Fetö'nün Avrupa'daki Türk Medyasını Tehdit Etmesi - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün Avrupa'daki Türk Medyasını Tehdit Etmesi

Belçika Türkçe Medya Birliği (BTMB) Başkanı Hüseyin Dönmez, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), bağlantılı kurumlarının isimlerini yayınlayan Avrupa'daki Türk medyasını hapis cezasıyla tehdit etmesini kınadı.

14.08.2016 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Belçika Türkçe Medya Birliği (BTMB) Başkanı Hüseyin Dönmez, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), bağlantılı kurumlarının isimlerini yayınlayan Avrupa'daki Türk medyasını hapis cezasıyla tehdit etmesini kınadı.

Dönmez, yazılı açıklamasında, 15 Temmuz'daki darbe girişimini Belçika'daki Türk medyasının da yakından takip ettiğini anımsattı.

Tehdide konu olan haberin asıl kaynağının Flamanca yayın yapan de Standaard gazetesi olduğunu kaydeden Dönmez, "Söz konusu haberin kaynağı belli olmasına rağmen medya temsilcilerini bir avukat aracılığıyla sindirmeye kalkışmak topluma yönelik yapılan en büyük ihanettir." ifadesini kullandı.

"Ancak despot rejimlerde olabilir"

Medya temsilcilerinin görevinin haberleri topluma aktarmak olduğunu vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

" Türkiye'de yaşanan ve yaklaşık 250 kişinin hayatını kaybettiği zalim bir darbe girişimi ile ilişkisi olma ihtimali olan kurum, kişilikler, ilişkiler ağı hiçbir engel olmadan gözlem altına alınmalı, takip edilmeli, sorgulanmalıdır. Hal böyleyken medya temsilcilerini hukuk maskesi altında engellemeye kalkışmak ancak despot rejimlerde olabilir. Belçika bir hukuk devletidir. Basın özgürlüğü ise Belçika anayasasıyla güvence altına alınmıştır. BTMB olarak bu vahim gelişmeyi kınıyoruz."

FETÖ'nün tehdidi

FETÖ'nün Belçika'daki çatı kuruluşu Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTIO), ülkede Türkçe yayın yapan haber portallarına tehdit mektubu göndermişti.

FEDACTIO'nun avukatının imzasıyla gönderilen mektupta, FETÖ'nün Belçika yapılanmasına ilişkin haberlerin 24 saat içinde sitelerden kaldırılması istenmiş, aksi takdirde FEDACTIO'nun terör örgütüyle bağlantılı gösterilmesi nedeniyle bu sitelerin yöneticilerinin 8 günden bir yıla hapis ve 200 avroya kadar para cezası alabileceği ifade edilmişti.

"FEDACTIO, Gülen'in fikirlerini paylaşanlardan oluşuyor"

FETÖ'nün Belçika'daki çatı örgütlenmesi FEDACTIO'nun internet sitesindeki yazıda, yapılanmanın "aynı hedefi paylaşan" 67 dernekten oluştuğu ifade ediliyor. İnternet sitesinden bu derneklerin ve yöneticilerinin isimleri sonradan çıkarılsa da 2012 yılında bastırılan bir tanıtım kitapçığında FEDACTIO üyeleri tek tek sıralandı.

FEDACTIO ve FETÖ arasındaki bağ önce Belçika TV ve gazetelerinde yer almıştı.

Belçika kamu televizyonu RTBF'nin, darbe girişiminden birkaç gün sonra yaptığı röportajında FEDACTIO üyesi Hüseyin Çakmak FETÖ ile bağlantısıyla ilgili soruya "evet" veya "hayır" yanıtı vermeyerek, şunları söylemişti:

"Bu grup, Fethullah Gülen'in fikirlerini paylaşanlardan oluşuyor. Ancak FEDACTIO, Gülen hareketinin bir parçası olduğunu iddia etmiyor. Bununla beraber, Belçika'daki Türk toplumu, federasyonumuzun derneklerinde faaliyet gösteren birçok kişinin Gülen'in görüşlerinden etkilendiğini ve aynı görüşleri paylaştığını biliyor."

Belçika gazetesine göre ülkedeki FETÖ yapılanması

Flamanca yayın yapan de Standaard gazetesi, 19 Temmuz'da Belçika'da FETÖ ile bağlantılı, FEDACTIO adı altında toplanan kurum ve derneklerin listesini, "Gülen'den ilham alan kurumlar ağı" başlığıyla yayımlamıştı.

Bunlar, haberde kategorilerine göre şöyle sıralanmıştı:

"Diyalog, sanat ve kültür dernekleri": Flaman Kültürlerarası Merkez (Vlaams Intercultureel Centrum), Belçika Türk Dostluk Derneği (BELTUD), Cedicow Derneği, Le Pont Kültür Merkezi, Diyalog Platform.

"Medya": Zaman Vandaag.

"Kadın dernekleri": Turquoise Derneği, Golden Rose Derneği, Koza Derneği, Damla Derneği, Inspiration Derneği.

"Gençlik dernekleri": Flaman Olimpiyat Derneği (VOV), Frankofon Olimpiyat Derneği (Francolympiades), For Youth Derneği.

"Öğretmen dernekleri": İslam Dersi Öğretmenleri Derneği (VLERIG).

"Toplum merkezleri": Vuslat Derneği.

"Yardım kuruluşları": KYM International Derneği.

"Ders merkezleri": Academie, Compass, Gouden Meridiaan, Tempus, de Oase, Prisma, La Tulipe, Poorten-Bruggen.

"Öğrenci dernekleri": Belçika Öğrenci Platformu.

"Veli dernekleri": Belçika Türk Veliler Birliği (Turkse Oudervereniging van Belgie).

"İş ağı": Avrupa Profesyoneller Ağı (EPN).

"Okullar": Ecole Des Etoiles, Lucerna Koleji.

"İş dernekleri": Belçika Aktif İşadamları Federasyonu (BETİAD), Küçük ve Orta Ölçekli İşadamları Derneği (UNİEKON), TUSKON, Türk İş Dünyası Konfederasyonu (UNİTEE).

.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün Avrupa'daki Türk Medyasını Tehdit Etmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement