagül, "TCK'nın 314 maddesinin üçüncü fıkrası yollamasıyla suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt içinde uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin FETÖ üyeleri için de uygulanması söz konusu olacaktır." ifadelerini kullandı.

FETÖ'nün darbe girişimi eylemlerinden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için TCK'nın 221. maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacağını belirten Yurdagül, şunları kaydetti:

"Buna göre, etkin pişmanlığın uygulamasında, kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan şüphelilerin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukuki durumları değerlendirilmektedir. TCK'nın 221. maddesi çerçevesinde verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını etkin olarak gösteren ve örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlayan şüpheliler hakkında aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında ceza verilmeyebilecektir."

Yurdagül, konuyla ilgili pişmanlık duyan ve TCK'nın 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşların Cumhuriyet Başsavcılığına ya da kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde gerekli işlemlerin yapılacağını duyurdu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö Mensuplarına 'Etkin Pişmanlık' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement