Filistinli 18 Yaralı Türkiye'ye Getirildi - Son Dakika
Güncel

Filistinli 18 Yaralı Türkiye'ye Getirildi

Filistinli 18 Yaralı Türkiye\'ye Getirildi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Bugün de Filistin'den 18 yaralı, C 130 tipi uçakla şu anda getirilmiş durumda." dedi.

13.08.2014 22:03  Güncelleme: 09:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Bugün de 18 yaralı, C 130 tipi uçakla şu anda getirilmiş durumda. Bunların hızlı bir şekilde hastanelere sevkini arzu ettik ve hızlı şekilde ambulanslara taşınıyor. Bunlardan 5'i çocuk, bir tanesi hamile bir bayan. Bu yaralılardan durumları epeyce ağır olanlar var" dedi.

Atalay ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Filistinli yaralıların Türkiye'ye getirilmesinin ardından Esenboğa Havalimanı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Ramazan'da ve bayramda Filistin ve Gazze'de acı günler yaşandığını belirten Atalay, "Biz de Türkiye olarak en yakından onların acılarını hissettik. Hep oraya nasıl insani yardım göndeririz diye insani çabalar içinde olduk. Hamdolsun ciddi şekilde de insani yardımı gönderdik. Şimdi de İsrail'in bombalamaları sonucu çok sayıda yaralı var. Bu yaralılardan durumu ağır olanlardan bir kısmını Türkiye'ye getirme çabası içindeyiz" diye konuştu.

Atalay, yaklaşık 200 yaralıyı getirme yönünde bir plan yapıldığına değinerek, Sağlık Bakanlığı, AFAD, Kızılay, TİKA gibi kurumların koordinasyon içinde bulunduğuna dikkati çekti. Atalay, "4 ağır yaralı Sağlık Bakanlığımızın ambulans uçağı ile getirilmişti. Bugün de 18 yaralı, C 130 tipi uçakla şu anda getirilmiş durumda. Bunların hızlı bir şekilde hastanelere sevkini arzu ettik ve hızlı şekilde ambulanslara taşınıyor. Bunlardan 5'i çocuk, bir tanesi hamile bir bayan. Bu yaralılardan durumları epeyce ağır olanlar var. Mesela ilk indirilen şuuru yerinde, kendisi ile konuştuk ama çok ağır bir durumda. İnşallah şimdi hastanelere yetiştiriliyor" ifadesini kullandı.

Atalay, hasta transferinde iş birliği ve koordinasyon içinde çalışan Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, AFAD, Kızılay ve TİKA'ya ve emeği geçenlere teşekkür etti. Atalay, "Gazze'den İsrail'den yaralı getirilmesi çok zor. Diğer ülkelerden getirmek gibi olmadığını, büyük engellemelere rağmen çok zorlanılarak getirildiğini bir defa daha hatırlatmak istiyorum" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun bizzat hastalarla ilgilendiğini dile getiren Atalay, "Rabbim onlara şifa versin. Biz, elimizden geleni yapıyoruz. Bugün sayı biraz daha fazla olacaktı. 40 civarı olacaktı ama formaliteler ve engellemeler çok fazla. Bunların izninin alınması, kontrolü İsrail tarafından vesaire. Ancak 18'i şu anda getirilebildi. Diğerleri ile ilgili inşallah çabalarımız yine sürecek" değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise sürecin daha hızlı işlemesi konusunda duyarlılıkları bulunduğunun altını çizerek, her türlü hazırlıkları yapmalarına karşın 200 hastadan henüz 22'sini getirebildiklerini söyledi. Müezzinoğlu, "Ama bugün gelen 18 yaralımızla ilgili, gelmeden önce bütün tıbbi değerlendirmeleri yapıldı. Ve bütün hastalarla ilgili tedavi yol haritası ve tedavi ekipleri hazırlandı. Bu akşamdan itibaren tedavileri yapılmaya başlanacak" ifadesini kullandı.

Pazartesi sabahı gelen 4 yaralının tedavilerinin son derece başarılı devam ettiğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Bugün yaralılarımızla gelen 15 refakatçinin de gerek konaklama, tercüman ve sosyal ihtiyaçlarının alt yapısı hazırlanmış durumda. Temennimiz, bir taraftan bunları tedavi ederken, diğer taraftan tedavi ihtiyacı olan hastalarımızın da biran önce gelmesini, kurulan köprünün çok hızlı çalışarak oradaki yaralılarımıza şifa sunmasıdır" değerlendirmesini yaptı.

Müezzinoğlu, bir ağır yaralı dışında diğerlerinin olağanüstü bir sıkıntı yaşanmadan tedavilerinin yapılacağını ve evlerine gönderileceklerini kaydederek, "Türkiye'nin hasta transferinde geldiği nokta hakikaten dünyaya örnek gösterilecek bir boyutta. Dün akşam itibarı ile Zaho'da yaralanan Amerikalı gazetecinin de gece Silopi'ye transferi ve sonradan da İstanbul'a tedavi için getirilişinde de yine Türkiye'nin acil hizmetleri sunumunda yakaladığı boyut bizi mutlu eder. Dünyaya örnek olacak acil hasta transferi dinamiklerimizi de bu milletin başarısı olarak ifade etmek isterim" diye konuştu.





-Başbakan Yardımcısı Atalay -Sağlık Bakanı Müezzinoğlu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistinli 18 Yaralı Türkiye'ye Getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement