Fetö'nün Darbe Girişimi - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün Darbe Girişimi

TBMM Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı, parti grup başkanları ve AP üyesi milletvekiline bir mektup göndererek bu örgütün Avrupa'daki eylemlerini engellemeye çağırdı.

23.07.2016 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı, parti grup başkanları ve AP üyesi milletvekiline bir mektup göndererek bu örgütün Avrupa'daki eylemlerini engellemeye çağırdı.

Çonkar, mektubunda AP'ye ve üyelerine terör örgütünün darbe girişimini kınadıkları ve Cumhurbaşkanı, Meclis ve hükümete destek verdikleri için teşekkür etti.

Girişimin terör eylemi olduğunun kısa süre içinde ortaya çıktığını belirten Çonkar, saldırganların kendi insanına ateş açtığını, komutanları ihanet ettiklerini, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı külliyesini bombaladıklarını hatırlattı.

Başlangıçtan itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve emir komuta zincirinin darbeye karşı çıktığını aktaran Çonkar, hava kuvvetleri, jandarma ve çeşitli silahlı birimlerden küçük bir grubun kalkışmaya destek verdiğini ifade etti. Çonkar, polisin ve cumhuriyet savcısının kısa süre içinde darbe girişimini engellemek için gerekli tedbirleri aldığını kaydetti.

Mektubunda, "Her şeyden önemlisi Türk halkı darbeyi engelledi." ifadesini kullanan Çonkar, halkın sokaklara çıkarak tarihi bir birlik ve beraberlik sergilediğini, cesurca tank, askeri helikopter ve F16'lara karşı durduklarını ve demokratik haklarını savunduklarını anlattı.

Teröristlerin TRT stüdyosunu ele geçirerek, özel medya kurumları ve Türksat'ı basarak darbe bildirisi yayınlamaya çalıştıklarını aktaran Çonkar, darbenin ortadan kaldırılmasında Türk medyasının da önemli bir rol oynadığına dikkati çekti.

Süreç boyunca siyasi partilerin, milletvekillerinin demokrasi, demokratik siyaset ve anayasanın yanında yer aldığını kaydeden Çonkar, ertesi gün Meclis'te yapılan olağanüstü toplantıda demokrasinin savunulması için ortak açıklama yayınlandığını belirtti. Çonkar, gönderdiği mektuba bu açıklamayı da ekledi.

Olaylarda, 63'ü polis, 5'i askeri personel ve 173'ü sivil olmak üzere 241 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bin 540'ının da yaralandığını belirten Çonkar, "Darbenin FETÖ tarafından planlandığı konusunda somut delillerimiz var." ifadesini kullandı.

Başarısız darbe girişiminin FETÖ'nün en son suç eylemi olduğunu vurgulayan Çonkar, "Tüm ortaklarımızı ve müttefiklerimizi bu grubun topraklarındaki eylemlerini engellemek için gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz." ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanı, Başbakan, Hükümet, TBMM ve Türk halkının hep birlikte darbe girişimini yendiğini, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün yanında yer aldığını kaydeden Çonkar, teröristlerin kanunun uygun gördüğü şekilde cezalandırılacağını belirtti.

Çonkar, dost, müttefik, ortaklar ile uluslararası kurumların Türkiye'nin ve Türk demokrasisiyle dayanışma içinde olmasını görmekten memnuniyet duyduklarını aktardı.

"Ancak, Türkiye'nin darbe liderlerine karşı aldığı hukuki tedbirlere ve soruşturmalara karşı maalesef doğru olmayan olaylardan, yanlış varsayımlardan ve önyargılardan kaynaklanan eleştirilere de şahit olmaktayız." ifadesini kullanan Çonkar, bunun darbeye teşebbüs edenlere destek vermek anlamına geleceğini vurguladı.

Hali hazırdaki durumda, darbenin omurgasını oluşturanların yakalandığını ve hukuki sürecin başladığını anlatan Çonkar, asayiş ve güvenlik tedbirleri çerçevesinde 21 Temmuz'da ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini ve anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Anlaşması'na uygun biçimde TBMM tarafından da onaylandığını kaydetti.

Ülkenin güvenlik ve refahına yönelik bir tehdit karşısında uluslararası hukukun da olağanüstü hale izin verdiğine dikkati çeken Çonkar, Türkiye'nin 15 Temmuz'da ciddi ve çok yönlü güvenlik tehdidi ile karşı karşıya kaldığına işaret etti.

Olağanüstü halin vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini etkilemeyeceğinin altını çizen Çonkar, tersine olağanüstü halin, anayasal düzeni ve temel hak ve hürriyetlerin etkili biçimde korumak için ülke genelinde alınmış bir tedbir olduğunu vurguladı.

Çonkar, iğrenç saldırının ülkenin PKK/ YPG ve DAEŞ terörizmine karşı mücadele ettiği bir dönemde planlandığını ve gerçekleştirildiğini belirtti.

DAEŞ ve PKK/YPG'ye karşı terörle mücadele tedbirlerinin süreceğini kaydeden Çonkar, Türkiye'deki istikrarsızlığın AB ve tüm bölgede ciddi sonuçları olacağına işaret ederek Avrupalı müttefiklerden gelecek sözlü ve fiili desteğin takdirle karşılanacağını ifade etti.

Çonkar, mektubunda "Uluslararası zorunluluklara ve hali hazırdaki hukuki mevzuata uygun olarak, bağımsız yargı organları tarafından, insanlara ateş açan, Türk halkına ait silahlarla TBMM'yi ve diğer devlet kurumlarını uçak, tank ve ağır silahlarla bombalayan söz konusu terör örgütüne karşı alınan tedbire rağmen hukukun üstünlüğünün ihlal edilebileceğini ve siyasi muhaliflerin keyfi uygulamalara muhatap olabileceğini ima eden ifadeleri şiddetle kınıyor ve reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün Darbe Girişimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement