Fetö'nün Doğan Medya Center'i İşgal İddianamesi - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün Doğan Medya Center'i İşgal İddianamesi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip televizyon yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda 1 kişinin şehit edilmesine ilişkin iddianamede, görev dağılımı yapılan şüphelilerin Doğan Medya Center'a girdikten...

16.03.2017 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip televizyon yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda 1 kişinin şehit edilmesine ilişkin iddianamede, görev dağılımı yapılan şüphelilerin Doğan Medya Center'a girdikten sonra gerçekleştirdiği eylemler detaylı olarak anlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, FETO¨ u¨yelerince darbe giris¸imini yo¨nlendirmek amacıyla, "Yurtta Sulh" adı altında olus¸turulan WhatsApp grubunda Doğan Medya Center baskını öncesi yapılan yazışmalar yer aldı.

Yazışmalara göre, saat 00.14'te Kurmay Albay Uzay S¸ahin'in 'Mu¨zahir yayın organlarını Hava Kuvvetleri vurmalı, talimat verin' şeklinde yazdığı, saat 00.26'da da 'İnternette Gnkur. Bs¸k. tutuklandı s¸eklinde haberler oldugˆu so¨ylenerek personel etkilenmeye c¸alıs¸ılıyor. Tedbir alınabilir mi?' diye sorduğu belirtilen iddianamede, daha sonra 'Bu tv'lerin susturulması gerekiyor' s¸eklinde paylas¸ımda bulunduğu kaydedildi.

Cumhurbas¸kanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saat 00.37 sıralarında Face Time isimli program u¨zerinden CNN Türk canlı yayınına bagˆlanarak, 'silahlı kuvvetler ic¸erisinde ku¨c¸u¨k bir azınlıgˆın bir kalkıs¸ma ic¸erisinde oldugˆunu' so¨ylediği, tu¨m vatandas¸ları, u¨lkeye ve demokrasiye sahip c¸ıkmak amacıyla meydanlara ve havalimanına c¸ıkmaya davet ettiği hatırlatılan iddianamede, Cumhurbas¸kanı Erdoğan'ın bu konus¸ması u¨zerine 'Yurtta Sulh' isimli WhatsApp grubunda yapılan şu yazışmalara yer verildi:

"Uzay S¸ahin; 'özel tv'lerin susturulması gerekiyor', Kurmay Albay Mu¨slu¨m Kaya; 'k.ım yandas¸ medya devam ediyor', Nurullah Zeki Atmaca; 'C¸amlıca'daki antenlere mu¨dahale edilmeli acilen', Uzay S¸ahin; 'Çamlıca tepesini go¨ren tanklar antenleri vursunlar', Ahmet Zeki Gerehan; 'Ntv ic¸in ekip gitti, Selimiye'ye hava aracı olursa medyaya mu¨dahale edecek ekip var', Mu¨slu¨m Kaya; 'Yayınları kesmemiz lazım. Yayın kesilmiyor mu?', Uzay S¸ahin; 'Kesmeye c¸alıs¸ıyoruz', Mu¨slu¨m Kaya; 'Yalan haberlere devam ediyorlar', Ahmet Zeki Gerehan; (Selimiye'de 3 sb 11 asker heli ic¸in hazır.)"

Bas¸bakan Binali Yıldırım'ın canlı yayında telefon bağlantısıyla, "TSK ic¸erisindeki ku¨c¸u¨k bir azınlıgˆın kalkıs¸ma ic¸erisinde oldugˆu, emir komuta zinciri ic¸erisinde bir faaliyet olmadıgˆı, bu c¸ılgınlıgˆı yapanların bedelini o¨deyecekleri" ve 1. Ordu Komutanının da aynı şekilde, "so¨z konusu faaliyetin TSK tarafından desteklenen bir faaliyet olmadıgˆı" açıklamalarını yaptığı aktarılan iddianamede, "Bu ac¸ıklamalar ve WhatsApp grubundaki paylas¸ımlar dikkate alındığında, FETO¨ üyelerinin, devlet erkanının kararlı tutumu,kalkıs¸manın TSK ic¸erisindeki ku¨c¸u¨k bir azınlık tarafından gerc¸ekles¸tirildigˆinin bildirilmesi, vatandas¸larımızın demokrasiye, milli iradeye ve u¨lkemize sahip c¸ıkmak ic¸in meydanlara davet edilmesi u¨zerine, darbe giris¸imine katılan s¸u¨phelilerin motivasyonunu sagˆlamak, halkımız u¨zerinde go¨rsel basın u¨zerinden s¸ok etkisi yaratmak amacıyla CNN Türk, Kanal D ve Hu¨rriyet binalarının is¸gal edilerek yayının kesilmesine karar verdiği anlaşılmıştır." denildi.

"Şüpheli erlere, 'Karşı gelen olursa çekinmeden vurun' emri verdiler"

Bu amac¸la Albay Ahmet Zeki Gerehan'ın, s¸u¨pheli yüzbaşılar Erdal S¸eker, Su¨leyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan'a "sıkıyo¨netim ilan edildigˆini" bildirerek, "CNN Türk binasının bos¸altılması ve yayının kesilmesi" emrini verdiği kaydedilen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Bunun u¨zerine 1.Ordu Komutanlıgˆında Karargah Destek no¨betc¸i astsubayı olan s¸u¨pheli Muhammet Orhan Kaya, harekat merkezine c¸agˆrılmıs¸tır. Burada da kendisine, 'askerleri alarak nizamiye bo¨lgesinde konus¸landırması' emri verilmis¸tir. S¸u¨pheli Kaya da 1. Ordu Komutanlıgˆı Karargah Destek Garnizon Komutanlıgˆı Karargah Bo¨lu¨gˆu¨ne bagˆlı erleri alarak, hu¨cum yelekli ve silahlı olarak nizamiye bo¨lgesinde konus¸landırmıs¸tır. 16 Temmuz saat 01.45 sıralarında s¸u¨pheliler Erdal S¸eker, Su¨leyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan erlerin yanına gelerek 11 eri sec¸mis¸lerdir. Bu sec¸im yapılırken de erlere, 'atıs¸ yapıp yapmadıkları' sorulmus¸tur. Nitekim s¸u¨pheli er Ahmet Mülayim de ifadesinde, 'kendisine atıs¸ yapıp yapmadıgˆının soruldugˆunu, atıs¸ yaptıgˆını so¨yledigˆini, Osman Pekdoğan isimli erin ise atıs¸ yapmadıgˆını so¨yledigˆini, bunun u¨zerine u¨zerindeki kıyafetleri Osman Pekdoğan ile degˆis¸tirmesi konusunda emir verildigˆini' bildirmis¸tir. Ayrıca s¸u¨pheliler Erdal S¸eker, Su¨leyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan, şu¨pheli erlere, 'bir binaya gireceklerini, iki u¨c¸ kis¸iyi alarak c¸ıkacaklarını,u¨stlerine gelen olursa ayagˆına sıkmalarını, daha da yaklas¸an olursa u¨stu¨ne dogˆru sıkmaları' emrini vermis¸lerdir. Sec¸tikleri askerlerle birlikte iki arac¸ ile doldur bos¸alt noktasına giderek burada askerlere mu¨himmat dagˆıtımını sagˆlamıs¸lardır. O esnada mu¨himmat dagˆıtılan, doldur bos¸alt istasyonunun no¨betc¸i astsubayı olan s¸u¨pheli Muhammet C¸ınar, mu¨himmat dagˆıtmaya yetkisi olmadıgˆı halde mu¨himmat dagˆıtımını sagˆlamıs¸tır.

S¸u¨pheli erler burada u¨c¸er do¨rder s¸arjo¨r G-3 mu¨himmatı almıs¸lardır. S¸u¨pheli u¨c¸ yu¨zbas¸ının, U¨zeyir Erol, Osman Pekdoğan ve Bu¨nyamin Baki C¸içek isimli şüpheli askerlerden ellerinde bulunan piyade tu¨feklerini aldıkları anlas¸ılmıs¸tır. Bu s¸ekilde hazırlanan Yu¨zbas¸ılar Su¨leyman Ahmet Kaya, Erdal S¸eker, Muhammet Fatih Aslan ile erler Sertac¸ Kara, Numan Burak Altınbaş, Abdullah Akar, Ferdi Irmak, Feyyaz Okan Ak, Harun Ayan, Harun Darı, Ahmet Mülayim, S¸evket Kök, Vakkas I·lker Söyler ve Yıldırım Erdem olmak u¨zere toplam 14 s¸u¨pheli helikoptere binerek Dogˆan Medya Center'a intikale gec¸mis¸lerdir. Helikopterde bulundukları sırada s¸u¨pheliler Erdal S¸eker, Su¨leyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan, s¸u¨pheli erlere, 's¸arjo¨r takmalarını, tu¨fegˆin kayıs¸ını ellerine dolamalarını,egˆer tu¨feklerini almak isteyen olur ise c¸ekinmeden vurmaları' emrini vermis¸lerdir."

"Havaya ateş açıp, 'asker yönetime el koydu' diye bağırdılar"

S¸u¨phelilerin saat 03.10 sıralarında Dogˆan Medya Center'in ac¸ık otoparkına indikleri ve şüpheli yüzbaşıların inişten sonra ellerinde bulunan uzun namlulu silahlarla havaya ates¸ ac¸arak, "Genelkurmay yo¨netime el koydu, asker yo¨netime el koydu" s¸eklinde bagˆırdıklarına dikkat çekilen iddianamede, tu¨m s¸u¨phelilerin gu¨venlik go¨revlisi olan mu¨s¸tekiler Ahmet S¸amiloğlu ve Gu¨nay O¨zkan'ın no¨bet tuttukları kuzey kapısına geldiklerinde tu¨fekleri mu¨s¸tekilere dogˆrulttukları, mu¨s¸tekilerin kapıyı kilitlemeye c¸alıs¸ması u¨zerine s¸u¨pheli Su¨leyman Ahmet Kaya'nın tabancasını mu¨s¸tekilere dogˆrultarak, 'Ac¸ın kapıyı vururum' s¸eklinde bagˆırdığı, mu¨s¸tekilerin kapıyı ac¸mak zorunda kalması u¨zerine tu¨m s¸u¨phelilerin buradan giris¸ yaptıkları bildirildi.

İddianamede, Yüzbaşı Su¨leyman Ahmet Kaya'nın mu¨s¸teki güvenlik görevlilerini yere yatırdığı, Kaya'nın bu sırada karşılaştığı Halil Oğuz isimli dekor çalışanı müştekiye silahını dogˆrultarak, 'Biz buraya el koyup yayını kesmeye geldik' dediği ve şüpheli yüzbaşıların burada aralarında is¸ bo¨lu¨mu¨ yaptıkları vurgulanarak, "Bu is¸ bo¨lu¨mu¨ne go¨re Erdal S¸eker ve Mehmet Akif Aslan, 5 erle birlikte CNN Türk binasına, s¸u¨pheli Su¨leyman Ahmet Kaya ise 7 erle birlikte mu¨s¸tekiler Halil Oğuz ve Mustafa Demiray'ı da o¨nlerine alarak Hu¨rriyet binasına yo¨nelmis¸tir." ifadesi kullanıldı.

Hürriyet binasının ana girişine geldiğinde akıllı kapı kepenklerinin kapalı olduğunu gören şüpheli Süleyman Ahmet Kaya'nın mu¨s¸teki Halil Oğuz'dan kapıları ac¸masını istediği ve müştekinin kapıların dıs¸arıdan açılmadığını söylemesi üzerine Kaya'nın tu¨fegˆini kapının camlarına dogˆrulttuğu belirtilen iddianamede, müştekinin 'camların kurs¸un gec¸irmez oldugˆu, ates¸ edilmesi halinde merminin sekerek askerlere ve kendisine gelebilecegˆi, Hürriyet binası içinde kesilebilecek bir yayın olmadıgˆı, u¨c¸ personel, do¨rt bilgisayar bulunduğunu' so¨ylediği, Hu¨rriyet'te s¸ofo¨r olarak c¸alıs¸an mu¨s¸teki Mustafa Demiray'ın, kapıyı ac¸tırabilecegˆini so¨ylemesi u¨zerine Kaya'nın, bir el havaya ates¸ ederek, 'Siz benimle dalga mı gec¸iyorsunuz o.ç, yatın yere' diye bagˆırdığı, müştekilerin yere yatırıldığı, Kaya'nın müşteki Demiray'a silahını dogˆrultarak, 'bu kapı ac¸ılmazsa sizi o¨ldu¨recegˆim' tehdidinde bulunduğu ve mu¨s¸teki Halil Oğuz'un da telsizden, kapının ac¸ılmasını anons etmek zorunda kaldığı dile getirildi.

"Siz darbe yapıyorsunuz, bırakın biz de haberimizi yapalım"

Anons üzerine bina ic¸erisindeki mu¨s¸tekiler Sedat Tanrıverdi ve Nazmi Yılmaz'ın kapıyı ac¸tığı, s¸u¨phelilerin müştekilere silah dogˆrultarak yere yatırdıkları, Yüzbaşı Kaya'nın erlere, 'Kıpırdarlarsa vurun' emri verdiği ve müştekilerin bina ic¸erisine go¨tu¨rüldüğü bilgisi verilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Su¨leyman Ahmet Kaya ve s¸u¨pheli erler, burada bina personeline, 'Herkes insin, inin, vururuz' diyerek bagˆırmıs¸lardır. S¸u¨pheliler en alt katta bulundugˆu sırada, Hu¨rriyet binasının u¨c¸u¨ncu¨ katında bulunan ve Hu¨rriyet Daily News Genel Yayın Yo¨netmeni olan mu¨s¸teki Mehmet Murat Yetkin telefon ile s¸u¨phelileri kameraya almaya bas¸lamıs¸tır. Bu durumu go¨ren s¸u¨pheliler, silahlarını mu¨s¸teki Yetkin'in bulundugˆu yere dogˆru c¸evirerek, c¸ekim yapmamasını so¨ylemis¸lerdir. S¸u¨pheliler bina personelini lobide toplamıs¸lar ve silahlarını u¨zerilerine dogˆrultmus¸lardır. Mu¨s¸teki Yetkin, Su¨leyman Ahmet Kaya'nın yanına gelerek, 'askerlerin silahlarını indirmelerini, kendilerinin gazeteci oldugˆunu, silahlarının olmadıgˆını, kimseye bir zarar veremeyeceklerini, buraya neden ve ne hakla geldiklerini' sormus¸tur. Kaya ise 'Darbe var yo¨netime el koyduk' demis¸tir. Yetkin'in, 'ne hakla el koyduklarını, kimden emir aldığını' sorması u¨zerine Kaya, 'Bo¨yle emir aldım, kimden emir aldıgˆımın bir o¨nemi yok' s¸eklinde kars¸ılık vermis¸tir. Devamında s¸u¨pheli erlere de 'Haydi katları bos¸altın' s¸eklinde emir vermis¸tir.

Kesilmesi için Yetkin'e yayının nerede yapıldıgˆı sorulmuş, Yetkin de 'Burası gazete, burada yayın yapılmıyor, siz darbe yapıyorsunuz, bırakın biz de gazetemizi c¸ıkaralım, haberimizi yapalım' s¸eklinde cevap vermis¸tir. Kaya'nın, 'Hayır binayı bos¸altıyoruz' demesi üzerine de Yetkin, 'Cumhurbas¸kanı, Bas¸bakan ve komutanların, (hareketin emir komuta zinciri dıs¸ında oldugˆunu) söylediğini, kendisinin genc¸ oldugˆunu, kendisine ve meslegˆine yazık ettigˆini, yanındaki askerlerin de genc¸ oldugˆunu, ileride askerlerin kurtulabilecegˆini ancak kendisini burada yaktıgˆını' so¨ylemis¸tir. Bu diyalog sırasında s¸u¨pheli erler katlara c¸ıkarak, personeli lobiye indirmeye bas¸lamıs¸tır. S¸u¨pheli Kaya, yaptıgˆı telefon go¨ru¨s¸mesi sonrasında s¸u¨pheli erlere do¨nerek, 'Yanlıs¸ bir hareket go¨ru¨rseniz acımayın vurun' s¸eklinde emir vermis¸tir. Bu emir u¨zerine s¸u¨pheli erler silahlarını yeniden topladıkları personele dogˆrultmus¸lardır.

S¸u¨pheliler, personeli yemekhane bo¨lu¨mu¨nde bir odada yaklas¸ık on dakika tuttuktan sonra Yüzbaşı Kaya'nın emri u¨zerine bina dıs¸ına c¸ıkarmaya c¸alıs¸mıs¸lardır. S¸u¨pheli erler, Hu¨rriyet giris¸ kapısı o¨nu¨nde bekledikleri sırada gu¨venlik mu¨du¨ru¨ olarak go¨rev yapan ve bu as¸amaya kadar CNN Türk ve Kanal D binasında digˆer s¸u¨pheliler ile muhatap olan mu¨s¸teki Hu¨seyin Ulaş, Hu¨rriyet'te bulunan personelden haber alamayınca bina o¨nu¨ne gelmis¸tir. Mu¨s¸tekiyi go¨ren s¸u¨pheliler, 'Gel buraya, dur' s¸eklinde bagˆırmıs¸lardır. Ulaş'ın geriye do¨nmesi u¨zerine arkasından 2 el ates¸ ac¸mıs¸lardır ve Ulaş olay yerinden uzaklas¸arak, Hu¨rriyet binasında s¸u¨pheli askerlerin oldugˆunu polis ekiplerine bildirmis¸tir."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün Doğan Medya Center'i İşgal İddianamesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement