Fındık Sektöründen 2,32 Milyar Dolarlık İhracat - Son Dakika
Ekonomi

Fındık Sektöründen 2,32 Milyar Dolarlık İhracat

Üretim ve ihracatta dünya lideri olan Türkiye fındık ve mamulleri sektörü, genel ülke ihracatının yüzde 4 arttığı 2014 yılında yüzde 31,2'lik rekor artışla 2,32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

06.01.2015 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üretim ve ihracatta dünya lideri olan Türkiye fındık ve mamulleri sektörü, genel ülke ihracatının yüzde 4 arttığı 2014 yılında yüzde 31,2'lik rekor artışla 2,32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden (İFMİB) yapılan açıklamaya göre, fındık ve mamulleri sektöründe üretim ve ihracatta dünya lideri olan Türkiye, 2014 yılında yeni bir rekora imza attı.

Sektör, Türkiye'nin genel ihracatının yüzde 4 arttığı 2014 yılında, yüzde 31,2'lik artışla 2,32 milyar dolarlık ihracat yaptı. İhracat miktar bazında ise 252 bin 500 ton olarak gerçekleşti.

Avrupa Birliği (AB), 2014 yılında da Türkiye'nin fındık ve mamulleri ihracatının en büyük pazarı olmayı sürdürdü. Toplam sektör ihracatının yaklaşık dörtte üçünün gerçekleştiği AB pazarında, Almanya, İtalya ve Fransa en çok ihracat yapılan ülkeler olarak öne çıktı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, 2014 yılında sektörün rekor düzeyde ihracat geliri elde ettiğini ve yılın zor ama döviz girdisi açısından bereketli geçtiğini bildirdi.

2014 yılında Türkiye genelinde ihracatını oran olarak en çok artıran iki sektörden biri olarak çok başarılı bir performans ortaya koyduklarını aktaran Gören, sektörün Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerine önemli katkı sağlamaya devam ettiğini dile getirdi.

İlk başta hedef olarak belirledikleri 2 milyar doları aştıklarını anlatan Gören, "Bu yıl 3 milyar dolara doğru yol alıyoruz. 2023 yılında 4 milyar dolar ihracat yapabilecek potansiyele sahibiz" ifadelerini kullandı.

Sektörün tamamen yerli girdi kullanarak "net ihracat" yaptığına işaret eden Gören, Türkiye'nin cari açığının kapatılması, büyüme ve istihdam gibi temel ekonomik göstergelere katkı sağlamaya devam ettiklerini bildirdi.

Sektör sorunlarının çözümünde alacakları desteğin, daha fazla ihracat, daha fazla katma değer olarak ülke ekonomisine kazandırılacağını ifade eden Gören, "Başta Türk fındığının tanıtım faaliyetleri olmak üzere dünyada fındıklı ürünlere yönelik tüketici eğilimlerinin güçlenmesi, geleneksel pazarlar dışında ABD, Çin, Japonya, Rusya ve Hindistan gibi diğer pazarlarda ihracat payımızın artmasına katkıda bulundu. Tanıtım faaliyetleri olmasaydı, bu sezon olduğu gibi zor dönemlerde sürdürülebilir bir ihracat artışı sağlanamazdı" ifadelerini kullandı.

Fındık ve mamulleri üretiminin büyük bölümü yurt içi ve yurt dışında çikolata, şekerli mamuller, unlu mamuller ve dondurma endüstrisinde kullanılırken, diğer kısmı ise çerez olarak tüketiliyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fındık Sektöründen 2,32 Milyar Dolarlık İhracat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement