Finansal Kurumlar Birliği 3. Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Finansal Kurumlar Birliği 3. Genel Kurul Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme rakamının önemli olduğunu, ama kalitesinin de çok önemli olduğunu belirterek, "Yoksa günü kurtaracak politikalar uygulasaydık, bugüne kadar kaç defa yol kazası olmuştu" dedi.

11.04.2015 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme rakamının önemli olduğunu, ama kalitesinin de çok önemli olduğunu belirterek, "Yoksa günü kurtaracak politikalar uygulasaydık, bugüne kadar kaç defa yol kazası olmuştu" dedi.

Finansal Kurumlar Birliği'nin 3. Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Babacan, dünyada krizin etkilerinin halen geçmediğini söyledi.

Dünya ülkelerinin içinde bulunduğu ekonomik durumu anlatan Babacan, tedbirli duruşları ve dikkatli yönetimlerinin, Türkiye'yi bu dalgalanmalardan koruduğunu, zamanında alınan tedbirlerin Türkiye'deki dalgalanmanın boyutunu düşük tuttuğunu kaydetti.

"Bazen şöyle bir yanılgıya kapılıyoruz. Biz artık Türkiyeyiz, güçlendik, dolayısıyla siyasi istikrar da var, bize hiçbir şey olmaz. Bu çok yanlış. Öyle değil" diyen  Babacan, en ufak bir tedbirsizliğin, şiddetli dalgalanma dönemlerinde yıkıcı etkilerinin olabileceğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Bazen rehavete kapılabiliyoruz. Memlekette işler düzeldi, dolayısıyla daha maceracı bir yaklaşımda bulunabiliriz. Bir de şunu deneyelim, bir de bunu yapalım. Böyle bir ortam kesinlikle yok. Allah korusun bir kaç haftalık rehavet, bir kaç haftalık yanlış adım... Bir anda bakarsınız, ya bunlar nereden başımıza geldi. Dolayısıyla hep dikkat etmemiz gerekiyor. Ama dikkat edelim derken de bir korkuyla, duralım bakalım hiçbir şey yapmayalım, ondan sonra hareket edelim kıvamına da gelmeyelim."

Petrol fiyatları yarı yarıya düşmesine rağmen Türkiye'nin cari açığının yüzde 4,5 olduğunu aktaran Babacan, Türkiye'nin yine cari açığı yüksek ülkeler sıralamasında olacağını ama eskiye kıyasla bu oranın düşmesinin güzel olduğunun altını çizdi.

Cari açığının finansmanının daha çok vergi toplayarak sağlanamayacağını vurgulayan Babacan, "Bu açık kadar Türkiye'ye döviz girişi olacak ki, bu refah seviyesini koruyalım" dedi.

"Katılım bankaları için yeni bir çalışmamız var"

Babacan, siyasi istikrar sapa sağlam olduktan, doğru makro ekonomik politikalar uygulandıktan, sektörlerle ilgili gerçekçi çözüm üretici bir anlayışı yerleştirdikten sonra Türkiye'nin önünün açık olacağını belirterek, bunun gelecek dönemde dahada sağlamlaştırılması için her türlü hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Siyasi istikrarın yaralandığı bir ülkede ekonomik istikrardan bahsetmenin zor olduğunu ifade eden Babacan, bunun üzerine iyi makro ekonomik politikalar, ardından da sektör sektör iyi mikro reformlar olması gerektiğini dile getirdi.

Katılım bankaları için yeni bir çalışmaları bulunduğunu belirten Babacan, şunları kaydetti:

"Belli bir alıcı satıcı ilişkisi var zaten, 'ortaklık anlayışı ile bir işlem yapılıyor ise bunu nasıl daha çok teşvik edebiliriz' diye Maliye Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu'na çalışın dedim. Katılım Bankaları Birliği'nden öneriler geliyor. Bunları önemli görüyoruz. Yani biraz daha risk paylaşımı, biraz daha ortaklık teklifi… Böyle borç al, borç verden öte biraz daha kader ortaklığına bakış açısının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu, risk yönetimi açısından son derece faydalı. Özellikle dalgalanmalarda çok önemli bir koruyucu etkisi olduğunu düşünüyoruz, bir bakıma ekonominin otomatik bir sigortalama mekanizması haline geliyor. Bunun üzerinde çalışıyoruz."

Babacan, enflasyon beklentisindeki en ufak bozulmanın piyasa faizlerini anında 3-5 puan artıracağını söyledi.

Bu nedenle enflasyon beklentisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"Enflasyonu düşürmek ve enflasyon beklentisini düşürmek, Hazine'nin borçlanma faizlerini düşürmenin uzun vadede temel yolu. Enflasyon beklentisi Türkiye'de düşmeden, Hazine'nin borçlanma faizi, dolayısıyla reel sektörün Türk lirası cinsinden orta uzun vadede borçlanma faizini düşürmek mümkün değil. O yüzden enflasyonla mücadelede kararlılıktan asla geri adım atmamalıyız ve atmayacağız. Bu işin temeli. Özel sektörün Türk lirasına daha uygun şartlarda ulaşsın diyorsak formülü bu. Cari açık olduğu sürece ve piyasalar açısından bir endişe oluşturacak boyutta olduğu sürece, biz böyle tam bir istikrarlı ortamdan bahsedemeyiz. ve yapısal reformlarla Türkiye'nin potansiyel büyümesini artırmalıyız. Büyümenin rakamı önemli, ama kalitesi de çok çok önemli. Yoksa günü kurtaracak politikalar uygulasaydık, bugüne kadar kaç defa yol kazası olmuştu. Büyümenin temeli sağlam olacak. Önemli olan bugün nerede olduğumuz değil, 5 yıl sonra nerede olduğumuz. 2015 yılında diyelim ki artı 2 puan büyüdük, ondan sonra arkadan 3 yıl arka arkaya bedel ödedik. Sonuçta 2019 yılı geldiğinde olabileceğinden daha kötü bir noktaya geldik. Bunu istemeyiz. Bunlar günlük manşet olur, haber olur, ama memlekete faydası olmaz. İşte bu bakış açısını Türkiye'de kurmamız son derece önemli. Bu kültürün de önemli ölçüde oluştuğuna inanıyorum. Doğru politikaların sahibi artık çok Türkiye'de. Bu da çok önemli. Sadece hükumetin bir şeyler yapıyor olması önemli değil. Ve ne olursa olsun her şartta doğruyu söyleyelim ve doğruyu savunalım, asla günlük rüzgarlardan etkilenmeyerek."

(Son)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Finansal Kurumlar Birliği 3. Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement