Fındık Üreticisi Umduğunu Bulamadı - Son Dakika
Ekonomi

Fındık Üreticisi Umduğunu Bulamadı

Fındık Üreticisi Umduğunu Bulamadı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2014 yılında zirai don afetine maruz kalan fındık üreticisinin bu yıl da umduğunu bulamadığını belirtti.

18.09.2015 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2014 yılında zirai don afetine maruz kalan fındık üreticisinin bu yıl da umduğunu bulamadığını belirtti.

2015 yılı fındık hasat dönemini değerlendiren Karan, çok görülen ürünün kantarda hayal kırıklı oluşturduğunu, küllenme hastalığından kaynaklı fındıkta bu yıl hasarın yüksek olduğunu ifade etti. Fındık hasadında artık sona gelindiğini söyleyen Karan, "Sezon öncesi 4 farkı kurum tarafından rekolte açıklandı. Bu kurumlar rekolte tespitlerini kendine göre belirlendi. Daha öncede ifade ettiğimiz gibi üreticilerinde kendine göre bir rekoltesi vardı. Bunu da harmana ve pazara inen üründen görmek mümkün. Bu da açıklanan rekoltelerin daha da altında bir ürün ortaya çıkardı" dedi.

Eylül ayının ilk haftası birden emanete bırakılan ürünle birlikte fındık fiyatının düştüğünü hatırlatan Karan, "Bugünlerde pazara fındık arzının kesilmesiyle birlikte fiyat yeniden hareketlendi. Şuanda serbest piyasada Giresun kalite tombul fındığın kilogramı 12 lira ve biraz üzerinde işlem görmektedir. Beklentimiz fiyatların 15 lira seviyelerine kadar yükselmesidir. Fındık fiyatının arz ve talebe göre oluştuğunu iyi bilen sektörün aktörleri bunu çok iyi kullanıyor. Pazara ürün inmeyince fiyatları harekete geçiren alıcı, pazara ürün inmeye başlamasıyla birlikte fiyatları birden kendi istediği seviyeye çekiyor. Üreticilerimizi artık bu tür oyunlara gelmemeye çağırıyoruz. Üretici, alıcı karşısında direncini kaybetse, fındık fiyatı makul seviyelere ulaşacaktır. Unutulmalıdır ki, Fındık Türkiye'nin yeşil altınıdır" diye konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Fındık Üreticisi Umduğunu Bulamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement