Fezlekeli 148 Vekile Dokunulacak - Son Dakika
Güncel

Fezlekeli 148 Vekile Dokunulacak

Dokunulmazlık teklifi, 2. tur oylamada CHP'nin bazı vekillerinin desteğiyle 376 oyla 'referandumsuz' yasalaştı. Yargı, 148 vekil hakkındaki 787 dosya için harekete geçecek.

21.05.2016 07:30  Güncelleme: 09:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milletvekillerine yargı yolunu açan dokunulmazlık düzenlemesi, CHP'den gelen destekle referanduma gerek bıraktırmayacak şekilde 376 oyla kabul edildi. Adalet Bakanlığı, yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren işlem yapılacak dosya sayısını 787, milletvekili sayısını ise 148 olarak açıkladı. Ancak bunlardan şimdilik 139 milletvekiline ait 683 dosya TBMM'ye ulaşmış bulunuyor. Dosyalar 15 gün içinde yaklaşık 200 savcının önüne gidecek. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 41, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 9 ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 75 dosyası var.

148 VEKİLE DOKUNULACAK

Teklifin referandum riskini ortadan kaldıran 367'nin üzerinde oy almasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ve ardından yargının tavrına çevrildi. Yargı, üçte ikisi HDP'liler hakkında olan 787 dosya için harekete geçecek. Dün itibarıyla hakkında fezleke bulunan 148 milletvekilinin dokunulmazlığı bu fezlekelerle ilgili kalkmış olacak.

AK PARTİ'Yİ RAHATLATAN SONUÇ

Genel Kurul, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklifin ikinci tur görüşmeleri için TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında toplandı. Görüşmelerin ardından 2. tur oylamalara geçildi. Ak Parti ve MHP'nin tam kadro katıldığı 1. maddenin oylamasında 531 milletvekili oy kullandı. 373 kabul oyuna karşılık 148 ret, sekiz çekimser, dokuz boş, üç geçersiz oy çıktı. CHP'den 10, HDP'den ise sekiz milletvekili oylamaya katılmadı. Referandum sınırı 367'nin üzerinde oy çıkması Ak Parti kanadını rahatlattı.

AÇIK OY İTİRAZI

HDP'lilerin sert eleştiriler yaptığı görüşmelerde Kahraman'ın tutumu usul tartışmasına konu oldu. HDP, anayasa değişlik teklifinin 1. madde oylamasında Ak Partililerin gizli değil açık oy kullandığını, oy pullarını gösterdiğini savunarak usul tartışması açılmasını istedi. Kahraman, tutumunda değişiklik olmadığını belirtince görüşmelere devam edildi.

2. maddenin oylamasında ise partilerin aldığı pozisyonlarda bir değişiklik yaşanmadı. 526 milletvekilinin katıldığı 2. maddenin oylamasında 374 kabul, 136 ret, dört çekimser, 11 boş ve bir geçersiz oy kullanıldı. Yine Ak Parti ile MHP'nin tam kadro katıldığı 2. maddenin oylamasına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte 14 milletvekili katılmadı.

CHP KİLİDİ ÇÖZDÜ

Anayasa değişikliği üzerindeki en kritik oylama rahat aşıldı. Tümü üzerindeki oylamada 376 kabul oyu çıkmasıyla teklif yasalaşırken, referandum riski ortadan kalktı. 531 milletvekilinin katıldığı oylamada 376 kabul, 140 ret, beş çekimser, yedi boş ve üç oy da geçersiz çıktı.

1. tur oylamalarda dokunulmazlık teklifi için en fazla 357 kabul oyu çıkmıştı. 2. tur oylamada ise toplamda 356 milletvekili bulunan Ak Parti ve MHP'nin oluşturduğu "evetçi" bloğa CHP'den rahatlatan destek geldi. Teklifi desteklediğini açıklayan, ancak ilk tur oylamada, "hayır" oyu veren CHP'lilerin bir bölümü dün tutum değiştirdi ve yaklaşık 20 milletvekilinin daha "evet" vermesiyle anayasal sınır aşıldı. Kulislerde kilit parti konumundaki CHP'de referanduma gidilmesi durumunda bu tutumun kamuoyuna anlatılmasının güç olduğu, Ak Parti'nin partili başkanlığı da içeren çifte sandık kurabileceği gibi gerekçesiyle belli sayıda milletvekilinin "evet" oyu kullandığı konuşuldu. Kulislerde ayrıca, iktidar kanadında "hayır" oyu kullanan milletvekilleri bulunduğu, bu fireler dikkate alındığında CHP'den destek sayısının 20'nin üzerinde olduğu da iddia edildi.

KANUN NE GETİRİYOR?

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor. TBMM'de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığı'na, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığı'na veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığı'na intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, anayasanın, "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanlığı'nda, TBMM Başkanlığı'nda, Başbakanlık'ta ve Adalet Bakanlığı'nda bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemi hakkındaki dosyalar, ilgili mercilere iade edilecek. Düzenleme, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ OYLAMA SONUÇLARI

Maddelere geçilmesi: Katılım 536, kabul 348, ret 155, boş 25, çekimser 8.

1. madde : 1. Tur: Katılım 531, kabul 350, ret 150, boş 27, çekimser 5, geçersiz 1

2. Tur: Katılım 531, kabul 373, ret 148, boş dokuz, çekimser 8, geçersiz 3.

2. madde : 1. Tur: Katılım 529, kabul 357, ret 149, boş 17, çekimser 6

2. Tur: Katılım 526, kabul 374, ret 136, boş 11, çekimser 4, geçersiz 1.

Tümü üzerinde: Katılım 531

Kabul 376, ret 140, boş 7, çekimser 3






Fezlekeli 148 Vekile Dokunulacak

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement