Fuarda Çocuk Kitapları da Yoğun İlgi Gördü - Son Dakika
Kültür Sanat

Fuarda Çocuk Kitapları da Yoğun İlgi Gördü

Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu 34. İstanbul Kitap Fuarı'nda yetişkin kitaplarının yanı sıra çocuk kitapları da büyük ilgi gördü.

17.11.2015 01:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SALİHA ÖZDEMİR - Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu 34. İstanbul Kitap Fuarı'nda yetişkin kitaplarının yanı sıra çocuk kitapları da büyük ilgi gördü.

Fuarda çocuk okuyucuların kitap seçimlerini AA muhabirine değerlendiren Timaş Çocuk Yayınevi editörü Gökçen Yüksel Karaca, ilginin iyi olduğunu ve memnun kaldıklarını dile getirdi.

Çocukların kitap seçimlerinin değişiklik gösterdiğine işaret eden Karaca, "Eğer çocuklar, okudukları bir dizi, takip ettikleri kitaplar varsa onların devamını araştırıyorlar. Özellikle ikinci sınıftan itibaren, çocuklar kitap ismi sorarak, bilinçli bir şekilde geliyorlar. Ebeveynler ise çok dikkatli, araştırıp soruyorlar kitapları. Okulla gelenler var. Öğretmenler genelde gördüğüm kadarıyla, çocukları kitap seçimleri konusunda serbest bırakıyorlar" diye konuştu.

Karaca, fuarda çocukların Timaş yayınlarında en çok popüler dizilere ilgi gösterdiğini ifade ederek, yazarların imza etkinliklerine de katıldıklarını aktardı.

Turan: "Aileler eğitici kitap seçmelerini istiyor"

Nesil Çocuk Yayınları'nın kitap editörü Merve Turan, kitapların çocukların hayatının önemli bir parçası olduğunu gözlemlediğine dikkati çekerek, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle gelenlerin de kitaplarla çok ilgili olduğunu söyledi.

Turan, çocukların seri kitaplara daha çok ilgi gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Çocukların kitap seçimleri değişiyor. Ailelerle gelenlerin anne, babaları, muhakkak eğitici, öğretici kitaplar seçmelerini istiyorlar. Çocuklar onun derdine düşmüyor. Çocuklar, kitaptan sadece keyif almak istiyorlar. Bazı aileler de çocuğunu bırakıyor. Çocuk seçip annesine istediği kitabı aldırıyor. Kimi ailelerse çocukları yanlarında pasif bir şekilde dururken, kendileri seçip, alıp gidiyorlar."

- Özalp: "Kız çocuklar romana yöneliyor"

Kırmızıkedi Yayınevi Çocuk Yayınları editörü Alkım Özalp, çocukların kitap kapaklarına bakarak kendi yaş gruplarına yöneldiğinin altını çizerek, "Yeni çıkardığımız macera ve futbolcu kitapları çok ilgi gördü. Kız çocuklar özellikle romanlara yöneliyor. Öğretmenler doğru yönlendirmeyi yapıyorlar, fakat kalıpları var. Eğlenceli kitapları beğenmiyorlar ama çocukların onları da okumaları ileride daha çok kitap okumalarını sağlayacaktır" dedi.

Çocukların kitap seçiminin ailesel yapıya bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Özalp, çoğu zaman anne, baba tarafından seçilen kitapların çocuklar tarafından beğenilmediğini aktardı.

-Esen: "Çocukların, istedikleri kitapları belirlemeleri çok mümkün olmuyor"

Nar Çocuk Yayınları Genel Müdürü Tayfur Esen de geçen yıla oranla satışlarda artış olduğunu söyleyerek, fuarın kendi içinde ihtisaslaşması ve çocuk bölümü adlı bir bölüm olması gerektiğini hatırlattı.

Çocuk yaştaki okuyucuların en çok fantastik, seri ve macera kitaplarını tercih ettiklerini dile getiren Esen, "Çocukların, büyüklerin arasında kendilerine yol bulmaları, istedikleri kitapları belirlemeleri çok mümkün olmuyor. Yoğun bir ortam, koridorlarımız dar ve herkes sınırlı bir zamanda buraya gelmiş. Bu yüzden maksat çok hasıl olmuyor" ifadelerini kullandı.

Esen, kendi yayınları arasında, okullarda tavsiye edilen kitaplar olduğuna da değindi.

Dokuz gün süren kitap fuarında, çok sayıda çocuk kitabı yayınevi de yer aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Fuarda Çocuk Kitapları da Yoğun İlgi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement