Fırat, Sulu Tarıma Dikkat Çekti - Son Dakika
Yerel

Fırat, Sulu Tarıma Dikkat Çekti

Fırat, Sulu Tarıma Dikkat Çekti

Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, GAP projeleri kapsamında Adıyaman’a sulu tarımda öncelik tanınması gerektiğini vurguladı.

25.06.2015 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, GAP projeleri kapsamında Adıyaman'a sulu tarımda öncelik tanınması gerektiğini vurguladı.

Fırat, Adıyaman'da birçok arazinin Atatürk Barajı'nın yapılmasıyla sular altında kaldığını hatırlatarak, Adıyaman'ın arazilerinin suyla buluşması konusunun yaklaşık olarak yarım asırdan bu yana konuşulduğunu ve bu konunun artık bir çözüme kavuşması gerektiğini savundu.

Sulu tarımın Adıyaman için olmazsa olmaz olduğunu belirten Fırat, "GAP projesiyle birlikte Adıyaman, çok kıymetli arazilerini baraj göletine feda etti. İlimizde geriye kalan arazilerin sulu tarımla buluşturulmaması uzun bir süreçtir. Bundan yarım asır önce GAP projesiyle birlikte Adıyaman'ın bütün arazilerinin suyla buluşturulması düşünülmüştü. Bu sürenin üzerinden yarım asır geçmesine rağmen bu projelerin yüzde 10 gibi oranı ancak hayata geçmiştir. Geçmişe oranla son dönemlerde hızlı bir şekilde bu projelerin hayata geçirilmesi düşünülüyor. Ancak buradaki eksiklik geçmişten günümüze kadar gelen ihmal etmişliğin bir sebebidir. O dönemlerde Adıyaman merkez başta olmak üzere Kahta, Samsat ilçelerindeki arazilerin sulanarak 1 metrekare alanın dahi susuz kalmayacağı ifade edilmekteydi. Atatürk Baraj projesi yapılırken, bu konular hesaplanarak yapılmıştı. Bu projelerin kısmen de olsa hayata geçeceği sürekli olarak söylendi. Adıyaman'ın olmazsa olmazı sulu tarım olduğu için ilimize biraz daha öncelik tanınması gerekiyor. Adıyaman'da hayat standardının yükselmesinin birinci önceliği sulu tarımdan geçmektedir. Bugüne kadar devletin projelendirdiği projelere baktığımız zaman Adıyaman'da 1 metrekarelik bir alanın dahi susuz kalmaması gerekirdi. Ancak şimdilerde Adıyaman yüzde 10 civarında bir sulama şansını yakalayabilmiştir. Bu rakamla birlikte Adıyaman giderek, ırgatlığa giden bir sürece gitmekte. Adıyaman'da zengin toprakların olması nedeniyle birinci öncelik sulu tarım olmalıdır. Bu şekilde ilimizde tarım sanayisi de gelişecektir. Adıyaman son kalkınma programıyla birlikte bir durağanlık yaşıyor. Teşvik paketi kapsamında Adıyaman'ın 5. bölgeye alınması yatırımcıları daha cazip bölgelere yöneltmiştir. Bu durumda Adıyaman için ciddi bir kayıptır. Sulu tarımın ilimize kazandırılması herkesin ortak görüşüdür. Sulu tarım konusunda birçok projelendirmelerin olduğu, bu projelerin bir kısmının tasarı, bir kısmının ise ihale aşamasında olduğu söylenmesine rağmen fiziki olarak bugüne kadar arzu edilen yerde değiliz. İnşallah yeni dönemde bu konular daha çok önemsenir. Halkımız siyasilerle, sivil toplum örgütleriyle bu konuları ne kadar çok dillendirirse bu projelerin hayata geçme şansı da daha da artacaktır" diye konuştu.

Başkan Mahmut Fırat konuşmasını söyle sürdürdü:

"Üreticilerimiz kendi imkanlarıyla arazilerini sulanmış olsalar dahi sürekli olarak zarar ediyorlar. İlimizde sıfır yapıda araziler bulunmasına rağmen ürünün ekimi konusunda bile bir isteksizlik var. Sulu tarımın giderleri çok fazla olduğu için üreticinin kendi imkanlarıyla sulama yapması zarara sebebiyet vermektedir. Meyvecilik ve narcılık bölgemizde biraz geliştirilmeye çalışıldı. Bu konuda üretim yapan üreticiler pek fazla olmadığı için bu alanda da beklenildiği gibi bir sonuç elde edilmedi. Sulu tarımla birlikte verimliliğin artmasıyla üreticilerimiz kazanç elde edeceklerdir. Sulu tarımın ilimizde olmamasından ötürü üreticilerimiz başka bir çare bulamadıkları için arazilerini ekmek zorunda kalıyorlar. Bu yıl hububatta rekolte çok yüksek olmasına rağmen üreticilerin çokta mutlu olduğunu söylemek mümkün değil. Bu yıl hububatta verimin geçen yıla göre arttığı bir gerçek olduğu gibi üreticiler hububat taban fiyatlarının açıklanmamasından ötürü kara kara düşünüyorlar. Bu durum çiftçiye ciddi bir sıkıntı veriyor. Şanlıurfa sulu tarıma geçmeden önce Adıyaman halkı birkaç kat Şanlıurfa halkından zengindi. Şanlıurfa'da bin dönümlük bir arazi sahibinin zor şartlarda bir aracı vardı. Adıyaman'da hiçbir şekilde arazisi olmayıp, yarcılık yapan bir vatandaşımızın maddi durumu Şanlıurfa'daki bir üreticiden katbekat iyiydi. Tütünün kaldırılması, ilimiz sınırları içerisindeki arazilerin suyla buluşturulmaması çiftçilerimizin yıllık gelirlerinde düşüşün yaşanmasına neden oldu. Şanlıurfa'da ise en verimsiz arazilerin suyla buluşturulması Şanlıurfa'da ciddi bir zenginleşmeyi beraberinde getirdi. Hatta sulu tarım ileri ki dönemlerde Şanlıurfa'yı daha da geliştirecektir." - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fırat, Sulu Tarıma Dikkat Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement