Fındık Fiyatında Yaşanan Düşüş - Son Dakika
Ekonomi

Fındık Fiyatında Yaşanan Düşüş

Fındık Fiyatında Yaşanan Düşüş

Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziver Kahraman, son günlerde düşen fındık fiyatlarına ilişkin, "Rekolte az, o halde neden fiyatlar yükselmiyor şeklinde bir algı söz konusu. Evet rekolte az ama özellikle son yıllarda alıcı sayısı da azaldı" değerlendirmesini yaptı.

21.10.2016 21:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziver Kahraman, son günlerde düşen fındık fiyatlarına ilişkin, "Rekolte az, o halde neden fiyatlar yükselmiyor şeklinde bir algı söz konusu. Evet rekolte az ama özellikle son yıllarda alıcı sayısı da azaldı" değerlendirmesini yaptı.

Kahraman yaptığı yazılı açıklamada, serbest piyasadaki fındık fiyatını her gün ilan panosundan duyurduklarını ancak kamuoyunda bunun 'fındık fiyatını belirleyen borsa' olarak yorumlandığına dikkat çekti.

Fındık fiyatını kendilerinin ilan etmediğini, sadece serbest piyasadaki fiyatı duyurduklarını belirten Kahraman, "Fındık üretim bölgesinde Ordu Ticaret Borsasının da dahil olduğu 14 ticaret borsası bulunmaktadır. Son zamanlarda fındığın işlem gördüğü borsalar arasına İstanbul Ticaret Borsası da eklenmiştir. Fındık fiyat ilanı yapan bu borsaların ilan ettikleri fiyatlar incelendiğinde birbirine çok yakın ya da aynı fiyatlar olduğu görülecektir." ifadesini kullandı.

Ordu Ticaret Borsası önündeki ilan panosunda duyurulan fiyatın sadece bilgi amaçlı olduğunu açıklayan Kahraman, "Borsa tarafından ilan edilen fiyatı 'tavan fiyat" gibi algılamak ya da algılatmak yanlıştır. Bu fiyat 'Bugün, fındığın bu fiyattan alım satımı yapılabilir, pazarlığa buradan başlanabilir' gibi bir bilgi vermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Kahraman, son yıllarda fındıkta alıcı sayısının da azaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Rekolte az, o halde neden fiyatlar yükselmiyor şeklinde bir algı söz konusu. Evet rekolte az ama özellikle son yıllarda alıcı sayısı da azaldı. Ordu Ticaret Borsası kurulduğu tarihten bu yana üye kayıtları incelendiğinde yaklaşık bin 700 firma ve şahsın fındık sektörüyle ilgilendiği görülmektedir. Bu durum bölgedeki diğer borsa üyeleri için de geçerli olup yıllar içinde alıcı sayısının azalması bugünkü tablonun ortaya çıkmasına olanak doğurmuştur. Tam rekabetçi ortamın oluşamadığı piyasalarda ortaya çıkacak piyasa fiyatı tarafları memnun etmeyecektir. İşte tam bu noktada başka yapısal önlemler alınması akla gelmektedir ki, bu durum da ticaret borsalarını aşmaktadır."

Fındığın hem tarımsal üretim anlamında hem de bir ihraç maddesi olması anlamında oldukça önemli bir ürün olduğuna dikkati çeken Kahraman, şöyle devam etti:

"O nedenle, üretim ve ticaretindeki bu 'el yordamı' kültürünün değişmesi, çağdaş tarım işletmeciliği, etkin bir stok kontrol sistemi, müstakil bir fındık kanunu çıkartılması, tam rekabetçi piyasa yapısını bozan unsurların ortadan kaldırılması gibi el birliği ve güç birliği yapılarak hayata geçirilecek unsurlar üzerinde durulmalıdır. Fındık sektöründe yaşanan fiyat sorununun müsebbibi olarak Ordu Ticaret Borsasının gösterilmesi ne hukuki, ne mantıki ne de vicdanidir. Bizler, popülizm peşinde olanların arzu ettiği biçimde ve hayal ettiklerini konuşmak, yazıp çizmek zorunda değiliz. Sorumluluklarımızın farkındayız ve yeri geldiğinde bu kentteki tüm kesimlerle işbirliği içinde olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bundan sonra şahsımızı, kurumumuzu hedef alan, hedef gösteren, yasal dayanağı olmayan her türden itham karşısında hukuk yoluna gideceğimizi kamuoyuna saygıyla beyan ederim."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fındık Fiyatında Yaşanan Düşüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement