Fitch: Faiz Şokuna En Duyarlı Gelişen Ülkeler - Son Dakika
Ekonomi

Fitch: Faiz Şokuna En Duyarlı Gelişen Ülkeler

Fitch: Faiz Şokuna En Duyarlı Gelişen Ülkeler

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişmekte olan ülke kredi notlarının Fed'in faiz oranı 'şok'una en duyarlı konumda bulunduğunu açıkladı.

03.09.2014 15:38  Güncelleme: 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, temel senaryosuna kıyasla ABD'nin faiz oranlarını daha hızlı ve daha yüksek ölçüde artırması durumunda yaşanacak negatif faiz oranı 'şok' senaryosuna karşı, zayıf gelişmekte olan ülke kredi notlarının en duyarlı pozisyonda olduğunu açıklarken, bu kredi notlarına örnek olarak Türkiye'yi de gösterdi.

Fitch'in hazırladığı raporda, "Şiddetli olan şok senaryomuzun, negatif kredi notu aksiyonlarını tetiklemesi olası. Büyük dış finansman ihtiyacı olan, düşük döviz rezervlerine sahip, yüksek kaldıraç oranları olan, kırılgan borç yapılarına sahip, zayıf politika çerçevesi veya siyasi kırılganlıkları olan ülkeler en büyük duyarlılığı taşıyabilir" denildi ve şöyle devam edildi:
"Bu karakteristiğe sahip ülkeler, Moğolistan, Türkiye, Ukrayna, El Salvador, Macaristan, Lübnan ve Jamaika'yı içeriyor." Türkiye'ye "durağan" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviye olan BBB- kredi notu veren Fitch, ülke notuna dair değerlendirmesini 3 Ekim'de açıklayacak.

'FAİZ ARTIŞI BÜYÜMEYİ İSTİKRARSIZLAŞTIRMAZ'

Fed'in varlık alım programını Ekim 2014 itibariyle tamamlamasını öngören Fitch, bankanın faiz oranlarını 2015 yılı ortasından itibaren artırmaya başlayacağını tahmin ediyor.

Fed'in gelecek 12 ayda para politikasını kademeli olarak sıkılaştırmasını 'temel senaryo' olarak gören Fitch, faiz oranlarının 2017 sonunda veya 2018'in başında yüzde 3.75'e yükseleceğini öngörüyor.

Fitch, "Faiz oranlarının artırılması ve parasal genişlemenin sonlandırılması, finansal piyasalardaki dalgalanmayı bir miktar artırabilir ancak global büyüme veya finansal piyasaları temelden istikrarsızlaştırmasını beklemiyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fitch: Faiz Şokuna En Duyarlı Gelişen Ülkeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement