Fiili Hizmet Süresi Zammı" Uygulamasıyla İlgili Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Fiili Hizmet Süresi Zammı" Uygulamasıyla İlgili Bilgilendirme Toplantısı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren fiili hizmet süresi zammı uygulamasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

26.11.2015 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren fiili hizmet süresi zammı uygulamasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

2008 yılı Ekim ayı başıyla 1 Şubat 2013 tarihine kadar geçen sürede basın kartı sahibi olmak şartıyla çalışanlar fiili hizmet süresi zammı kapsamına alınmıştı.

SGK İstanbul İl Müdürlüğü'nde basın mensuplarına yönelik, basın kanununa tabii olarak çalışanlara itibari hizmetle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, SGK Daire Başkanı Savaş Alıç, SGK Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığı Şube Müdürü Esra Ceyhun ve gazeteciler katıldı. Toplantıda 2013 yılında yürürlüğe giren fiil hizmet süresi zammıyla ilgili bilgilendirme yapıldı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarla değişiklik yapılmasına dair 6385 sayılı kanun 19 Ocak 2013 tarihinde 28533 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Basın ve gazetecilik mesleğinde fiilen çalışanlar kanunda belirtilen işlerde fiilen çalıştıkları gün sayısına göre fiili hizmet süreci zammından faydalanacaklar. Aynı kanunun 16. maddesinde ise 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 48. madde uyarınca 2008 yılı Ekim ayı başı ile 19 Ocak 2013 tarihini takip eden aybaşına kadar geçen sürede basın kartı yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olma suretiyle basın ve gazetecilik mesleğinde fiilen çalışanlar talepte bulunarak bu dönemde geçen çalışmaları için hesaplanacak fiili hizmet süresi zammı prim karşılık tutarını ödemeleri halinde söz konusu süreleri fiili hizmet süresi kapsamında değerlendirilecek.

SGK Daire Başkanı Savaş Alıç, konuyla toplantıda yaptığı açıklamada, "Ekim 2008 ayından önce memurlar açısından emekli sandığı konununda, çalışan işçiler açısından ise sosyal sigortalar kanununda yer bulmuş olan uygulama devam edilmiş. Başlangıçta bazı meslek ve görevlerin ağırlığı ve yıpratıcılığı göz önüne bulundurularak getirilen düzenleme ülkemizde hangi meslek ve görevlerin daha çok yıpranmaya tabi olduğu hakkında bir standart olmadığı sebebiyle bugün için daha az yıpratıcı mesleklere tabi olanlar açısından talep edilen bir uygulama haline geldi. Sosyal güvenlikle ilgili bu tür zamların fiili hizmet süresi zammı gibi zamların çok özel ve kısıtlı durumlarda uygulandığı hayat ve sağlık açısından tehlikeli olan görevlerde bulunanlara fiil hizmet süresi zammı yerine ilave ödemeler yapılması şeklinde yıpranmalarının değerlendiğini görüyoruz" dedi.

Alıç yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Basın ve gazetecilik işyerlerinde iş kanunu değişikliğine göre çalışanların bir kısmı Ekim 2008 ayı başından önce itibarı hizmet süresi zammı kapsamında iken bu tarihten sonra basın ve gazetecilik işyerlerinde çalışanlar bu kapsamdan çıkarılmıştı. 2008 yılı Ekim ayı başıyla kanunun yürürlüğe girdiği 19 Ocak 2013 tarihini takip eden 1 Şubat tarihine kadar geçen sürede basın kartı sahibi olmak şartıyla çalışanlar fiili hizmet süresi zammı kapsamına alınmışlardır. Basın ve gazetecilik mesleğinde basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar ile TRT'de basın kartı sahibi olmak şartıyla fiilen çalışanların bu işlerde geçen sürelerinin her 360 günlük süresi için sigorta gün sayılarına 90 gün fiili hizmet süresi zammı eklenmektedir. Kısa süreli çalışmalar, işin otomasyonla yapılması, iş sağlığıyla ilgili tedbirler alınarak riskli ve zararlı faktörler ortadan kaldırılmışsa fiili hizmet süresi zammı uygulaması o işyerlerinde uygulanmıyor." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fiili Hizmet Süresi Zammı' Uygulamasıyla İlgili Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement