G20-Oecd Küresel Kurumsal Yönetişim Forumu - Son Dakika
Ekonomi

G20-Oecd Küresel Kurumsal Yönetişim Forumu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, KOBİ'lerin sermaye piyasalarından yatırımcı çekebilmeleri için iyi organize edilmiş kurumsal yönetim mekanizmasına sahip olması gerektiğini söyledi.

10.04.2015 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, KOBİ'lerin sermaye piyasalarından yatırımcı çekebilmeleri için iyi organize edilmiş kurumsal yönetim mekanizmasına sahip olması gerektiğini söyledi.

Ertaş, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ile Boğaziçi Üniversitesi ortaklığında düzenlenen G20-OECD Küresel Kurumsal Yönetişim Forumu'nun (G20-OECD Global Forum on Corporate Governance) açılışında yaptığı konuşmada, 2008 krizinden bu yana dünya çapındaki borç stoğunun 57 trilyon dolara çıktığını kaydetti.

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarının düzenlenmesi ile ilgili almış olduğu önlemlerin türbülansa katkıda bulunduğunu ifade eden Ertaş, bundan dolayı Fed'in karar verirken yalnızca Amerikan piyasasını değil, faiz oranları politikalarının diğer ekonomilerde oluşturduğu etkiyi de göz önünde bulunduracağını söyledi.

Yatırımların artmasının uzun vadede ekonomik kalkınmanın hayata geçirilmesi için önemli olduğuna dikkati çeken Ertaş, borç stoğunun yüksek olmasının özel sektör yatırımlarını önemli hale getirdiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin birçok ülkeden farklı deneyiminin söz konusu olduğuna işaret eden Ertaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye, son 12 yılda kamu borç stoğunu yüzde 77'den yüzde 35'e düşürdü. Türkiye küresel finansal krizden en az etkilenen ülkelerden biri olarak, aynı dönemde yılda ortalama yüzde 5'lik büyümesini sürdürdü. Biz şunu savunuyoruz; Türkiye'de uygun bir ortamın oluşturulması, uzun dönemli büyüme için özel sektör yatırımlarını teşvik edecektir. Bunu gerçekleştirmek adına yakın dönemde major değişiklikler yaptık."

"Kurumsal yönetişim uygulamaları iyi uygulanmadığı için 2008 finans krizi meydana geldi"

Ertaş, finansal bir krizin bertaraf edilebilmesi, yatırımcıların sermaye piyasalarına olan güveninin tesis edilmesi için kurumsal yönetişimin büyük önem taşıdığını söyledi.

Kurumsal yönetişim uygulamaları iyi uygulanmadığı için 2008 finans krizinin meydana geldiğine işaret eden Ertaş, "Bu, birçok olayda gördük ki, özellikle finansal sektörden olan şirketler risklerini başarılı ve etkili ölçmediklerinden ve hissedarlarına şeffaf hareket etmediklerinden dolayı meydana geldi" dedi.

Söz konusu bu tartışmalardan dolayı ABD'deki yatırımcıların yalnızca yüzde 27'sinin finans piyasalarına güven duyduklarını belirttiğini aktaran Ertaş, "İyi işlev gören bir sermaye piyasası, bir yandan yatırımcıların hem finans sistemine olan güvenlerini ortaya koymakta, hem de yatırım yaptıkları şirketlere duydukları güveni temsil etmektedir" şeklinde konuştu.

Küçük ölçekli şirketlerin sınırlı kurumsal kapasitelerinden dolayı kısa vadeli ve daha yüksek maliyetli finansmana erişiminin olduğunu anlatan Ertaş, Dünya Bankası verilerine göre KOBİ'lerin neredeyse istihdamın yüzde 30'unu oluşturduğunu, birçok ülkede ticaret ve ihracatın omuriliğini oluşturduğunu söyledi.

Ertaş, KOBİ'lerin sermaye piyasalarından yatırımcı çekebilmeleri için iyi organize edilmiş kurumsal yönetim mekanizmasına sahip olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi G20-Oecd Küresel Kurumsal Yönetişim Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement