Fındık Kurutma Cihazı Yaparken "Optik Fırın" Geliştirdi - Son Dakika
Yerel

Fındık Kurutma Cihazı Yaparken "Optik Fırın" Geliştirdi

Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde görevli fizik öğretmeni, fındık kurutma cihazı yapmak için başladığı projede, pek çok alanda kullanılabilecek optik fırın geliştirerek patentini aldı Fizik Öğretmeni Aran: "Optik fırın, özgün bir projedir.

20.12.2014 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CEM ŞAN - VOLKAN BAYRAKTAR - Bursa'da bir meslek lisesinde görev yapan, 30 yıldır Ar-Ge ve inovasyonla ilgilenen fizik öğretmeni, fındık kurutma cihazı üretmek isterken üç senelik çalışması sonucu hastanelerden sanayi kuruluşlarına, tarımsal faaliyetlerden evlerde yemek pişirmeye kadar pek çok alanda kullanılabilecek "optik fırın" geliştirmeyi başardı.

Hürriyet Endüstri Teknik ve Meslek Lisesinde görevli İlhami Aran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1984 yılından bu yana Ar-Ge ve inovasyonla uğraştığını, çok sayıda proje ürettiğini söyledi.

Şu anda dünyada bakir sayılabilecek konulardan birinin "optik" olduğunu belirten Aran, bu sistemle geliştirdiği fırın hakkında şu bilgileri verdi:

"Optik fırına, fındık kurutma cihazı olarak başlamıştık. Daha büyük odalarda ve makro düzey sistemlerde kullanmıştık. Optik fırında homojen kurutma veya ısıtma olayı var. Otomotiv sanayinde testlerde kullanılan fanlar vardır ve o fanlardan ısı verilir. Fanla verilen ısı havanın etkisiyle test yapılacak maddenin yüzeyinde partiküller oluşturur. Optik fırın, kapalı bir sistem olduğu için test edilecek parçanın üzerinde herhangi bir partikül oluşturmaz. Optik fırın projemizde ışığı baz alarak yola çıktık. Şu anda günlük hayatta mikrodalga fırınlar var. Mikrodalga fırınların kullanım alanları belli ve su bazlı oldukları için sadece su üzerinde enerji bırakıyor. Optik fırın ise ışık kaynağından çıkan ışınların ısıya dayanıklı ayna üzerinden yansıyıp sadece ışığın soğurduğu yiyecek gibi maddelerin üzerinde enerji bırakıyor. Enerjiyi ayna üzerinde değil de sadece pişireceği maddeler üzerinde bırakacağı için pişirme olayında büyük miktarda enerji tasarrufu yapmaktadır. Optik fırın, özgün bir projedir. Araştırmalarımıza göre dünyada böyle bir fırın yok."

"Bir ampulün harcadığı kadar enerji"

Aran, evlerde yemek pişirmeden sanayi kuruluşlarındaki test, ölçüm ve kurutma işlemlere kadar birçok alanda optik fırının kullanılabileceğini vurguladı.

Bu cihazın hastanelerde sterilizasyon dolabı olabileceğini dile getiren Aran, "Evlerde bir ampulün harcadığı enerjiyle pişirme aracı yani fırın olarak kullanılabilir. Evimizde ocakta pişirdiğimiz yemeği optik fırın sayesinde 60-70 vatlık ampulle pişirebilir veya ısıtabiliriz" ifadesini kullandı.

Optik fırından, makro düzeyde yapıldığında tarımsal faaliyetlerde fındık veya kayısı kurutma kabini olarak da yararlanabileceğine değinen Aran, mikrodalga fırında yapılamayan metal parçasının ısıtılması işleminin de bununla gerçekleştirilebileceğini aktardı.

"Sağlığa herhangi bir yan etkisi yok"

İlhami Aran, geliştirdiği cihazda, ısıya dayanıklı kalın aynalar ve buhar emici sensörlerin bulunduğunu bildirdi.

Ocak ve fırınlarda enerjinin yüksek kısmının dışarı gittiğini söyleyen Aran, şunları kaydetti:

"Optik fırında sadece ışığı kullanıyoruz. Işık, soğrulmadığı yerde enerji bırakmaz. Aynaya çarpar yansır, sadece pişireceği madde üzerinde enerji bırakır. Dolayısıyla enerji kaybı çok düşük. Optik fırında kullandığımız enerjinin yüzde 97'lik kısmını pişireceğimiz cisim alıyor. Dışarıya hiçbir şekilde enerji kaybı olmuyor. Bu nedenle çok büyük bir miktarda enerji tasarrufu sağlamış oluyoruz. Enerjinin öneminin arttığı bir dönemde göz ardı edilmeyecek bir proje. Optik fırının sağlığa herhangi bir yan etkisi yok. Laboratuvar ortamında testler yapmadık ama bildiğimiz teorik bilgilere göre görünür dalga boyundaki ışığın insan sağlığına zararı yoktur. Öyle olmuş olsaydı evimizde kullandığımız ampullerle de sağlığımız bozulurdu. Sağlık açısından negatif bir durum söz konusu değil. Optik fırının maliyeti de düşük. Elektrikli fırının yarı maliyetinde olabilir. Maliyetinin çok küçük olması ürünün değersiz olduğu anlamına gelmez. Optik fırının yaptığı iş çok fazla, maliyeti düşük."

Söz konusu fırın için üç yıl çalıştığı bilgisini veren Aran, çalışabilir bir modelini yapıp patentini aldığı ürünün daha da geliştirilebilmesi için sanayicilerden destek beklediğini sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Fındık Kurutma Cihazı Yaparken 'Optik Fırın' Geliştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement