Fetö Üyeleri Karargah Binasını Harekat Merkezi Olarak Kullanmış - Son Dakika
Güncel

Fetö Üyeleri Karargah Binasını Harekat Merkezi Olarak Kullanmış

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kadıköy'deki Fenerbahçe Orduevinin kontrol altına alınmaya çalışılmasına ilişkin iddianamede, 2.

19.03.2017 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kadıköy'deki Fenerbahçe Orduevinin kontrol altına alınmaya çalışılmasına ilişkin iddianamede, 2. Zırhlı Tugay Karargahı binasının kalkışmayı planlayan ve iştirak eden personel tarafından bir harekat merkezi olarak kullanıldığı ve komutanlıkta görevli 40 askeri personelin, 4 Gelis¸tirilmis¸ Zırhlı Personel Tas¸ıyıcısı (GZPT) araçla 04.00'e kadar orduevi önünde silahlı şekilde beklediği belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, diğer darbe girişimi iddianamelerinde olduğu gibi, 15 Temmuz'daki olaylara değinilerek, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yapısı, örgütle ilgili bazı kavramlar, örgütün kuruluşu, toplumda kabul görmesi, kadrolaşma dönemi, amacı, ideolojisi, örgütlenme stratejisi, idaresi, örgütlenme şekli, kuralları, istihbarat ağı ve arşivi, haberleşmede kullandığı yöntemler, silahlı gücü, emniyet ve yargı teşkilatlarındaki kadrolaşması, gerçekleştirdiği bazı yasa dışı faaliyetler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması, darbe kalkışmasıyla bağlantısı ve gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe kalkışması başlıklar halinde özetlendi.

TSK ic¸erisinde yapılanmıs¸ FETO¨/PDY üyeleri hakkında İstanbul Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆınca soruşturma başlatıldığı ve darbe giris¸imine katılan kis¸ilerin kentte birc¸ok bo¨lgede faaliyette bulunduklarının belirlendiği ifade edilen iddianamede, sorus¸turmaların hızlı ve etkin bic¸imde sonuc¸landırılması, yargılama su¨recinin uzamaması amacıyla bo¨lge bazında ve birden fazla dosya u¨zerinden sorus¸turma yu¨ru¨tu¨ldüğü hatırlatıldı.

Anadolu Yakası'ndaki olaylara ilişkin 16 ayrı dosya

İddianamede, I·stanbul Anadolu Yakası'nda meydana gelen darbe girişimiyle ilgili soruşturma dosyalarının, "4. Kara Havacılık Alay, Bogˆazic¸i Ko¨pru¨su¨, Selimiye Kıs¸lası-U¨sku¨dar C¸evik Kuvvet, Acıbadem Telekom, 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆı, 23. Motorize Piyade Alayı- Kartal Ko¨pru¨su¨- Samandıra gis¸eleri, Kuleli-C¸engelko¨y-Vaniko¨y, Fenerbahc¸e Orduevi, Moda Deniz Kulu¨bu¨, FSM Ko¨pru¨su¨, Kavacık civarı, D-100 karayolu- Kenan Evren Kıs¸lası, Tuzla Piyade Okulu, Sabiha Go¨kc¸en Havalimanı ve Deniz Harp Okulu- Maltepe Askeri Cezaevi" adlarıyla gruplandırıldığı bilgisi verildi.

İstanbul Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆınca, "Sabiha Go¨kc¸en Havalimanı, Deniz Harp Okulu, Maltepe Askeri Cezaevi, Kavacık civarı ve Tu¨rk Telekom" adlı bölgesel dosyalarla ilgili daha o¨nce kamu davaları ac¸ıldığı hatırlatılan iddianamede, Fenerbahc¸e Orduevinde meydana gelen ve 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆında go¨revli asker kis¸ilerin is¸tirak ettikleri olayla ilgili ayrıntılara değinildi.

Darbe kalkıs¸ması o¨ncesinde İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆı ve Harp Akademileri Komutanlıgˆında gerc¸ekles¸tirilen toplantıların, yapılan hazırlıkların, şüphelilerin kalkıs¸ma esnasında u¨stlendikleri go¨revlerin, stratejik o¨neme haiz olan Fenerbahc¸e Orduevini kontrol altında tutmaya yo¨nelik eylemlerin, bu eylemlerin temas ettigˆi yasa maddelerinin, toplanan deliller ve savunmaların ayrıntılı olarak yer aldığı iddianamede, görevlendirmelerin yapıldığı toplantılarla ilgili delil sayılan şüpheli ifadeleri, kamera kayıtları ve telefon görüşme kayıtları da sıralandı.

Sevk edilen askeri araçlar ve personel

İddianamede, "15 Temmuz gu¨nu¨ gerc¸ekles¸tirilen darbe kalkıs¸ması esnasında 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆından, Bogˆazic¸i Ko¨pru¨su¨ Avrupa istikametine 3 tank, ZPT ve 4 Unimog, Fatih Sultan Mehmet Ko¨pru¨su¨ ve C¸ekmeko¨y S¸ile Yolu Sarıgazi sapagˆına 5 tank ve ZPT, Acıbadem Tu¨rk Telekom binasına 3 ZPT, İmza ve oto, Fenerbahc¸e Orduevine 4 GZPT, U¨sku¨dar Meydanı-U¨sku¨dar C¸evik Kuvvet yerles¸kesi o¨nu¨ne 7 tank, 2 ZPT ve Land Rover, 1. Ordu Komutanlıgˆı Selimiye Kıs¸lasına 2 tank, 4 ZTT ve 4 GZPT, Sabiha Go¨kc¸en Havalimanına 4 tank, 2 ZMA, 2 GZPT, Unimog ve Land Rover ile askeri birliklerin sevk edildigˆi tespit edilmis¸tir." ifadeleri yer aldı.

Konus¸lanmıs¸ oldukları bo¨lgelerde emniyet kuvvetleri tarafından el konulan arac¸ bilgilerine ve bu askeri arac¸larda bulunan personelin verdigˆi bilgilere go¨re, Fenerbahc¸e Orduevine 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆında go¨revli 1 üstegˆmen, 2 Uzman C¸avus¸ ve 37 er/erbas¸ olmak u¨zere toplam 40 askeri personelin, 4 GZPT araçla sevk edildiklerinin belirlendiği aktarılan iddianamede, hangi s¸u¨phelilerin hangi arac¸larla kıs¸ladan hareket edeceğinin, kimin emir ve komutası altında gireceklerinin ve orduevine intikal edecegˆinin o¨nceden belirlendigˆinin degˆerlendirildiği aktarıldı.

Askeri arac¸ ve personelin kıs¸ladan c¸ıkıs¸ yapmaya bas¸ladıkları ana ilis¸kin go¨ru¨ntu¨ kayıtlarından bahsedilen iddianamede, darbe kalkıs¸masının bas¸latılmasından sonra Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆında kalan Tugˆgeneral O¨zkan Aydoğdu, Kurmay Albaylar Uzay S¸ahin, Mehmet Murat C¸elebioğlu ve Mehmet Kapan, Kurmay Yarbaylar Engin Durmaz, Fatih Karakaya ve Murat Yanık ile Kurmay Binbas¸ı Zafer Gümüş'ün, tugay komutanlıgˆından bo¨lgelere gönderilen ru¨tbelilerin sevkini gerc¸ekles¸tirdiklerinin anlas¸ıldığı belirtildi.

"2. Zırhlı Tugay Karargahı harekat merkezi olarak kullanıldı"

Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆında gerc¸ekles¸tirilen toplantıda, 15 Temmuz'da gerc¸ekles¸tirilecek kalkıs¸ma esnasında stratejik noktalardan olan Fenerbahc¸e Orduevinin kontrol altında tutulması go¨revinin s¸u¨pheli Kayhan Korkmaz'a verildiği belirtilen iddianamede, "Saat 22.18 sıralarında kıs¸la ic¸erisinde kalan Yarbay Engin Durmaz'ın emriyle tankların dıs¸arıya c¸ıkmaya bas¸ladıgˆı, 1 numaralı nizamiye no¨betc¸i Astsubayı U¨stc¸avus¸ Barıs¸ Güzel'in arac¸ların c¸ıkmaya bas¸lamasıyla birlikte c¸ıkıs¸ yapan aracın, cinsi, plakaları ve mu¨rettebat miktarlarını deftere kaydettiği, bu esnada 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay I·rfan Arat tarafından so¨z konusu faaliyetin engellendigˆi, not alınan defter sayfasının yırtılarak imha edildigˆi, 2. Zırhlı Tugay Karargahı binasının, kalkıs¸mayı planlayan ve is¸tirak eden personel tarafından bir harekat merkezi olarak kullanıldıgˆı, kıs¸la dıs¸ına c¸ıkan unsurların telsiz ve cep telefonu vasıtasıyla su¨rekli irtibat kurularak buradan yo¨nlendirildigˆi anlas¸ılmıs¸tır." değerlendirmesi yapıldı.

Soruşturma sürecinde elde edilen telsiz go¨ru¨s¸meleri, HTS, SMS, Whatsapp mesaj kayıtları, 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆı ve Fenerbahc¸e Orduevi gu¨venlik kamera kayıtları, idari tahkikat raporları, el konulan mu¨himmatlar ve elde edilen dijital materyallerin incelendiği vurgulanan iddianamede, 15 Temmuz gece saatlerinde 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆından hareket ederek Fenerbahc¸e Orduevi o¨nu¨ne intikal eden s¸u¨phelilerle ilgili gu¨venlik kamera kayıtlarının fotoğraf haline dönüştürüldüğü ve irdelendiği bilgisi yer aldı.

"Orduevi önünde saat 04.00'e kadar elleri silahlı beklediler"

Görüntülere göre, 4 GZPT ile sevk edilen şüphelilerin saat 22.58 sıralarında Fenerbahc¸e Orduevinin bulundugˆu caddeye geldikleri, zırhlı arac¸ları orduevi giris¸inin o¨nu¨ne c¸ektikleri ve arac¸ ic¸erisinden dıs¸arıya silahlı vaziyette c¸ıkarak arac¸ların yanında tertibat almaya bas¸ladıkları belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Bu sırada orduevindeki go¨revli personelin nizamiyeden dıs¸arı c¸ıkarak s¸u¨phelilerle konus¸maya bas¸ladığı, olay tarihinde orduevi mu¨du¨ru¨ olarak go¨rev yapan Albay I·. Cem Gültekin'in s¸u¨phelilerle su¨rekli mu¨zakere yaparak ic¸eri girip c¸ıktıgˆı, şu¨phelilerin saat 04.00 sıralarına kadar dıs¸arıda silahlı s¸ekilde bekledikleri, aynı gu¨n saat 04.02 sıralarında ikna c¸abalarının sonuc¸ vermesiyle silah ve mu¨himmatlarını zırhlı arac¸ların ic¸erisine bıraktıkları, silahsız s¸ekilde arac¸tan inerek bekledikleri, saat 04.07 sıralarında kıyafetlerinden Fenerbahc¸e Orduevi personeli oldukları anlas¸ılan ru¨tbeli personelin, muhtemelen silahlarını ve mu¨himmatlarını arac¸ların ic¸erisine bırakan ve silahsız bir s¸ekilde orduevi o¨nu¨nde bekleyen askerlere hitaben bir konus¸ma yaptıgˆı, devamında s¸u¨phelilerin silahsız s¸ekilde Fenerbahc¸e Orduevinin nizamiyesinden ic¸eriye alındıgˆı, askeri arac¸ların ise dıs¸arıda bırakıldıgˆı tespit edilmis¸tir."

İddianamede, 4 askeri araçtan ele geçirilen askeri mühimmat ile şüphelilerden ele geçirilen dijital materyaller ve materyallerle ilgili inceleme sonuçları da yer aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö Üyeleri Karargah Binasını Harekat Merkezi Olarak Kullanmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Vefatı
    11:03 CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Vefatı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, resmi hesabından hayatını kaybeden CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar için başsağlığı mesajı paylaştı. Özel, uzun yıllar birlikte çalıştığı Bayraktar'a Allah'tan rahmet dileyerek ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

  • Çocukluğunda izlediği müsabakalardan esinlenip boksa başladı, Avrupa 3.'sü oldu
    11:03 Çocukluğunda izlediği müsabakalardan esinlenip boksa başladı, Avrupa 3.'sü oldu

    Adana'da çocukken izlediği boks müsabakalarından esinlenerek boksa başlayan 18 yaşındaki milli boksör Hüseyin Ege Tekdemir, Hırvatistan'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda Avrupa 3.'sü oldu. Adana'dan dünya şampiyonu olarak çıkmayı hedefleyen Tekdemir, Olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etmenin hayalini kuruyor.

  • Amasra'da Tehlikeli Sörf
    11:03 Amasra'da Tehlikeli Sörf

    Bartın'ın Amasra ilçesinde denizde sörf yapan bir şahıs, sahil güvenlik ekiplerini alarma geçirdi. Ekipler, bölgede sörf yapmanın tehlikeli olduğunu söyleyerek ikaz etti.

  • Alev topuna dönen otomobil kullanılamaz hale geldi
    11:00 Alev topuna dönen otomobil kullanılamaz hale geldi

    Beypazarı ilçesinde meydana gelen olayda, apartman otoparkında bulunan bir otomobilde bilinmeyen bir sebepten dolayı yangın çıktı. Çevredekileri ihbarı üzerine bölgeye gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı. Alevlere teslim olan araç ise kullanılamaz hale geldi ve çevredekiler panik yaşadı.

  • İbrahim Akdağ: Fenerbahçe maçını kazanarak taraftarı mutlu etmek istiyoruz
    10:59 İbrahim Akdağ: Fenerbahçe maçını kazanarak taraftarı mutlu etmek istiyoruz

    EMS Yapı Sivasspor'un orta saha oyuncusu İbrahim Akdağ, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında sahalarında Fenerbahçe ile oynayacakları maçı kazanarak taraftarı mutlu etmek istediklerini söyledi. İbrahim, ligde son 2 haftada doğru oynayarak galibiyetler aldıklarını belirtti ve defansın önemine vurgu yaptı. Fenerbahçe maçının zorlu olacağını dile getiren İbrahim, taraftar desteğinin önemli olduğunu ve rekabet ortamının takımda olduğunu ifade etti.

  • Giresun'da Polis Aracı Kaza Yaptı: 2 Polis Yaralandı
    10:59 Giresun'da Polis Aracı Kaza Yaptı: 2 Polis Yaralandı

    Giresun'un Espiye ilçesinde polis kontrolünden kaçan şüpheli aracı takip eden polis aracı kaza yaptı. Kazada 2 polis memuru hafif şekilde yaralandı. Yaralı polis memurları hastaneye sevk edildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Ünye Limanı'nda çimento yüklü gemide yangın çıktı, 1 kişi dumandan etkilendi
    10:59 Ünye Limanı'nda çimento yüklü gemide yangın çıktı, 1 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'da Ünye Limanı'nda demirleyen çimento yüklü geminin kaptan köşkünde çıkan yangında 1 kişi dumandan etkilendi. Yangın, yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından söndürüldü. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Antalya'da kaza: Otomobil yağmursuyu tahliye kanalına devrildi
    10:59 Antalya'da kaza: Otomobil yağmursuyu tahliye kanalına devrildi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde aynı istikamette seyir halindeki araca çarpan otomobil, yağmursuyu tahliye kanalına devrildi. Kazada yaralanan olmazken, trafik uzun süre tek şeritten kontrollü bir şekilde sağlandı.

  • Bayburt'ta kaybolan büyükbaş hayvanlar drone ile bulundu
    10:59 Bayburt'ta kaybolan büyükbaş hayvanlar drone ile bulundu

    Bayburt'un Kop köyünde besicilik yapan Halil İbrahim Albal'ın kaybolan 4 büyükbaş hayvanı, jandarmanın drone takibiyle bulundu. Jandarma ekipleri tarafından yapılan arama çalışmalarının 3'üncü gününde Kop Dağı eteklerinde bulunan hayvanlar, sahibine teslim edildi.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Doğaltaş Tasarım Yarışması'nın Kazananlarına Ödüllerini Verdi
    10:58 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Doğaltaş Tasarım Yarışması'nın Kazananlarına Ödüllerini Verdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Marble İzmir-29. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması'nın kazananlarına ödüllerini verdi. Yarışmanın amacı, Türk doğal taşını genç tasarımcılar aracılığıyla dünyaya daha fazla duyurmak ve sektöre katkı sağlamaktır.


Advertisement