Foça'da Yazlıkta Ezan Sesi Tartışması - Son Dakika
Güncel

Foça'da Yazlıkta Ezan Sesi Tartışması

İzmir Foça'daki yazlıkların bulunduğu siteye takılan merkezi ezan sistemi, site sakinleri arasında tartışmaya neden oldu.

12.07.2014 11:20  Güncelleme: 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Foça ilçesindeki yazlık evlerin bulunduğunu siteye, ezan sesinin duyulmadığı gerekçesiyle takılan merkezi ezan sistemi, site sakinleri arasında tartışmaya neden oldu. Bazı site sakinleri, merkezi ezan sistemi hoparlörlerinin kendi rızaları dışında kurulduğunu iddia ederek kaldırılması için Foça Kaymakamlığına başvurdu.

SİSTEMİN KALDIRILMASINI İSTİYORLAR

Foça Müftülüğü tarafından Denizkent Sitesi 170 Sokak'a merkezi ezan sistemi kurdu. Bazı site sakinleri, sistemin kendi rızaları alınmadan kurulduğunu öne sürerek kaldırılması için Kaymakamlık'a başvurdu. Sistemden memnun olan bazı vatandaşlar ise imza toplayarak, sistemden memnun olduklarını, kaldırılmasını istemediklerini belirtti.

"EZANLAR VAZGEÇİLMEZİMİZDİR"

Diyanet -Sen Foça İlçe Başkanı Hüsamettin Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada sistemin geçen yıl, bazı site sakinlerinin talebi doğrultusunda kurulduğunu ifade etti. Foça'da yalnızca iki tarihi cami olduğunu, ilçeye son 500 yıldır yeni bir cami yapılmadığını aktaran Çakır, ilçe büyüdüğü için bazı mahallelere ezan sesinin ulaşamadığını, okunan salalar sonrası vatandaşların kimin öldüğünü anlamak için de din görevlilerini aramak zorunda kaldığını kaydetti. Çakır, merkezi ezan sisteminin kurulmasının vatandaşların haklı talebi olduğunu ifade ederek, "Müftülük vatandaşların şikayetlerini dinledi, ilçenin 2-3 noktasına ezan sesini merkezi sitemle götürmeyi düşündü. Ezanlar memleketimizin vazgeçilmezidir. Bayrak neyse, vatan neyse ezan da odur" diye konuştu.

Yaklaşık 160 site sakinin sistemi istediğini belirten Çakır, önce hoparlörlerden çıkan sesin yüksek olduğu yönünde şikayetler geldiğini, ancak Müftülük yetkililerince yapılan incelemede bunun doğru olmadığının belirlendiğini söyledi.

"DUYMAKTA ZORLANIYORDUK"

Merkezi ezan sistemi için evinden elektrik veren site sakini Nuh Kubilayhan da hoparlörleri takmak için kendisinden elektrik istediklerini, Allah rızası için evinden elektrik hattı çektirdiğini kaydetti. Merkezi sistem öncesi ezan sesini duymakta zorlandıklarını vurgulayan Kubilayhan, etkili rüzgarlarda hemen hemen hiç duyamadıklarını belirtti. Kubilayhan, bazı site sakinlerinin sistemin kaldırılmasını istediklerini öğrenince bazı site sakinlerinin de "biz sistemin kalmasını istiyoruz" şeklinde hazırladıkları dilekçeleri Kaymakamlık'a ilettiklerini dile getirdi.

"EMRİVAKİ YAPMALARINA GÖNLÜM RAZI OLMUYOR"

Sistemin kaldırılmasını talep eden Denizkent Sitesi sakinlerinden Sinan Tabak ise, yaz dönemini geçirmek için 15 Nisan'da yazlığına geldiğini, sistemi o tarihte fark ettiğini anlattı.

Konuyu site yönetimine aktardığında, yönetimin site sakinlerinin çoğunluğunca alınmış bir karar olmadığını söylediğini aktaran Tabak, şöyle devam etti: "Müftülükle görüştüm, 29 imzalı bir dilekçe verilmiş, hoparlör monte edilmiş. Burası 460 haneli bir site. Kat Mülkiyet Kanunu ve Kooperatifler Kanunu'nu inceledim, bu konuda çoğunluğun imzası olması gerekiyor. Kimsenin onayı yok. Yani Müftülük ve elektriği veren kişi emrivaki ile bu işi yapmış. Bu mevzuata aykırı. Örnekleri var, Kuşadası ve Antalya'da kooperatiflerde hoparlör çekilmiş, Müftülük gelmiş 'olur mu böyle, çoğunluğun rızası alınmadı, sökün' demiş. Kaymakam ve Müftü Beyle görüştüm, netice alamadım. En son 149 imzalı bir dilekçe verdim. Hem desibel yüksek, bir de emrivaki. Bunu buraya koyarken kimseden müsaade almadan, kimsenin gönül rızası olmadan, böyle bir emrivaki yapmalarına gönlüm razı olmuyor. Gönül rızası dışında yapılan bir eylem var, ben de bu eyleme karşı duruyorum."

Foça\'da Yazlıkta Ezan Sesi Tartışması
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Foça'da Yazlıkta Ezan Sesi Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (67)

  • karahasan: Lan develer bu ülkenin çoğunluğu müslüman olduğuna göre seve seve dinliceksiniz dinlemek istemeyen pamuk tıkasın 50 23 Yanıtla YOLVERDİM: LA DİKENLERİ DÖKÜLMÜŞ TİLKİ, ULA ÇAM AĞACINDAN İMALAT KERESTE, SANA BU KAFANLA BİR PAMUK TIKARLAR BENDEN SÖYLEMESİ.. 0 0
  • İZMİR: EZANA KARŞI OLANA TÜKÜRMEK İSTEYEN BEYENSİN... 33 34 Yanıtla
  • Alper Kaya: Ben Müslüman değilim ve Sabahın köründe Ezan sesiyle taciz edilmekten çok rahatsızım, Ezan okunmasın demiyorum çıplak sesle pekâlâ Ezan okunabilir ama Hoparlörle Ezan okunması çok yanlış ve saygısızca birşey. 21 42 Yanıtla Alper Kaya: Sakaryalı terbiyesizlik yapma ben bu ülkede Askerlik yapmış ve çatışmış biriyim bu Ülke benimde ülkem ama herkes senin gibi inanmak zorunda değil bu yaptığınız Dinsel Faşizm. 0 0 vatandaş: seni dinlerin en güzeli ve gerçeği olan islama davet ediyorum. inanki huzur bulacaksın. allahın adının anıldığı o ezan sesnden rahatsızlık duymak şöyle dursun huzur bulacaksın. en hakiki din islamdır.yahudilik ve hristiyanlık ta hak din idi ama insanlar onu tahrifata uğratmışlar. hak din olmaktan çıkmıştır. allahta bütün dinlerin yerine islamı bizlere göndermiştir.allah inşaallah size hidayet nasib eder. 0 0 Alper Kaya: Şero Kardeş teşekkür ederim, Vatandaş Rumuzlu Arkadaş, herkesin bir doğrusu var ama önemli olan insanların kendi inançlarını dayatmaması ve karşılıklı anlayış ve hoşgörü. Ayrıca davetin için teşekkür ederim ben zaten senin davet ettiğin yerden ayrılmış ve Ruh huzuruna kavuşmuş birisiyim. 0 0
  • nedim şahin: Ahirette Allah ve Rasülün huzuruna hangi yüzle çıkacağız. ezan islam dininin vazgeçilmez sembolüdür.ezan susturmakta neymiş. avrupada müslümanlar kilise çanlarının susturulmasını istese kabul ederlermi..yazıklar olsun kendi ülkemde ezanın okunmasını sağlayamoyoruz. neymiş rahatsız oluyolarmış. 38 20 Yanıtla
  • felix: ezanı çok isteyen evinin salonuna hoparlör yerleştirsin,kimseye zorla ezan dinletilmez belki adamın yaşlısı,yada bebeği var ,yada müslüman değil. ezan babanızın malı değil isteyen dinler isteyen dinlemez,bırakında insanların günahına sevabına Allah karar versin... 8 45 Yanıtla mhtr: Bende seni sevmiyorum. Yolda alışverişte parkta seni görmek zorunda değilim. Sevenler elini kolunu bağlayıp evde tutsunlar seni. Antipatim var, rahatsızım, babamın oğlu değilsin ya... Senin mantığınla kurulmuş cümlenin bir başka versiyonu. 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement