Foça'da Askeri Araca Saldırı Davası - Son Dakika
Yerel

Foça'da Askeri Araca Saldırı Davası

Foça\'da Askeri Araca Saldırı Davası

2 askerin şehit olduğu 12 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili 7'si tutuklu 8 sanığın yargılanmasına devam edildi.

11.04.2014 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foça ilçesinde 2 Eylül 2012 günü, 2 askerin şehit olduğu 12 kişinin yaralandığı askeri servis aracına yönelik saldırıyla ilgili 7'si tutuklu 8 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Dava, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesi uyarınca kurulan ve kamuoyunda "özel yetkili mahkemeler" olarak bilinen ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasının ardından Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde 2 Eylül 2012'de polis ekipleriyle girdiği çatışmada yaralı olarak yakalanan, hakkında 30 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanık Yunus Çiçek, diğer sanıklar Hasan Deliktaş, Faruk Kayli, Kamil Solak, Reşit Ertuğrul, Şehmuz Rabindüz, Şevket Rabindüz ve tutuksuz yargılanan Ali Yapan ile birlikte Foça'nın Yeni Bağarası köyünde cesetleri bulunan ve itiraflar sonucu 6 Ağustos 2012'de eylemi gerçekleştiren teröristlerce öldürüldüğü anlaşılan çiftçiler Yusuf Kafalı'nın eşi Vesile Serap Kafalı, kızı Songül Kafalı, Bahri Şirin'in eşi Aynur Şirin, Zekeriya Toksuz'un eşi Ayten Toksuz ve tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme başkanının "Türkçe biliyor musun ?" sorusuna "Yok" diye karşılık veren tutuklu sanık Yunus Çiçek, tercüman eşliğinde savunma yaptı. Çiçek, özel yetkili mahkemelerdeki yargılamayı kabul etmediğini, bu nedenle bir sonraki celsede tekrar ifade vermek istediğini belirtti. Tercüman eşliğinde savunma yapan Hasan Deliktaş da savunmasını bir sonraki görülecek duruşmada yapmak istediğini ifade etti.

Davanın sanıklarından Şehmuz Rabindüz ve Şevket Rabindüz de bombalı saldırı olayının faillerinden yanlarında kalan ve otomobille götürdükleri Hasan Deliktaş'ın akrabaları olduğunu, eyleme ilişkin bilgilerinin bulunmadığını ve suçsuz olduklarını belirterek tahliyelerini talep ettiler.

Kamil Solak da eylemi gerçekleştirenlerle sadece "bir selamlık" ilişkisinin bulunduğunu herkesin potansiyel suçlu olarak görülemeyeceğini belirterek, "2 yıla yakın süredir tutukluluk halim devam ediyor. Ailem ve ben de suçsuz olduğum halde bu olayın mağduruyum. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Davada tutuksuz yargılanan Ali Yapan ve tutuklu diğer sanıklar da olayla ilgilerinin bulunmadığını, Terörle Mücadele Kanunu ve özel yetkili mahkemelerin mağduru olduklarını ileri sürerek tahliye talep ettiler.

"Ayrı ayrı cezalandırılsınlar"

Mahkeme başkanının söz verdiği Foça'daki bombalı saldırı öncesinde öldürülen çiftçilerden Yusuf Kafalı'nın eşi Vesile Serap Kafalı da sanıkların masum insanları öldürdüklerini belirterek, sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi.

Cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından mahkeme, eksik evrakların tamamlanmasına ve sanıkların tümünün tutukluluk hallerinin devamına hükmederek davayı 6 Haziran 2014'de erteledi.

Olay

Foça'da 9 Ağustos 2012 tarihinde askeri servis aracına yönelik bombalı saldırıda 2 asker şehit olmuş, 12 kişi yaralanmıştı. Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde 2 Eylül 2012'de uygulama noktasında durdurulan araçta bulunan terör örgütü üyeleriyle çıkan çatışmada da 1 polis memuru şehit olmuş, 1 polis ve 1 uzman çavuş yaralanmıştı. Burada çatışmaya girenlerin, Foça'daki saldırıyı gerçekleştiren teröristler olduğu belirlenmişti.

Foça'nın Maltepe köyünden 6 Ağustos'ta ayrılan Yusuf Kafalı (55) ve Zekeriya Toksuz (55) ve Yeni Bağarası köyünden Bahrin Şirin'den (46) haber alınamamış, üç çiftçi bir gün sonra bölgedeki bir tarlada başlarına ve karınlarına isabet eden 3'er kurşunla öldürülmüş olarak bulunmuştu. Üç çiftçinin, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde ölü ve yaralı ele geçirilen terör örgütü PKK üyelerince öldürüldüğü, sağ olarak yakalanan teröristin itirafları sonrasında tespit edilmişti.

Olayı soruşturan TMK 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Sinan Taşkın'ın hazırladığı iddianamede, eylemi PKK/KCK terör örgütünün askeri kolu olan TAK'ın üstlendiği belirtilmişti.

Tutuklu sanıklar Yusuf Çiçek'e 30 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl, Hasan Deliktaş'a 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Şevket Rabindüz'e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Şehmuz Rabindüz'e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Faruk Kayli'ya 26 kez ağırlaştırılmış müebbet, Reşit Ertuğrul, Kamil Solak ile tutuksuz sanık Ali Yapan'a 16'şar yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Foça'da Askeri Araca Saldırı Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement