Filistinliler, Tika'nın Yaptırdığı Okula Nuri Pakdil Adını Verdi - Son Dakika
Güncel

Filistinliler, Tika'nın Yaptırdığı Okula Nuri Pakdil Adını Verdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Filistin'in Nablus kentinde yaptırılan kız lisesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

29.03.2015 18:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Filistin'in Nablus kentinde yaptırılan kız lisesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Batı Şeria'nın Nablus şehrinde yer alan 3 katlı ve 18 derslikli lisesinin açılışına Filistin Milli Eğitim Bakanı Havle Şakşir, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, TİKA Başkanı Serdar Çam, TİKA Filistin Koordinatörü Bülent Korkmaz, şair Nuri Pakdil ve çok sayıda davetli ile Filistinliler katıldı.

Türk ve Filistin milli marşlarının okunmasıyla başlayan açılış töreninde duygulu anlar yaşandı.

Filistin Milli Eğitim Bakanı Şakşir, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Pakdil gibi bir şairin Filistin'de bulunmasından büyük heyecan ve şeref duyduğunu dile getirerek, "Mücadeleler sadece silahla olmuyor. Büyük şair Nuri Pakdil'in kalemiyle Filistin davası bütün dünyaya ulaşmıştır" ifadesini kullandı.

Pakdil'e bir sürpriz yapmak istediklerini belirten Şakşir, "Bundan sonra bu okulun 'Nablus Türk Kız Okulu' olan adını değiştirip Nuri Pakdil okulu ilan ediyoruz" dedi.

"Sağ kolumda Kudüs zinciri, kalemim Filistin"

Şair Nuri Pakdil de konuşmasında çocukluğundan beri Filistin davasına gönül verdiğini vurgulayarak, "Hayatım Filistin davasını düşünmeyle geçti. Lise günlerimden itibaren hep Filistin davasıyla yattım kalktım. Şimdi Filistin'de bulunmaktan olağanüstü heyecanlıyım ve hepinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Filistin davasının "bayrak ismi" Yasir Arafat ve tüm Filistin şehitlerini rahmet ve minnetle andığını dile getiren Pakdil, şunları kaydetti:

"Sevgili Filistinli kardeşlerim, şimdi size sağ kolumu kaldırıp bir bileklik göstereceğim. Ben bu bilekliğe Kudüs zinciri diyorum. Sağ kolumda Kudüs zinciri, kalemim Filistin. Bu etkinliği düzenleyen arkadaşlara, özellikle TİKA'ya ve Filistin Milli Eğitim Bakanlığına en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Filistin'de bulunmak çok heyecan verici. Bu heyecanı sürekli yaşayacağım. Bundan emin olabilirsiniz. Size sevgili Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun kardeş selamlarını getirdim. Filistin davası bizim davamızdır. Bu dava bütün yeryüzü Müslümanlarının davasıdır. İnşallah bir gün Filistin bağımsız bir devlet olacaktır. Başkenti de Kudüs olacaktır."

Filistin'de kendi adına bir okul açılmasından dolayı büyük onur duyduğunu da ifade eden Pakdil, buna vesile olan herkese teşekkür ederek, "Layık olmadığım halde bir okula adımı vermek yüce gönüllülüğünü gösterdiniz. Yürekten hepinize teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

"Erdoğan ve Davutoğlu'ndan Filistinlilere selam"

TİKA Başkanı Serdar Çam da yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun selamlarını iletti.

Türkiye'de Filistin davasının en önemli kahramanlarından şair Nuri Pakdil'in de aralarında olduğunu hatırlatan Çam, şöyle konuştu:

"Büyük edebiyatçı Nuri Pakdil, milyonları etkileyen ve başta 60'lı yıllarda yazmış olduğu şiirlerle Filistin davasını Türk halkının gönlüne yerleştiren çok önemli bir üstadımızdır. Üstad Pakdil, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin davasında etkilendiği, şiirleriyle çalışmalarına katkı sağladığı önemli bir insandır.

Yasir Arafat, Filistin davasına başlayıp Filistin halkını bir araya getirmek için faaliyet gösterirken, Nuri Pakdil de Türk insanının Filistini unutmaması ve Filistin davası için önemli mücadelelerde bulunmuştur, 81 yıllık hayatında ilk defa geçtiğimiz cuma günü Aksa'yı ziyaret etti ve namaz kıldı. Bugün öğleden sonra da büyük bir heyecanla merhum Arafat'ın kabrini ziyaret edecek ve ruhuna Fatiha okuyacak."

TİKA Filistin'de her sene bir okul açıyor

"Rabbim bundan sonra da yeni okul açılışları ve diğer faaliyetler vesilesiyle buluşmayı nasip etsin diyen Serdar Çam, TİKA olarak son yıllarda Filistin'de hemen hemen her sene yeni bir okulun açılışına vesile olduklarını kaydetti.

Bundan sonra da bu çalışmaların devam etmesini arzuladıklarını vurgulayan Çam, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak, Filistin'in geleceğini emanet edeceği gençlerin yanında olacağız. Bundan önce Filistin Milli Eğitim Bakanlığı ile 6 okul için anlaşmaya varılmıştı ve bunlardan 5 tanesi tamamlandı. Biraz önce de tarihi bir okul olan Fatimi okulunu ziyaret ettik. Nasip olursa onun açılışını da Ankara'dan bağlantı kurarak ve Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın da katılımıyla yapılacak bir törenle yapmayı arzu etmekteyiz. Bu okulların açılışıyla ilgili Filistin hükümetine ve Milli Eğitim Bakanına teşekkürlerimi arz etmek istiyorum. Yine aynı şekilde arazinin tahsisi nedeniyle Nablus Belediye Başkanına ve bağışçılarına teşekkür ediyorum. Emeği geçen tüm çalışanlara, Filistin bürokrasisine teşekkürlerimi sunuyorum."

-"Türkiye hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacak"

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç da açılış töreninde yaptığı konuşmada, Filistin büyükelçisi olarak buradaki çalışma arkadaşlarım ve Türkiye'den gelen değerli heyet adına hepiniz selamlıyorum" dedi

Sarnıç, "Türkiye olarak Filistin'in sosyal, ekonomik ve kültürel olarak kalkınması için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da başta TİKA olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızla Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağımız ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağımızı bildirmek istiyorum" ifadesini kullandı.

-Hayalini gerçekleştirdi

Türkiye'de yazdığı Kudüs şiirleriyle tanınan şair ve yazar Nuri Pakdil, TİKA'nın okul açılışı programı dolayısıyla 81 yaşında geldiği Kudüs'te, Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılma hayalini gerçekleştirmişti. Namazın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak, "Kudüs'te bulunmaktan duyduğu sevinci anlatan ve kendisine dua ettiğini" ileten Pakdil, Erdoğan'ın da kendisine "Kudüs'ü ziyaret etmesinden sevinç duyduğunu söylediğini" aktarmıştı.

Filistin'in ikinci büyük kenti Nablus'ta 2 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilen 18 derslikli okulda, 2 bilgisayar laboratuvarı, 3 yönetici odası ve bir depo bulunuyor. TİKA tarafından 2 yıl önce yapımı tamamlanan ve 1 milyon 450 bin dolara mal olan okulun resmi açılışı bugün gerçekleştirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistinliler, Tika'nın Yaptırdığı Okula Nuri Pakdil Adını Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement