Fransa'da Burkini Yasağı Askıya Alındı - Son Dakika
Güncel

Fransa'da Burkini Yasağı Askıya Alındı

Güney sahillerindeki bazı plajlarda başlatılan tesettürlü mayo yasağı, yüksek mahkeme tarafından durduruldu.

26.08.2016 17:00  Güncelleme: 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da haftalardır devam eden ve hem ülke genelinde hem de dünyada yoğun tartışmalara yol açan burkini yasağı, mahkeme kararıyla askıya alındı.

YÜKSEK MAHKEME TARAFINDAN KALDIRILDI

Güney sahillerinde bazı plajlarda başlatılan yasak, İnsan Hakları Ligi'nin başvurusunu karara bağlayan yüksek mahkeme tarafından kaldırılmış oldu. Karar, iki kentteki plajları kapsıyor.

Fransız polisinin burkini giyen kadınları zorla soyundurması ve para cezası vermesi, dünya genelinde büyük tepkiye neden olmuştu.

Sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Derneği'nin Akdeniz kıyısındaki Villeneuve-Loubet isimli kasabada uygulanan haşema yasağının temel özgürlükleri ihlâl ettiğini belirterek yaptığı başvuru, üst merci Conceil d'Etat'ya ulaştı.

''KAMU DÜZENİNİ BOZMASI SÖZ KONUSU DEĞİL''

Haşema yasağı hakkında henüz mahkemelerin aldığı kesin bir karar bulunmadığının altını çizen yüksek mahkeme, yasağın 'bireysel özgürlük ve inanç özgürlüğünü ciddi ve açık bir biçimde ihlâl ettiğini' açıkladı.

Mahkeme kararında, belediyelerin yasağa gerekçe olarak gösterdiği 'haşemanın kamu düzenini bozması' gibi bir durumun söz konusu olmadığı da vurgulandı.

Fransadaki yasak tartışması, hükümette de bölünmelere neden olmuştu. Başbakan Manuel Valls, tesettür mayosunun 'kadınların köleliği' anlamına geldiğini söylemiş, Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem ise her ne kadar bir feminist olarak haşemayı doğru bulmasa da yasağın onaylanamaz olduğunu söylemişti.

Fransa\'da Burkini Yasağı Askıya Alındı

Son Dakika Güncel Fransa'da Burkini Yasağı Askıya Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement