Fransa 40 Ülkeyi Dinlemiş - Son Dakika
Güncel

Fransa 40 Ülkeyi Dinlemiş

Fransa'nın yaklaşık 40 ülkeyi fiber optik kablolarla izlediği iddia edildi.

02.07.2015 00:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransız Nouvel Observateur dergisi, bu haftaki sayısında yer alan haberde, Fransa'nın, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde deniz altından döşenen fiber optik kablolar sayesinde yaklaşık 40 ülkenin elektronik haberleşmesini takip ettiğini yazdı.

İLK KEZ 2008 YILINDA DENENDİ

Haberde, projenin ilk kez 2008 yılında Sarkozy'nin Fransız istihbarat servisine izin vermesiyle başlatıldığı ve 2013 yılında sona erecek planın, bugünkü Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından 2019 yılına kadar uzatıldığı belirtildi.

Buna göre Fransa, iletişim şirketleri Orange ve Alcatel-Lucent ile beraber, Marsilya, Penmarch, Saint-Valery-en-Caux'nun da olduğu deniz kıyısındaki çeşitli kentlere takip merkezleri kurarak deniz altından geçirdiği fiber optik kablolarla izleme yaptı.

10 MİLYONLARCA ELEKTRONİK HABERLEŞME

Planın 2013 yılına kadar 700 milyon avroya mal olduğu bildirilen haberde, Paris'teki bir merkezde bulunan bilgisayarlara her gün aktarılan 10 milyonlarca elektronik haberleşmenin burada analiz edildiği ve ayrıştırıldığı kaydedildi.

40 ÜLKE TAKİP EDİLİYOR

Haberde, ABD, Rusya, Hindistan ve Çin'in yanı sıra Kuzey Afrika, Batı Afrika ve Orta Doğu'dan 40 ülkenin takip edildiği bildirildi.

Geçtiğimiz ay parlamentoda onaylanan ve bu tip dinlemeleri yasallaştıran istihbarat kanunu, iletişimin izlenmesiyle ilgili pek çok teknik imkanın Fransız istihbarat servisi tarafından kullanılmasını öngörüyordu. Cumhurbaşkanı Hollande, yasayı, anayasaya uygunluğunun denetlenmesi için Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti.

YİNE BİR SKANDALLA GÜNDEME GELMİŞLERDİ

Fransa geçtiğimiz ay da başka bir dinleme skandalıyla gündeme gelmişti. Wikileaks'in ele geçirdiği belgelerde ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransız Cumhurbaşkanlarını ve Ekonomi Bakanlarını dinlediği ortaya çıkmış, ABD'nin Paris Büyükelçiliği'nde bir dinleme merkezi kurulduğu iddia edilmişti.

Fransa 40 Ülkeyi Dinlemiş
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Fransa 40 Ülkeyi Dinlemiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • Bordo Bereli Bozo!: Onun icinmi parisin gobeginde isidliler adam vurdu haha cok komik 10 4 Yanıtla
  • kasap: ulan bunlar beni dinlediyse yandım sabah akşam tayibe küfür ediyom 7 5 Yanıtla
  • dikici: millet başka ülkeleri dinliyor bizim mit, oturmuş kendi milletini dinliyor e Ortadoğu ülkesi olmak böyle birşey. 8 1 Yanıtla
  • Niko: Hahaaa yavas dinlesinnn 6 2 Yanıtla
  • Son Osmanli: Neresiyle dinlemiş pariste terör nasıl olmuş 7 0 Yanıtla
  • Ziya: Yok yok paraleldir 6 0 Yanıtla
  • sniper : bahceli akpyi dinlemis yaziklar olsun cek git partinin basindan bahceli 1 5 Yanıtla
  • sniper : mhpye zarar verdin akpyle karlarinimi sayiyorsun matematikci bahceli artik cek git sevgisi olmayanin huzuruda olmaz partiyi bizlere kusturme 2 3 Yanıtla
  • Habip : Türkiyede neyi dinleyecek ki ..dinlemeye değmez.nsıl olsa istedikleri şeyi alıyorlar.bizimkiler de veriyor. 4 0 Yanıtla
  • ........: Neyimis bu frasizlar vay be bizim seytanimizin aklina gelmez 4 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    00:23 Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının nedeni henüz belirlenemezken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İş yerinin kepengi kesilerek müdahale edilen yangın, maddi hasara neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:21 Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un merkeze bağlı Çendik köyü yakınındaki çeşmeden su dolduran A.D. ile kimliği belirlenemeyen bir kişi arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla yaralanan A.D, yakınları tarafından Burdur Devlet Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi bulunan A.D, Isparta Şehir Hastanesine sevk edildi. Jandarma ekipleri, A.D'yi yaralayan kişiyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.


Advertisement