Fındık Üreticisine Büyük Müjde - Son Dakika
Politika

Fındık Üreticisine Büyük Müjde

Fındık Üreticisine Büyük Müjde

AK Parti Ordu Milletvekili Fatin Han Ünal, yeni Tarım Bilgi Sistemi’ne göre destekleme dışında kalan yaklaşık 3 bin 500 Ordulu fındık üreticisinin de desteklemeden faydalanacakları müjdesini verdi.

27.03.2015 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Ordu Milletvekili Fatin Han Ünal, yeni Tarım Bilgi Sistemi'ne göre destekleme dışında kalan yaklaşık 3 bin 500 Ordulu fındık üreticisinin de desteklemeden faydalanacakları müjdesini verdi.

Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, yeni Tarım Bilgi Sistemi'ne göre fındık parseli nitelikleri nedeniyle destekleme dışında kalan Ordulu üreticilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile yaptığı görüşmeler sonrasında destekleme ödemelerinden faydalanmasını sağladıklarını açıkladı. Bu kapsamda destekleme ödeneğinden faydalanamayacak 3 bin 500 Ordulu fındık üreticisine müjde veren Ünal, "2014 üretim yılı Fındık Alan Bazlı Üretim Desteği işlemleri Ordu ili genelinde tamamlanırken, toplam 119 bin 820 adet fındık üreticisine 1 milyon 646 bin 239,37 dekar alan için 279 milyon 860 bin 693,24 lira ödeme yapılacak. Fakat yeni Tarım Bilgi Sistemi'nden kaynaklı 14 bin parseli kapsayan alanın destek dışı kalması nedeniyle ilimizde desteklemelerden faydalanamayacak yaklaşık 3 bin 500 üreticimiz vardı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker ile yaptığımız görüşme sonrasında bu mağduriyetin yaşanmaması için bu destekleme döneminde eski sisteme göre ödemelerin yapılması kararı verildi. Bu da ilimiz için yaklaşık 5 milyon lira ilave destekleme ödeneği demektir" dedi.

"HÜKÜMET POLİTİKASI FINDIK İHRACAT GELİRLERİNİ ARTIRDI"

AK Parti'nin iktidara geldiğinde fındık üreticilerinin sahipsiz olduğunu kaydeden Ünal, "Fındık ile ilgili birçok düzenleme yapıldı. AK Parti hükümetleri döneminde TMO tarihinde ilk kez fındık alımı yaptı. Daha sonra da üreticilerimize Doğrudan Gelir Desteği adı altında destek vermeye devam etti. Bu destekleme süresi 3 yılını doldurduktan sonra tekrar uzatma kararı alındı. Hükümetimi; ikinci 3 yılın dolma arifesinde üreticimizin bu desteklemelerden dolayı duyduğu memnuniyeti ve fındık politikasının ihracata olumlu yansıması nedeniyle üçüncü defa desteklemelerin uzatılması yönünde iradesini beyan etti. Fındık üreticilerine gübre ve mazot desteği de ilk bizim iktidarımız döneminde verilmeye başlandı. İçinde bulunduğumuz Mart ayı içinde Ordulu üreticilerin hesaplarına bu kapsamda yaklaşık 19 milyon lira aktarıldı" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet tarihinde fındığın tarımsal ürünler arasındaki ihracatta tarihi bir rekora imza attığını belirten Fatih Han Ünal, "1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasını kapsayan 1 yıllık dönemde 252 bin ton ihracat yapılırken, yapılan bu ihracatın getirisi ise 2 milyar 314 milyon dolar olarak belirlendi. 1 Eylül 2014 ile 20 Mart 2015 tarihleri arasını kapsayan 6 aylık dönem içerisinde 140 bin ton fındık ihracatı yapılırken, getirisi ise 1 milyar 650 milyon dolar oldu. Bu rakamlara göre fındıkta ihracat ve getirisinde artış sağlandı" açıklamasında bulundu.

"ORDULU FINDIK ÜRETİCİLERİNE 6 YILDA REKOR DESTEKLEME"

Doğrudan Gelir Desteği kapsamında Ordulu fındık üreticilerine son 6 yılda aktarılan hibe destekleme miktarının yeni bir rekora imza attığını açıklayan Ünal, "2009 yılından bu güne kadar Doğrudan Gelir Desteği kapsamında Ordulu fındık üreticimize yaklaşık 1 milyar 230 milyon 401 bin lira hibe destek sağlanırken, yeni ödenecek yaklaşık 285 milyon lira ile bu rakam ilimiz için yeni bir destekleme rekoru anlamına gelen yaklaşık 1 milyar 515 milyon liraya (eski rakam ile 1 katrilyon 515 trilyon lira) ulaştı. AK Parti, her zamanki gibi fındık üreticisinin yanında olduğunu bir kez daha göstermiştir. Destekleme ödenekleri Maliye Bakanlığı tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hesaplarına aktarıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise bu ödenekleri çiftçilerimizin hesaplarına aktarmak için illerden aldığı icmaller üzerinde yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Destekleme ödenekleri en kısa zamanda çiftçilerimizin hesaplarına aktarılmış olacaktır" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Fındık Üreticisine Büyük Müjde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement