Fransa'da Haşema Yasağı, İkinci Kez Danıştay'tan Döndü - Son Dakika
Dünya

Fransa'da Haşema Yasağı, İkinci Kez Danıştay'tan Döndü

Fransa\'da Haşema Yasağı, İkinci Kez Danıştay\'tan Döndü

Danıştay, gerekçeli kararında yasağın, 'temel hak ve özgürlüklere, inanç özgürlüğü ve kişisel haklara aykırı' olduğuna hükmetti.

27.09.2016 09:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danıştay, gerekçeli kararında yasağın, 'temel hak ve özgürlüklere, inanç özgürlüğü ve kişisel haklara aykırı' olduğuna hükmetti. Bazı kişilerin tercih ettiği yüzme kıyafetlerinin kamu düzenini bozduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı vurgulanan kararda, bir risk olmaksızın belediyenin plajlarda böyle bir yasağı uygulayamayacağı kaydedildi.

Fransa'da İnsan Hakları Derneği ile İslamofobi ile Mücadele Derneği, 24 Ağustos'ta Cagnes-sur-Mer Belediyesi'nin aldığı, 12 Eylül'de ise Nice İdari Mahkemesi'nin onadığı yasağı temyiz etmek için Danıştay'a başvurmuştu. Bu kararla birlikte Danıştay, son bir ay içinde ikinci kez yasak kararını iptal etmiş oldu.

KARARA RAĞMEN UYGULADILAR

Fransa'da haşema tartışmaları iki ay önce Marsilya'da özel bir yüzme havuzunu bir günlüğüne kiralayan bir kadın derneğinin, tesiste erkek öğretmenlerin de bulunacağını belirterek, bikiniyle gelinmemesi konusunda üyelerine uyarıda bulunmasıyla başlamıştı. Eylül ayında düzenlenmesi planlanan etkinlik, özel havuzun yönetimi ve Pennes-Mirabeau Belediyesi tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.

Marsilya'daki olayın ardından ülkenin güney kıyılarında başta Cannes ve Villeneuve-Loubet belediyeleri olmak üzere birçok kent sahilinde tesettür mayosu yasaklanmıştı. Danıştay, ilk kez geçen ay İnsan Hakları Derneği ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği'nin başvurusuyla Villeneuve-Loubet Belediyesi'nin başlattığı ve Nice İdare Mahkemesi'nin uygulamaya koyduğu tesettür mayosu yasağı kararını durdurmuştu. Danıştay'ın kararı emsal teşkil etse de bazı belediyeler yasak kararını ısrarla uygulamaya devam etmişti.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Fransa'da Haşema Yasağı, İkinci Kez Danıştay'tan Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkeme önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkeme önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement