Ft: Türkiye Işid'e Karşı Sınır Kontrolünü Sıkılaştırıyor - Son Dakika
Güncel

Ft: Türkiye Işid'e Karşı Sınır Kontrolünü Sıkılaştırıyor

Ft: Türkiye Işid\'e Karşı Sınır Kontrolünü Sıkılaştırıyor

Financial Times, Türkiye'nin IŞİD'e akan maddi desteği ve militanların geçişini önlemek adına Suriye sınırındaki kontrolü sıkılaştırdığını yazdı.

04.09.2014 08:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Financial Times, Türkiye'nin IŞİD'e akan maddi desteği ve militanların geçişini önlemek adına Suriye sınırındaki kontrolü sıkılaştırdığını yazdı.

Gazete, Türkiye'nin müttefikleri tarafından IŞİD'e karşı tedbirlerini artırması yönünde yeni baskılarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

BBC Türkçe'ye göre, Daniel Dombey imzasıyla ve Reyhanlı mahreciyle yazılan haberde, Türkiye'nin attığı adımların sınırda mal kaçakçılığı ve cihatçı militanların geçişini görünür biçimde azalttığı aktarılıyor.

Gazete, ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün başlayacak Nato zirvesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la IŞİD konusunu tartışmalarının da beklendiğini, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ınsa toplantı ardından görüşmeler yapmak üzere Türkiye'ye gideceğini belirtiyor.

Dombey, Reyhanlı'daki bir otelde Suriyeli silahlı muhalif gruplardan Liva el-Hak'ın Hani adlı bir militanıyla da görüştü.

Hani, "artık daha az sayıda savaşçının Türkiye sınırından geçebildiğini" söylerken "Önceden bir odada bizden 10 kişi vardı. Şimdi sadece dört kişi var" ifadelerini kullandı.

Ancak Hani, IŞİD militanlarının hâlâ Reyhanlı üzerinden geçiş yapabildiğinde ısrar ederek, "İki ya da üç günlüğüne kasabaya geliyorlar. Uzun kalmıyorlar. Reyhanlı'da şu anda daha az sayıda savaşçı var" dedi.

-"TÜRKİYE'NİN DAHA FAZLA İSTİHBARAT DESTEĞİNE İHTİYACI VAR"-

Haberde Türkiye'nin IŞİD'e karşı tedbirlerini artırırken müttefiklerinin daha fazla işbirliğine ihtiyacı olması nedeniyle şikayetçi olduğu yazıyor.

Reyhanlı sınırı kapısında uzun kuyruklar halinde bekleyen kamyonların sürücülerinin, yeni tedbirler kapsamında depolarını daha ucuz Suriye mazotuyla doldurmalarının engellemesine tepki gösterdiklerini belirtiyor.

Bir kamyon sürücüsü ise "Para IŞİD'e gidiyor diye mazot kaçakçılığını yaklaşık iki ay önce durdurdular" şeklinde konuştu.

Gazeteye konuşan, ismi açıklanmayan bir yetkili, "Sakallı bütün adamlar IŞİD veya El Kaide'den değiller" derken, "savaşanlar arasında uluslararası destekli kişileri belirlemenin zor olduğunu" da söyledi.

Gazete, yetkilinin IŞİD'in daha önceden Hatay'daki evlerde bulunduğunu kabullendiğini yazıyor:

"Yetkili, IŞİD'in daha önceden, Reyhanlı'nın bulunduğu Hatay'daki güvenli evlerde faaliyet göstermiş olduğunu kabul ediyor ve özellikle de savaşçıların geldiği Batı Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden çok daha fazla istihbaratın verilmesinin şart olduğunu söylüyor: 'Bu ayrıca sadece devriye gezme veya dikenli tel örgüyle ilgili de değil. Doğru istihbarata sahip olmaya ve bu adamları zamanında yakalamaya ihtiyacınız var. Bu, hiçbir zaman yüzde 100 korunan bir sınır olmadı."

Gazeteye konuşan ve ismi belirtilmeyen bir uluslararası diplomatsa "Türkiye'nin, IŞİD'e karşı çalıştığını daha fazla göstermesi için baskı altında olduğunu" söyledikten sonra ekliyor: "Ancak Türkiye 49 rehine ve başka bir misilleme tehlikesi nedeniyle çelişki yaşıyor."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ft: Türkiye Işid'e Karşı Sınır Kontrolünü Sıkılaştırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.


Advertisement