FOMC, ECB GÖLGESİNDE KALABİLİR - Son Dakika
Advertorial

FOMC, ECB GÖLGESİNDE KALABİLİR

Bugün FOMC tutanakları açıklanacak. FED'in dün başlayan toplantı sonuçlarını bugün gerçekleştirilecek olan basın açıklaması ile öğreneceğiz. FED'in faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Sürpriz bir karar da çıkmayacaktır.

28.01.2015 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

Ancak söylemler oldukça önemli. Öncelikle işsizlikte uzunca bir zamandır devam eden düzelmeye dikkat çekecektir. Ardından atıl kapasitenin kullanılmaya başlaması ile kalıcı bir istihdam düzeyinin üzerinde durulduğunu görebiliriz. Aynı zamanda FED'in faiz artırımı için enflasyondan çok işsizlikteki düzelmeye baktığını biliyoruz. İşsizlikte son dönemde yaşanan düşüş ilerleyen günlerde de devam edebilir. Ancak sorun işe girenlerin harcaması ve mevcut maaşlarda yaşanacak artışlar. Yani ABD halkının artık fiyatların daha fazla düşeceği beklentisinden çıkması gerekiyor. FED'in halkı buna inandırmak için enflasyondaki toparlanmaya olan inancını yine bu toplantıda yinelediğini görebiliriz.

Son dönemde düşen petrol fiyatları ABD ekonomine pozitif katkı yapmayı sürdürüyor. Özellikle enerji maliyetlerinin azalması toparlanmanın da hızlı olmasına sebep olabilir. Ayrıca petroldeki düşüş hane halkına da ekstra gelir olarak yansıyor. Direkt hane halkına katkı açısından önemli bir unsur.

Açıklanan rakamlara baktığımızda ise işsizlik verileri gayet olumlu. Tarım dışı istihdam 252 bin, işsizlik ise yüzde 5.6 olarak açıklandı. İşsizlik maaşı başvurularında 307 bin rakamı görülse de ADP istihdam değişimde pozitif seyir devam ediyor. İşsizlikte istediğini alan FED, enflasyon rakamlarında ise istediğini bulamıyor. Perakende satışlar verisinde eksi rakamlar devam ediyor. Eksi 0.9 olarak açıklanan son rakamda beklenenden hızlı bir düşüş gerçekleşti. Ancak ÜFE'de rakam daha pozitif olarak ayrıştı ve yıllık bazda 1.1 olarak açıklandı. TÜFE'de ise yıllık rakam 0.8 olarak gerçekleşti. Ancak aylık bazda eksi 0.4 düşüş görüldü.

Rakamlar enflasyon sorununun devam ettiğini ancak işsizlikte ayrışma olduğunu ortaya koydu. Enflasyon sorunu ise rakamlar üzerinde devam etse de küresel ekonomiye göre iyi bir performans sergiliyor. Düşük petrol fiyatları ve büyüyememe riski altında olan küresel ekonomi dinamikleri dikkate alındığında yüzde 2'lik hedeften uzakta olunsa da piyasa koşullarında mevcut durum oldukça iyi görünüyor.

FOMC bugünkü açıklamalarında piyasada bir miktar hareketlilik yaratabilir. Ancak açıklamalar standardı aşmazsa büyük hareketler görmemiz mümkün olmayacaktır. Yine de ECB parasal genişleme kararı sonrası ilk FED toplantısı olması açısından ve faize ilişkin beklentilerin yüksek olması açısından oldukça önemli bir toplantı.

Veli KOCATÜRK

IşıkFX Araştırma Müdürü

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Advertorial FOMC, ECB GÖLGESİNDE KALABİLİR - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement