Filipinler'de Barış Sürecinin Mimarı Türkiye - Son Dakika
Güncel

Filipinler'de Barış Sürecinin Mimarı Türkiye

Türkiye, Asya Pasifik bölgesinde yer alan ülkelerden Filipinler'de, hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında yürütülen barış sürecinin en önemli mimarı olarak görülüyor Hem hükümet hem de hem Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin talebiyle sürece dahil olan Türkiye'nin rolünün, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun.

17.11.2014 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Asya Pasifik bölgesinde yer alan ülkelerden Filipinler'de, hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında yürütülen barış sürecinin en önemli mimarı olarak, Türkiye görülüyor.

Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Ersin Erçin, Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile Filipinli hükümet arasında yürütülen barış sürecine ilişkin gazetecilere bilgi verdi.

Erçin'in verdiği bilgiye göre, Filipinler'in güney batısındaki Palawan ve Mindanao adaları ile Sulu Takımadaları'nda 5 milyona yakın Müslüman nüfus yaşıyor.

Yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip Filipinler'in yüzde 5'ini oluşturan Müslümanlar, 1946'da, bölgenin ABD'den bağımsızlığını kazanmasının ardından yönetimle ilgili sıkıntı yaşamaya başladı.

Ülkedeki Müslüman halktan bir grup, yönetimle yaşadığı anlaşmazlıklar üzerine haklarını korumak amacıyla 1969'da Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni kurdu.

Bağımsızlık için silahlanan söz konusu örgüt ile Filipinler Hükümeti arasında, 1976 yılında Trablus Anlaşması imzalandı, ancak anlaşmayla öngörülen kısmi özerkliği tam bağımsızlık hedefinden sapma olarak değerlendiren bir gurup Müslüman, bu oluşumdan ayrılarak 1977 yılında Moro İslami Kurtuluş Cephesi'ni kurdu.

Daha sonra, 1990'da, Mindano Özerk Bölgesi kurulurken, 1996'da da bölgenin siyasi yapısı ve yasal çerçevesinin belirlendiği bir nihai barış anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla halk desteğini artıran Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile Filipinler Hükümeti arasında 1997 yılında barış müzakere süreci başlatıldı.

-Türkiye, her iki tarafın daveti üzerine sürece dahil oldu

Barış süreci kapsamında, 2009'da, "uluslararası temas grubu" kurulurken, Türkiye hem Filipinler Hükümeti hem de Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin talebi üzerine bu grubu dahil oldu.

İngiltere, Japonya ve Suudi Arabistan'ın da yer aldığı temas grubunda, Türkiye'nin, her iki tarafın da en çok umut bağladığı ülke olarak görüldüğü belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Ersin Erçin, söz konusu temas grubunun katkısıyla sürdürülen müzakere sonucunda, 15 Ekim 2012'de, Filipinler Hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında Bangsamoro Anlaşması'nın imzalandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu anlaşma, 2016'da yapılacak seçimlerle kurulacak Bangsamoro Siyasi Entitesi'ne ilişkin bir gelecek haritası, yol haritası oluşturuyor. 2016'da bir seçim olacak ve orada bir yol haritası oluşturacak. Bu yıl, 27 Mart 2014'te de bütün erklerin bir araya getirildiği kapsamlı bir anlaşma imzalandı. Bu imza töreninde bizim taraftan Dışişleri Bakan Yardımcımız Naci Koru katılmıştı."

Bangsamoro Siyasi Entite'sinin, yani Müslümanların oluşturacağı yeni yapının anayasasını oluşturacak olan, "Banksomoro Temel Yasası"nın da Kongre'de onay sürecinde olduğunu anlatan Erçin, "Hala bazı sıkıntılar var. Bazı guruplar, bunun geçmesine karşı. Bunun bütünlüğü tehdit ettiğini savunanlar var. Müslümanlardan da bunun yetersiz olduğunu savunanlar var. Biz uluslararası toplum olarak, bu Bangsamoro Temel Yasası'nın bir an önce Kongre'den geçmesini arzu ediyoruz. Gelecek yılın başlarında, 2015 yılının ilk çeyreğinde bunun onaylanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor" diye konuştu.

Banksomoro Temel Yasası'nın onayından sonra, Bangsomoro siyasi birimini oluşturacak vilayetlerde referanduma sunulacağını belirten Erçin, bu süreçte ayrıca Bağımsız Silah Bırakma Organı da kurulduğunu kaydetti.

-Türkiye, silah bırakma organının başkanlığını yapıyor

Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin silah bırakma sürecini denetleyecek olan söz konusu organın başkanlığına da Filipinler Hükümetinin isteği üzerine seçildiğine dikkati çeken Erçin, "Büyükelçi Haydar Berk, kıdemli büyükelçimiz, NATO'daki eski daimi temsilcimizdi, bu organa temsilci olarak atandı ve bu ayın başında yapılan toplantıda bu organın başkanlığına seçildi. Bir de bu organa bir askeri temsilcimiz katılıyor. İşin askeri yönünden anlayan bir askeri temsilcimiz, Haydar Berk'e yardımcı oluyor" şeklinde konuştu.

Uluslararası Bağımsız Silah Bırakma Organı'nın, silah bırakma sürecinin takvimi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Erçin, "Faaliyetlerin 2016 başında tamamlanması bekleniyor" dedi.

Filipinler'deki barış sürecine, Türkiye'nin katkısının çok büyük takdir gördüğünü dile getiren Erçin, bunun, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Manila ziyaretinde de en fazla gündeme gelen konular arasında yer aldığını kaydederek, "Sürece olan katkılarımızdan dolayı çok büyük takdir görüyoruz, Filipinler hükümetinden. Sayın  Başbakanımızın, tarihteki ilk başbakan düzeyindeki bu ziyareti sırasında da bugün gün boyunca, buranın Devlet Başkanı tarafından, Türkiye'nin katkılarına duyulan takdir ve şükran, kuvvetli ifadelerle dile getirildi" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filipinler'de Barış Sürecinin Mimarı Türkiye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor
    11:59 Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor

    Elazığ'da bulunan kız meslek lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Beslenme Desteği Projesi kapsamında 1400 anaokulu öğrencisine günlük kahvaltı ve yemek hizmeti sunuyor. Öğrenciler, alan şefi ve usta öğreticilerin eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanan yemekleri okullara ulaştırarak mesleki becerilerini geliştiriyor. Proje sayesinde öğrenciler, hem eğitim harçlıklarını çıkarıyor hem de mesleki açıdan daha donanımlı hale geliyor. Ayrıca, projenin hijyen açısından gerekli tüm kontrolleri yapılarak sağlıklı besinlerin sunulduğu belirtiliyor.

  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı
    11:57 İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Doğançay'da hayata geçirilen Kovankayası Yaşayan Parkı'nı ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer, İzmir'de 7'inci Yaşayan Parkın kullanıma açıldığını belirterek, 'Her biri bulunduğu bölgede yaşayan insanların doğada keyifle bir araya gelebileceği mekanlar oluyor. İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum. Geldiklerinde cennetle karşılaşacaklar' dedi.

  • Malatya'da 11 yıl 3 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
    11:55 Malatya'da 11 yıl 3 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

    Malatya'da, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda, 11 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı. Zanlı, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Bilecikli sporcular Kocaeli'den madalyalarla döndü
    11:55 Bilecikli sporcular Kocaeli'den madalyalarla döndü

    Kocaeli Uluslararası Judo Turnuvası'nda mücadele eden Bilecikli sporcular, Süper Minikler kategorisinde başarılı performans sergileyerek madalyalar kazandı. Aybars Ali Akpınar gümüş, Rüzgar Su ise bronz madalya elde etti. Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir, sporcuları ve antrenörü tebrik ederek başarılarının devamını diledi.


Advertisement