Futbolcu Arda Turan'ın Piyasa Değeri 156 Şirketten Kıymetli - Son Dakika
Ekonomi

Futbolcu Arda Turan'ın Piyasa Değeri 156 Şirketten Kıymetli

Futbolcu Arda Turan\'ın Piyasa Değeri 156 Şirketten Kıymetli

A.Madrid'de forma giyen Turan'ın piyasa değeri, Borsa İstanbul'un Ulusal Pazar'ındaki 421 şirketten 156'sının piyasa değerinden daha yüksek çıktı.

04.10.2013 14:33  Güncelleme: 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dijital spor medyası şirketi Perform Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Atletico Madrid'de forma giyen Arda Turan piyasa değeri, Borsa İstanbul'un Ulusal Pazar'ındaki 421 şirketten 156'sının piyasa değerinden daha yüksek çıktı.

FUTBOLCULARIN PİYASA DEĞERİ ARTMAYA BAŞLADI

Perform Türkiye'nin araştırmasına göre, tüm dünyada ilgiyle takip edilen futbol, yarattığı ekonomik büyüklükle de dikkat çekiyor. Futbol endüstrisine yapılan yatırımlar her gün artarken, futbolcuların da piyasa değeri Türkiye'nin en büyük şirketleriyle boy ölçüşüyor.

ARDA VE BURAK TAVAN YAPTI

Atletico Madrid'in oyuncusu Arda Turan'ın piyasa değeri, Borsa İstanbul'un Ulusal Pazar'daki 421 şirketin 156'sının piyasa değerinden, Galatasaray'da forma giyen Burak Yılmaz'ın piyasa değeri ise 127 şirketin piyasa değerinden daha büyük oldu.

Öte yandan, piyasa değerleri dikkate alınarak birer şirket olarak değerlendirilirlerse, Barcelona'nın yıldızı Lionel Messi, 340 milyon liralık piyasa değeri ile BIST 100 Endeksi'nde 88'inci, Real Madridli Cristiano Ronaldo'nun ise 285 milyon liralık piyasa değeri ile 93'üncü sırada yer aldığı görülüyor. Yıldız futbolcuların bonservis bedellerinde görülen artış da Borsa İstanbul'da işlem gören hisselerin ortalama değer artışından çok daha yüksek seviyede bulunuyor.

Perform Türkiye'nin araştırması, futbolcuların piyasa değerlerindeki artışın BIST 100 Endeksi'ndeki hisselerin ortalama değer artışından daha fazla olduğunu da ortaya koydu:

Galatasaray'dan Atletico Madrid'e 9 Ağustos 2011 tarihinde 32,5 milyon lira bonservis bedeliyle transfer olan Arda Turan'ın bugünkü piyasa değeri, yüzde 106'lık artışla 67 milyon liraya ulaştı. BIST 100 Endeksi'ndeki hisselerin aynı dönemdeki ortalama değer artışı ise yüzde 44'te kaldı. Arda Turan, geçen haftalarda sözleşme yenilediği Atletico Madrid'in en değerli futbolcusu konumunda bulunuyor.

BURAK YILMAZ YÜKSELİŞTE

Fenerbahçe, 29 Ocak 2010 tarihinde Gökhan ÜnalTrabzonspor'dan 8,6 milyon lira ve Burak Yılmaz karşılığında transfer etti. Gökhan Ünal'ın o dönemki piyasa değerinin 14 milyon lira olduğu düşünülürse, Burak Yılmaz'ın iki takım arasındaki transfer bedelinin 5,3 milyon lira olduğu sonucu çıkıyor. Burak Yılmaz'ın değeri o tarihten bu yana yüzde 750 artışla 46 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi'ndeki hisselerin ortalama değer artışı yüzde 39 oldu.

SOW'UN DEĞERİ YÜZDE 60 ARTTI

Fenerbahçe 27 Ocak 2012 günü Moussa Sow'u 27 milyon lira bonservis bedeliyle transfer etti. Sow'un değeri yüzde 60 artışla bugün 43,4 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi'ndeki hisselerin ortalama değer artışı yüzde 33 oldu.

2009 yılında piyasa değeri 21 milyon lira olan Mesut Özil, Arsenal'e geçmeden hemen önceye kadar transfer piyasasında 98 milyon lira değerinde bir oyuncu olarak kabul ediliyordu. Özil, Arsenal'e 136 milyon liraya transfer oldu. Başka bir deyişle Mesut Özil'in piyasa değeri son 4 yılda yüzde 547 oranında arttı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi'ndeki hisselerin ortalama artışı yüzde 182 oldu.

MESSİ VE RONALDO'NUN DEĞERLERİ 625 MİLYON

Real Madrid'in yeni yıldızı Gareth Bale'in piyasa değeri 2012-2013 sezonu başı itibariyle 116 milyon lira seviyesindeydi. Real Madrid'e 272 milyon lira bonservis bedeliyle satılan Bale'in bir sezonda kazandığı değer yüzde 134 oldu. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi'ndeki hisselerin ortalama değer artışı yüzde 18,6'da kaldı.

Gareth Bale Real Madrid'de altı yılda toplam 261 milyon lira kazanacak. Real Madrid kulübü, toplamda 532 milyon liraya ulaşan ve BIST Ulusal Pazar'daki 421 şirketin 310'unun piyasa değerini aşan bu bedelle, bu şirketlerden 54'ünü aynı anda satın alabilir. Real Madrid dilerse, bu bedelle BIST 100 Endeksine 79'uncu sıradan girebilecek bir şirketi de satın alabiliyor.

Messi ve Ronaldo'nun piyasa değerleri toplamı 625 milyon lirayı buluyor. Dört büyüklerin Borsa İstanbul'daki değerleri ise şöyle sıralanıyor: "Fenerbahçe 850 milyon lira, Beşiktaş 566 milyon 400 bin lira, Galatasaray 412 milyon 636 bin lira, Trabzonspor 132 milyon lira."

Araştırma ile ilgili bir değerlendirme yapan Perform Türkiye Genel Müdürü Emre Uğurlu, rakamların, futbol özelinde spor endüstrisinin geldiği noktayı açıkça ortaya koyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türk spor endüstrisinin amiral gemileri olan iddaa gelirlerine, yayın haklarından elde edilen gelirlere ve büyük kulüplerin bütçelerine baktığımızda her bir kalemin Avrupa standartlarının üzerinde büyüdüğünü görüyoruz. Başarılı olan futbolcuların değerleri ise performanslarına göre çok daha hızlı büyüyor. Eğer ülkemizde de futbolcuların bonservisleri fonlar tarafından satın alınmaya başlanırsa, bu fonlar futbolu yakından takip eden yatırımcıların en önemli ürünlerinden biri olabilir. Doğru futbolcuya, zamanında yatırım yapan fonlar kendileri kazanırken, küçük yatırımcıya da para kazandırabilirler."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Futbolcu Arda Turan'ın Piyasa Değeri 156 Şirketten Kıymetli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement