Fransa'da Tartışmalı Torba Yasa Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

Fransa'da Tartışmalı Torba Yasa Kabul Edildi

Fransa'da çalışma hayatında önemli değişiklikler öngören torba yasa tasarısı, parlamentoda kabul edildi.

09.07.2015 18:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da çalışma hayatında önemli değişiklikler öngören torba yasa tasarısı, parlamentoda kabul edildi.

Muhalefet, yasanın bir bölümünü Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladı.

Hükümet, iktidardaki bazı Sosyalist milletvekillerinin de karşı çıktığı yasayı parlamentoda kabul ettirebilmek için son bir yıldır Meclis ve sağcıların üye sayısını daha fazla olduğu Senato'da büyük mücadele veriyordu.

Hükümet, yasayı kabul ettirebilmek için bugün üçüncü kez Meclis Genel Kurulu oturumunda Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası işletilmesini talep etti.

Bu maddenin Başbakan Manuel Valls tarafından işletilmesi ile tasarı Meclis'te oylanmadan kabul edildi.

Tartışmalı yasa tasarısını parti içi muhalefet yüzünden Ulusal Meclis'te onaylatmakta zorlanan iktidardaki Sosyalist Parti, daha önce de aynı tasarıyı anayasanın 49. maddesinin 3. fıkrasını işleterek iki kez Ulusal Meclis'ten geçirmiş, ancak sağcıların çoğunlukta olduğu Senato'da metin değiştirilerek oylandığı için tasarı yine Ulusal Meclis'in gündemine gelmişti. Bu mekanizmayı daha önce iki kez işleten hükümet, buna karşılık Anayasa'nın muhalefet partilerine tanıdığı otomatik hak olarak Meclis'te iki kez gensoru önergesi ile karşılaşmış, ancak ikisinde de bu tehlikenin üstesinden gelmeyi başarmıştı.

Anayasaya göre, hükümetin üçüncü kez bu mekanizmayı işletmesi ile tasarı böylece Senatoya gitmeden Parlamentoda onaylanmış oldu.

- Tartışmalı tasarı

Ekonomi ve Maliye Bakanı Emmanuel Macron tarafından sunulan 200 maddelik tasarı için Ulusal Meclis'teki ve Senato'daki tartışmalarda pek çok değişiklik önergesi sunulmuştu.

Yasa tasarısına ilişkin olarak medyada daha çok turistik alanlardaki iş yerleri ve mağazaların hafta içi ve pazar günleri geç saatlere kadar açık tutulması kararını öne çıkarırken, tasarı noter ve haciz memurlarının çalışma koşullarının düzenlenmesi, iş mahkemelerinin görev alanları ile ilgili düzenleme, ehliyet alımındaki kuralların basitleştirilmesi, şehirler arası otobüs hatlarının düzenlenmesi gibi birbirinden farklı konuları kapsaması nedeniyle "torba yasa tasarı" olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan yapılan son kamuoyu yoklamaları ise seçmenin yüzde 40'ının yasa tasarısı konusunda kararsız olduğunu ortaya koyuyor.

Fransa'da ekonomik büyümenin sağlanamaması ve ülkede artan işsizlik oranı ile AB Komisyonu'nun da tepkisini çeken bütçe açıkları, Sosyalist Parti Hükümeti'nin en fazla sorun yaşadığı konuların başında geliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fransa'da Tartışmalı Torba Yasa Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmit'te restoranda hesap kavgası: 3 kişi gözaltına alındı, 3 personel hakkında soruşturma başlatıldı
    14:09 İzmit'te restoranda hesap kavgası: 3 kişi gözaltına alındı, 3 personel hakkında soruşturma başlatıldı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan bir restoranda hesap tutarı sebebiyle müşteriler ile çalışanlar arasında çıkan kavgada polise saldıran bir şahıs ile birlikte toplam 3 kişi gözaltına alındı. Ayrıca, kavgaya müdahale eden 3 personel hakkında idari soruşturma başlatıldı. Kocaeli Valiliği tarafından yapılan açıklamada, olayın adli ve idari soruşturmalarının devam ettiği belirtildi.

  • Muğla'da Türkmenistan uyruklu genç odasında ölü bulundu
    14:08 Muğla'da Türkmenistan uyruklu genç odasında ölü bulundu

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde, Türkmenistan uyruklu Nurullah Shukurova isimli genç, odasında ölü bulundu. İş arkadaşları tarafından ulaşılamayan Shukurova'nın hareketsiz yattığını görenler durumu polis ekiplerine bildirdi. Sağlık ekipleri yaptıkları incelemede, Shukurova'nın epilepsi hastası olduğunu ve hayatını kaybettiğini belirledi.

  • Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel: Tüm Camia Türkiye Kupası'na Odaklandık
    14:07 Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel: Tüm Camia Türkiye Kupası'na Odaklandık

    Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel, takımın Türkiye Kupası'nı kazanmaya odaklandığını belirtti. Yücel ayrıca, transfer dedikoduları hakkında açıklamalarda bulunarak Semih Kılıçsoy'un değerli bir oyuncu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Beşiktaş'ın evinde oynadığı Samsunspor maçına yabancı VAR hakemi atanmamasını eleştirdi ve yabancı VAR hakemlerinin Türk futboluna katkısını değerlendirdi.

  • P. Karşıyaka Üçüncülük İçin Beşiktaş'ın Hatalarını Bekliyor
    14:07 P. Karşıyaka Üçüncülük İçin Beşiktaş'ın Hatalarını Bekliyor

    Basketbol Süper Ligi'nde üst üste galibiyetler alan P. Karşıyaka, normal sezonu üçüncü sırada bitirmek için kalan maçlarını kazanıp, rakibi olan Beşiktaş'ın hatalar yapmasını bekleyecek.

  • Manisa'da Kiraz Hasadı Başladı
    14:06 Manisa'da Kiraz Hasadı Başladı

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde kiraz hasadı başladı. Üreticiler, bu yıl rekolte ve fiyatlardan umutlu olduklarını belirtti.


Advertisement