Fransa'da Kurulan Yeni Hükümet - Son Dakika
Güncel

Fransa'da Kurulan Yeni Hükümet

"Valls 2" hükümetinin üç ismi dikkat çekiyor Montebourg'un yerine ekonominin başına getirilen "Hollande'ın sağ kolu" Macron siyaseti bilmemekle suçlanıyor Fas doğumlu, 7 çocuklu bir aileden gelen Eğitim Bakanı Belkacem bu göreve getirilen ilk kadın Kültür Bakanı olan Pellerin ise Fransa'nın ilk Asya.

27.08.2014 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da Başbakan Manuel Valls'in dün açıkladığı yeni hükümette yer alan isimlerden özellikle üçü dikkat çekiyor.

Başbakan Valls'in hafta başında sürpriz şekilde hükümetin istifasını sunmasının ardından dün açıkladığı yeni kabinede 36 yaşındaki Eğitim Bakanı Najat-Vallaud Belkacem ve yine aynı yaştaki Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, hükümetin taze kanları olarak tanımlanıyor.

Hükümet politikalarını eleştiren önceki Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg'un yerine gelen Emmanuel Macron ise kabinenin en çok dikkat çeken ismi. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ekonomi danışmanı olarak görev yapan 36 yaşındaki bankacılık kökenli Macron, Hollande'ın yıl başında açıkladığı ve üç yıl içinde 500 bin istihdama karşı şirketlerin iş gücü maaliyetlerini düşürmeyi öngören Sorumluluk Anlaşması'nın arkasındaki isim olarak biliniyor. Macron, Sosyalist Parti (PS) saflarına henüz 24 yaşındayken katılmasına rağmen bugüne kadar hiç seçilmediği, atamayla görevlendirildiği için "Siyaseti bilmiyor" eleştirilerine maruz kalıyor.

"Bankacıdan Sosyalist olmaz" eleştirisi -

Macron'a özellikle geçmişi hakkında eleştiriler yöneltiliyor. Başbakan Valls, yeni kabineyi açıkladıktan sonra katıldığı bir televizyon programında, hakkında "Bankacıdan Sosyalist olmaz" şeklinde yorumlar yapılan Macron için "Kendisi elbette sosyalist. Eski bankacıysa ne olmuş yani" ifadelerini kullanarak yeni bakanını savunmuştu.

Bazı çevrelerse ise Elysee Sarayı'nda "Hollande'ın sağ kolu" olarak nitelendirilen Macron'un genç yaşına karşın başarılı, kültürlü ve alçak gönüllü olduğu vurguluyor. Macron hakkında Fransız basını "Elysee'nin Mozart'ı" benzetmesini yapsa da genç bakanın işinin oldukça zor olduğunun altı çiziliyor.

Selefi Montebourg, görevi devir teslim töreninde, "Bol şans Manu" sözleriyle bitirdiği konuşmasında, ekonominin zor bir sanat olduğunu söylemiş ve ekonomiyi insan bilimi olarak tanımladı. Montebourg, ekonominin kendisi için her şeyden önce siyasi bir mesele olduğuna işaret ederken, selefi Macron'un gözlerinin içine bakarak, "Ekonomi, bir odanın içine uzmanları toplayarak doğru sonuçlara ulaşılabilecek bir alan değil" dedi. "Komedinin bir parçası olmadığınızı gördüğünüzde sahneyi terk etmeniz gerek" ifadesini kullanan eski bakan, son konuşmasında da hükümeti eleştirmekten çekinmedi.

Macron ise Montebourg'dan sonra yaptığı konuşmada, öncelikle yeni görevini ilk öğrendiğinde çok şaşırdığını dile getirdi ve selefiyle her zaman aynı fikirde olmasa da daima aynı amaca hizmet etmek için çalıştığını söyledi.

İlk kadın eğitim bakanı -

Bir önceki hükümetin Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg'un ülke ekonomisini eleştiren açıklamalarına destek veren eski Eğitim Bakanı Benoit Hamon'un yerine gelen Fas doğumlu, 7 çocuklu bir aileden gelen Belkacem, göreve getirilen ilk kadın bakan olarak öne çıkıyor.

Belkacem, Sosyalist Parti'ye 2002'de katılmasının ardından Segelone Royal ve François Hollande'ın seçim kampanyalarında yer aldı. Bir önceki Başbakan Jean-Marc Ayrault hükümetinde Kadın Hakları Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yapan Belkacem, bakanlık görevine Başbakan Valls'in bir önceki kabinesinde de devam etmişti.

İtalyan asıllı Filippetti yerine Asya kökenli Pellerin -

Montebourg'un açıklamalarına destek veren ve kabinede yer almayan eski Kültür Bakanı Aurelie Filippetti'nin yerine ise 40 yaşındaki Kore doğumlu Fleur Pellerin getirildi. Pellerin, Fransa'da kabinenin ilk Asya kökenli üyesi oldu.

Pellerin, daha önce Ekonomi Bakanlığı bünyesindeki "dijital ekonomi" alanında müsteşar olarak görev yapıyordu. Henüz 6 aylıkken Fransız bir aile tarafından evlat edinilen ve Fransa'da büyüyen Pellerin'in hayatı hakkında kaleme alınan "Evlatlıktan Bakanlığa" isimli bir makale de bulunuyor. - Arkansas

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fransa'da Kurulan Yeni Hükümet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement