Filipinler'de Yeni Devlet Başkanı Duterte Görevine Başladı - Son Dakika
Güncel

Filipinler'de Yeni Devlet Başkanı Duterte Görevine Başladı

Filipinler'de mayıs ayında yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Rodrigo Duterte, başkent Manila'da düzenlenen törenle yemin ederek görevine resmen başladı.

30.06.2016 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filipinler'de mayıs ayında yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Rodrigo Duterte, başkent Manila'da düzenlenen törenle yemin ederek görevine resmen başladı.

Filipinler Cumhuriyeti'nin 16. lideri seçilen 71 yaşındaki Duterte, Manila'daki Malacanang Sarayı'nda düzenlenen törende, Anayasa Mahkemesi Üyesi Bienveni Reyes'in önünde yemin etti.

Televizyonlardan canlı yayınlanan yemin törenine eski devlet başkanları Fidel Ramos ve Joseph Estrada, yabancı diplomatlar, yeni kabine üyeleri ve milletvekilleri katıldı.

Törende geleneksel bir kıyafet giyen Duterte yemin ettikten sonra yaptığı konuşmada, halkın kendisine olan güvenini sağlamlaştırmaya ant içti.

"Hizmet etmek için seçildim, herkese hizmet edeceğim." diyen Duterte, halkı dinlemek zorunda olduklarını söyledi. "Önümüzdeki temel sorun hükümete olan güvenin ve inancın aşınmasıdır." ifadesini kullanan Devlet Başkanı Duterte, yolsuzluk ve suçları sona erdirme sözünü tekrarladı.

"Suçlar, kanunların izin verdiği tüm yollar kullanılarak engellenmelidir." diye konuşan Duterte, yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı ve yüksek suç oranlarının öncelikli meseleler olduğunu söyledi.

Mindanao'daki Davao kentinin belediye başkanlığını 22 yıldır yürüten 71 yaşındaki Duterte, 9 Mayıs'ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 38,55'ini alarak devlet başkanı seçilmişti. Duterte, ülkenin güneyindeki Mindanao adasından seçilen ilk devlet başkanı oldu.

Duterte, seçim kampanyasında ülkedeki yüksek suç oranlarını düşüreceğini ve bunu kendi yöntemleriyle yapacağını vadetmişti. Bunun için bir yıl süre isteyen Duterte "devrimci bir yönetim" sözü vermişti. Arzu ettiği yasaları çıkarmaması halinde parlamentoyu feshedeceği tehdidinde bulunan Duterte, ülkedeki komünist gerillalarla işbirliği yapabileceğini de belirtmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filipinler'de Yeni Devlet Başkanı Duterte Görevine Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement