G20-Waıpa Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

G20-Waıpa Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Konferansı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Eğer 1 milyon ya da 1 milyar dolar harcayacaksanız bunun özel sektör tarafından harcanmasını sağlayın, kamu tarafından değil. Emin olun ki verimlilik, büyüme ve sürdürülebilirlik adına çok daha iyi sonuçlar alınacaktır" dedi.

27.04.2015 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,  "Eğer 1 milyon ya da 1 milyar dolar harcayacaksanız bunun özel sektör tarafından harcanmasını sağlayın, kamu tarafından değil. Emin olun ki verimlilik, büyüme ve sürdürülebilirlik adına çok daha iyi sonuçlar alınacaktır" dedi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın başkanlığını yürüttüğü, Dünya Yatırım Ajansları Birliği'nin (WAIPA) G20-WAIPA Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Konferansı'nda konuşan Babacan, yatırımların global olarak çok güçlü bir unsur olduğunu, özellikle doğrudan yatırımların verimlilik artışı, teknolojik gelişmeler, istihdam yaratımı ve yüksek kalite standartları ile yenilikçi kapasite inşası anlamında çok önemli olduğunu söyledi.

Doğrudan yabancı yatırımların ekonomilere uluslararası rekabetçiliklerini artırma ve global değer zincirinde daha üst basamaklara tırmanma imkanı verdiğine işaret eden Babacan, bunların aynı zamanda gelişim süreçlerinde büyük rol oynadığını, özellikle maliyetleri düşürmeye, ölçek ekonomisine ve daha iyi koordinasyon imkanlarına izin verdiğini dile getirdi.

Yatırım dostu bir iklimde, her türlü uzun vadeli yatırımcı için siyasi ve ekonomik istikrarın bir zaruret olduğunun altını çizen Babacan, genel güven seviyesinin en önemli unsur olduğunun söylenebileceğini, şeffaflık ile iyi yönetişim unsurunun da güvene katkıda bulunan unsurlar olduğunu ifade etti.

Mülkiyet hakları ile bunların korunacağına dair teminatlar, hukukun üstünlüğü, insan sermayesi, altyapı ve açık olmanın da önemini vurgulayan Babacan, uluslararası ticaret ve yatırımın sıfır toplamlı oyun olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin yabancı yatırımcılara çok özel imkanlar sunan bir ülke olduğuna dikkati çeken Babacan, konuşmasına şöyle devam etti:

"İstikrarlı bir siyasi ortam, olgun ve dinamik bir finansman ortamı, geniş bir iç talep ve genç iş gücü… Bunların hepsi Türkiye'nin yatırım için neden seçilmiş olduğunu açıklayan nedenler. Bütün bu politikalarla birlikte doğrudan yabancı yatırım miktarı son 14 yıllık dönemde yılda ortalama 12,4 milyar dolar oldu. Bu rakam 1991 ile 2001 arasında yıllık sadece 1 milyar dolar idi. Değişim gördüğünüz gibi çok kayda değer. Ekonomimizin daha fazla cazibe oluşturabilmesi için bu konuda birçok şey yaptık."

"KOBİ'lerin sesini dünyada daha fazla duyuracağız"

Babacan, Türkiye'de hükümet yatırımlarının asla büyümenin ana itici gücü olmadığını, kendilerinin hükümetin görevinin buna zemin hazırlamak olduğunu düşündüklerini söyledi.

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı kapsamındaki faaliyetleri hakkında bilgi veren Babacan, KOBİ'lere önem verdiklerini, onların sesini dünyada daha fazla duyuracaklarını kaydetti.

G20 dönem başkanı olarak ülkelere has yatırım stratejilerinin ortaya konulması gerektiğini söylediklerini aktaran Babacan, gündemlerinde maliyet düşürme gibi bir hedeflerinin de olduğunu dile getirdi.

"13 yıldır Kabine üyesi olan ve 14 bütçe hazırlamış biri olarak size şunu rahatlıkla söyleyebilirim; ülkenin büyümesini artırmak için yatırım ikliminin geliştirilmesi en etkin yöntemdir" diyen Babacan, büyümeyi artırmak için en ucuz yolun bu olabileceğinin altını çizdi.

Ali Babacan, global ekonominin ciddi bir kriz döneminden geçtiğini, muhtemelen en kötü kısmının geçildiğini, dibin görüldüğünü ve daha iyi şeylerin olmasını istediklerini söyledi.

Toparlanmanın düzensiz, iniş çıkışlı ve çok kırılgan olacağını ifade eden Babacan, "Günbegün başka şeyler olabilir. Finansal sektörde oluşan krizler derin ve çok uzun sürüyor. G20 ülkelerine şunu söylüyoruz: Yaptıkları yapısal reform taahhütlerine sadık kalın. Bütün G20 üyelerinin bir izleme yapısı oluşturmalarını istedik. Her ülkenin ayrı ayrı taahhütlerine sadık kalıp kalmadıklarını izleyeceğiz" dedi.

Yapısal reformların yatırım ortamıyla ilgisi olduğuna dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti.

"Hükümetlerin 'ben şunu yaptım, bunu yaptım ve sonucu da böyle oldu' demesi lazım. Bazen büyüme ya da istihdam için hükümetler çok fazla devlet odaklı hale gelebiliyor. Bu dönemde mali teşvik ciddi tuzak olabiliyor. Bir hükümet çıkıp 'Ben bu kadar harcama yapacağım diyebilir. Benim ek harcayacağım şu kadar para, bu kadar büyüme ve istihdam sağlayacak diyebilir'. Ancak bu hükümet eğer hali hazırda çok borçlu ise, yüksek kamu borcu bir sosyal endişe kaynağı ise piyasalar için o zaman daha fazla para harcamak büyüme getirmeyecek. 2008-2009 döneminde dünyada bunun o kadar çok örneğini gördük. Birçok ülke daha fazla harcayarak büyüme sağlamaya çalıştı ama bu işe yaramadı. Para özel sektör tarafından harcandığında, yatırımı özel sektör yaptığında çok daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmış oluyor… Eğer 1 milyon ya da 1 milyar dolar harcayacaksanız bunun özel sektör tarafından harcanmasını sağlayın, kamu tarafından değil. Emin olun ki verimlilik, büyüme ve sürdürülebilirlik adına çok daha iyi sonuçlar alınacaktır."

Kamu altyapı projelerini ve Türkiye'deki Kamu-Özel Sektör İşbirliği  (PPP) örneklerini anlatan Babacan, G20 olarak yatırım fonlarını, emeklilik fonlarını altyapı projelerine daha fazla nasıl geçebilecekleri konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Uzun vadeli finansmanın ülkelere çok mantıklı ve makul getirilerle dönmesinin söz konusu olduğunu ve bunun ancak güvenle sağlanabileceğini vurgulayan Babacan, hem G20 hem de B20'de bunun üzerinde çalıştıklarını aktardı.

Babacan, bunun başarılabilmesi halinde PPP projelerine çok büyük finansman sağlanabileceğine dikkati çeken Babacan, özel sektör işin içine girdiği zaman projelerin çok daha hızlı ve çok daha düşük maliyetle tamamlandığını söyledi.

Özel sektör işin içinde girdiğinde altyapı projelerin çok daha verimli olduğunu dile getiren Babacan, "Bazen hükümetler sadece yatırım yapmak için yatırım yapıyor. Siyasi amaçlar bazen teknik rasyonalitenin öne geçiyor. Bu da altyapı projelerinin milyonlarca/milyarlarca dolar harcandıktan sonra maalesef iyi getiri sağlayamamasına yol açıyor" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi G20-Waıpa Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement