Fransız İlaç Şirketinden Türkiye'ye Yatırım - İstanbul - Son Dakika
Ekonomi

Fransız İlaç Şirketinden Türkiye'ye Yatırım - İstanbul

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş'ün konuşması Servier Türkiye Genel Müdürü Mea'nın konuşması İmza töreni Fransız ilaç şirketinden Türkiye'ye yatırım Fransa merkezli uluslararası ilaç grubu Servier, Türkiye pazarına yönelik İrlanda ve Fransa'da üretilen ilaçların üretimini Türkiye'ye taşıyacak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş: "Bakanlığımız yerlileştirme ve lokalleştirmeyle ilgili özellikle ithal ürünlerin Türkiye'de üretimi noktasında çalışmalara başladı" -Servier Türkiye Genel Müdürü Mea: -"Türkiye'nin 2023 planlarına destek olmak üzere bu ülkede üretime geçmeye karar verdik" Uluslararası ilaç şirketi Servier, Türkiye pazarına yönelik İrlanda ve Fransa'da üretilen ilaçların üretimini Türkiye'ye taşıma kararı aldı.

01.04.2016 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş'ün konuşması

Servier Türkiye Genel Müdürü Mea'nın konuşması

İmza töreni Fransız ilaç şirketinden Türkiye'ye yatırım

Fransa merkezli uluslararası ilaç grubu Servier, Türkiye pazarına yönelik İrlanda ve Fransa'da üretilen ilaçların üretimini Türkiye'ye taşıyacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş:

"Bakanlığımız yerlileştirme ve lokalleştirmeyle ilgili özellikle ithal ürünlerin Türkiye'de üretimi noktasında çalışmalara başladı"

-Servier Türkiye Genel Müdürü Mea:

-"Türkiye'nin 2023 planlarına destek olmak üzere bu ülkede üretime geçmeye karar verdik"

Uluslararası ilaç şirketi Servier, Türkiye pazarına yönelik İrlanda ve Fransa'da üretilen ilaçların üretimini Türkiye'ye taşıma kararı aldı. Şirket, bu karar kapsamında Türkiye'de gelecek 18 ay içerisinde 21 milyon kutu ilaç üretecek.

Konuya İlişkin CVK Park Bosphorus Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, vatandaşın sağlıkta en önem verdiği iki konudan birisinin ilaca erişim, diğerinin ise hastane ve doktorun bulunması olduğunu söyledi.

Bunların yanı sıra Türkiye'de ilaç üretimi, tıbbi teknolojinin yerlileştirilmesi, üretim kapasitesinin artırılması, sağlık turizmi, şehir hastaneleri gibi önemli konuların da bulunduğunu dile getiren gümüş, bu iki ana konunun altında 86 alt branşı ilgilendiren geniş bir yelpazenin de tartışılması gerektiğini aktardı.

Gümüş, bugün Türkiye'de ilaç harcamalarının 20 milyar liranın üzerine çıktığını kaydederek, Türkiye'nin Avrupa'da yedinci, dünyada 18'inci ilaç harcaması yapan ülke olduğunu, her geçen gün yeni ilaçların, yeni teknolojilerin, medikal anlamdaki değişimlerin görüldüğünü anlattı.

Sağlık endüstrisine ilişkin gerçekleştirilen reformlardan ve gelişmelerden bahseden Gümüş, "Biz tükettiğimiz ilaçların bir kısmını üretme kabiliyetine kavuşmalıyız." dedi.

Gümüş, ilaç sanayisinin yerlileştirilmesi kapsamında yapılan çalışmalar çerçevesinde plazma ürünlerin imaline yönelik başlatılan faaliyetleri anlatarak, Kızılay'ın kan bağışlarını koordine ettiğini, buradan ortaya çıkan plazmanın Türkiye'de işlenmesini ve buradaki ürünlerin uzun dönem alım garantisini hedeflediklerini bildirdi.

"Plazma ve aşı üretiminin yerlileştirilmesinin önünü açacağız"

"7+7 olmak üzere 14 yıla kadar geri alım garantisi ile plazma fraksiyon ürünlerinin önümüzdeki dönem Türkiye'de üretimi başlayacak. Şu anda son görüşmeleri yapıyoruz" diyen gümüş, bu ihalenin yakın zamanda yapılacağını söyledi.

Gümüş, "Türkiye, plazma fraksiyon ürünlerine yılda 1 milyar lira para ödüyor. 10 yıllık alım garantisi olduğunda bu teşvikle beraber bu ürünlerin Türkiye'de imalına yönelik önemli bir adım atmış olacağız. Burada yurtdışında firmalarla Türkiye'deki firmaların işbirliğini göreceğiz. Türkiye'de bu fabrikalar kurulmuş olacak. Burada hem plazma hem de rekombinant ürünler için önemli bir açılım göreceğiz." diye konuştu.

Bir diğer önemli açılımın aşı üretiminde olacağını aktaran Gümüş, Türkiye'nin yılda yaklaşık 200 milyon doalr aşıya bedel ödediğin, bunların da Türkiye'de üretimine yönelik çalışmalar yapacaklarını ve bunun da önünü açacaklarını aktardı.

Gümüş, sağlık teknolojilerinde kullanılan tıbbi malzemelerin, teknolojilerin Türkiye'de üretilmesine yönelik de uzun dönem alım garantileri ile yerlileştirme projelerinin hayata geçeceğinin altını çizdi.

"Üç yılda 90 bin yatak kapasiteli şehir hastaneleri açılacak"

Türkiye'de gelecek 3 yıl içerisinde 90 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerinin devreye gireceğini dile getiren Gümüş, Mersin'i haziranda, Adana'yı ve Yozgat'ı yıl sonunda, Ankara Bilkent'i 2017 Mayıs'ta açacaklarını anlattı.

Gümüş, Sağlık Bakanlığı'nın TOKİ ile yaptığı toplamda 40 bin yatak kapasiteli hastanelerin 2018'e kadar biteceğini belirterek, bu yıl 20 bin yatak kapasiteli hastanelerin ihalesine çıkılacağını söyledi.

Sağlık turizminin Türkiye'de geliştirilmesine yönelik çalışmalara ve planlamalara değinen gümüş, kapasiteler artırılırken hastanelere çok ciddi cihazlar alınacağını vurguladı.

Gümüş, bu çalışmalarla birlikte ilaç sanayisinde atıl kapasitenin daha güçlü hale getirilmesini ve aktif olmayan fabrikaların değerlendirilmesini amaçladıkalrının altını çizerek, yerli üreticilerin yabancılarla işbirliğinin önemine dikkati çekti.

Mea: "Türkiye'ye güveniyoruz"

Servier İlaç ve Araştırma A.Ş (Servier Türkiye) Genel Müdürü Philippe Mea, geçen yıl şirketin cirosunun yüzde 24'ünün Ar-Ge faaliyetlerine ayrıldığını belirterek, halihazırda onkoloji, kardiyoloji, metabolik hastalıklar, no¨ropsikiyatri ve romatoloji alanında 23 ilaç gelis¸tirdiklerini söyledi.

Türkiye 38 yıllık bir geçmişlerinin bulunduğunu anımsatan Mea, buraya yılda 10 milyon liradan fazla yatırım yaptıklarını aktardı.

Mea, "Servier I·lac¸ u¨ru¨nlerinden 5'i kendi endikasyon alanında lider konumdadır. Tu¨rkiye'de her yıl yaklas¸ık 6 milyon hasta Servier I·lac¸ u¨ru¨nleri ile tedavi edilmektedir. Üru¨nlerinin tamamına yakınını Tu¨rkiye'de farklı tesislerde u¨retmek u¨zere yeni projeleri hayata gec¸iriyoruz. Buradaki şirketimizde 300 kişi çalışıyor." dedi.

Türkiye'de sağlık sistemine ve sektöre büyük yatırımlar yapıldığını ifade eden Mea, "Sadece sektörün değil ülkenin ekonomik gücü de bizim için önemli. Bizim için Türkiye ana vatan haline gelmiştir. Türkiye'nin 2023 planlarına destek olmak üzere bu ülkede üretime geçmeye karar verdik." diye konuştu.

İlk 18 ayda 21 milyon kutu ilaç

Mea, şu anda Türkiye'de Abdi İbrahim'in fabrikasında yıllık 6 milyon kutu ilaç ürettirdiklerini belirterek, Türkiye pazarına yönelik Fransa ve İrlanda'da ürettikleri ilaçların artık burada üretileceğini vurguladı.

Philippe Mea, şöyle devam etti:

"30 yıl önce Abdi İbrahim ile başlayan olumlu ilişkileri daha da güçlendirmeye karar verdik. Konya'daki İlko ile de yeni ve ümit vaat eden bir işbirliğine imza atıyoruz. Yaklaşık 11 milyon liralık ek yatırım yapılacak ve ek istihdam ortaya çıkacak. 21 milyon kutuya ek olarak her yıl 5 milyon kutu üretim yapılması planlanmaktadır. 2018 yılında Türkiye'deki toplam üretim kapasitemiz 32 milyon kutuya çıkacak. Komşu ülkelere ihraç ile bu rakam yukarıya çıkabilir. Servier Grubu olarak Türk mühendislere tamamen güveniyoruz. Türkiye ilerde yapılacak araştırmalar için pilot ülke seçilmiştir. Türkiye, medikal kalkınma konusunda ümit vaat ediyor."

"Satışların yüzde 97'si yerel üretim olacak"

Gelecek 18 ay içerisinde üretimin Türkiye'ye talınacak kısmının burada satışan ürünlerin yüzde 97'sine denk geleceğinin altını çizen Mea, ayrıca yapılacak 11 milyon lira değerindeki ilave yatırımın yeni istihdam da oluşturacağını söyledi.

Mea, üretimi 5 milyon kutudan 32 milyon kutuya çıkardıktan sonraki aşamanın "ihracat" olduğunu kaydederek, dışardan bir ortakla nasıl ihracat yapacaklarını araştıracaklarını bildirdi.

Türkiye'deki cirolarının 200 milyon lira civarında olduğunu anımsatan Mea, bu cironun yüzde 97'sini Türkiye'de üretilecek ürünlerle elde edeceklerini aktardı.

Yerli üretim ortağı Abdi İbrahim ve İlko olacak

Servier'in yerli üretim ortağı İlko İlaç Genel Müdürü Hatice Öncel, bu önemli kararı şirketleri ve Türkiye adına memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, üretim tesislerinin işbirliğiyle doğan talebe her alanda cevap vereceğini ifade etti.

Diğer bir yerli üretim ortağı Abdi İbrahim'in Üst Yöneticisi (CEO) Süha Taşpolatoğlu ise anlaşma ile önceden beri devam eden işbirliğinin gelişeceğini kaydederek, "Türkiye için gerçekleştirilmesi istenen sanayi dönüşümüne katkıda bulunmak, otoritelerin açtığı yolda gitmek istiyoruz. İlk etapta Türkiye'nin üretim üssü haline geleceğini biliyoruz ve bundan dolayı büyük heyecan duyuyoruz." diye konuştu.

Fransız İlaç Şirketinden Türkiye\'ye Yatırım - İstanbul
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fransız İlaç Şirketinden Türkiye'ye Yatırım - İstanbul - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement