G20 Zirvesi - Son Dakika
Güncel

G20 Zirvesi

Avustralya Başbakanı Abbott: "Daha özgür ticaret istiyoruz ve bunu sağlayacağız" G20 liderleri, Ebola salgınının önlenmesi için yapılan çabalara katkıda bulunmayan ülkeleri uyardı ABD Başkanı Obama, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı izlediği tutumu "dünyaya yönelik bir tehdit" olarak niteledi Eleştiri oklarının hedefi olan Rus Devlet Başkanı Putin, en sert tepkiyi Kanada Başbakanı Harper'dan aldı.

15.11.2014 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderleri, Avustralya'nın Brisbane kentinde düzenlenen G20 Zirvesi'nde bir araya geldi.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, iki günlük toplantının açılışında yaptığı  konuşmada, "Evet daha özgür ticaret istiyoruz ve bunu sağlayacağız. Evet daha fazla altyapıya ihtiyacımız var ve bunu yapacağız. Buradan dünyaya hükümetlerin yeryüzünün daha iyi bir yer olması, işsizliğin azalması ve büyümenin artması için birlikte çalışabileceği mesajını veriyoruz" dedi.

Küresel ekonominin yüzde 85'ini temsil eden G20'ye üye ülkelerin liderlerinin, gelecek 5 yılda dünya çapında gayrisafi milli hasılayı yüzde  2 oranında artırmak için anlaştığını anımsatan Abbott, "Bu, milyonlarca iş imkanı ve trilyonlarca dolarlık ek üretim anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Zirvede Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil ederken, aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de bulunduğu liderlerin, zirvede ülkelerinin halihazırda 77 trilyon dolar olan küresel gayri safi milli hasılaya yapılacak 2 trilyon dolarlık ek hedefine ulaşılmasına nasıl katkıda bulunacaklarına dair ayrıntılı plan sunması bekleniyor.

Ebola salgını, G20 zirvesine de damgasını vurdu-

Zirvede liderler, Batı Afrika'da binlerce kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Ebola salgınıyla ilgili açıklama yayımladı.

Salgının önlenmesi için yapılan çabalara katkıda bulunmayan ülkeleri uyaran liderler, tüm ülkelerin Ebola ile mücadeleye katılması gerektiğini vurguladı. Liderler, araştırmacılar ve ilaç şirketlerine de henüz bir tedavisi olmayan hastalığa aşı ve ilaç bulunması için daha fazla çalışmaları çağrısında bulundu.

Obama'dan başsağlığı-

ABD Başkanı Obama, ABD ile Asya Pasifik ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirmeye devam edeceklerini vurgulayarak "ABD'nin Asya Pasifik'teki liderliği, dış politikamızın en temel önceliklerinden biri olmaya devam edecek" dedi.

Malezya'ya ait yolcu uçağının 17 Temmuz'da Ukrayna'da düşmesi sonucu aralarında 38 Avustralyalının da bulunduğu 298 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Obama,  "Dost ve müttefik ülke olarak Avustralyalı ailelere bir kez daha başsağlığı dileklerimizi iletiyor ve adaletin sağlanması konusundaki kararlılığınızı paylaşıyoruz" dedi. Obama, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı izlediği tutumu "dünyaya yönelik bir tehdit" olarak niteledi.

Çin ve ABD arasındaki ilişkilere değinen Obama, Çin'in yüz ölçümü, nüfusu ve hızlı büyüme oranıyla Asya Pasifik bölgesinin geleceğinde kritik bir role sahip olacağına dikkati çekti.

Zirve öncesinde Queensland Üniversitesi'nde öğrencilere de seslenen Obama, şunları söyledi:

"Burada asıl önemli soru, Çin'in ne tür bir rol oynayacağıdır. ABD, bölgede barışçıl ve sorumlu bir Çin'in yükselişini memnuniyetle karşılar. Ancak Çin'in de diğer ülkelerle aynı kurallara uyması gerekmektedir" dedi.

Kuzey Kore'nin nükleer programı gibi bölgesel ihtilafların Asya Pasifik'in geleceğinde "çatışmanın mı yoksa işbirliğinin mi" egemen olacağını belirleyeceğine işaret eden Obama, Asya'nın güvenliğinin küçük ülkelerin büyük ülkeler tarafından sindirilmesi üzerine kurulmaması gerektiğini vurguladı. Obama, bölge ülkelerine aralarındaki ihtilafları barışçıl bir biçimde çözmeleri çağrısında bulundu.

Putin'e eleştiri yağmuru-

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim, zirveye gölge düşürürken, Rusya Devlet Başkanı Putin, birçok eleştiriyle karşı karşıya geldi.

Putin, zirve sırasında en sert tepkilerden birini Kanada Başbakanı Stephen Harper'dan aldı. Putin'in el sıkışmak üzere yanına gittiği Harper, Rus lidere "Sanırım elinizi sıkacağım ancak şunu da söylemeden geçemeyeceğim: Ukrayna'dan çıkmalısınız" dedi.

Rus lider, zirve sırasında yaptığı ikili görüşmelerde de ikili ilişkileri düzeltmeye çalıştı. Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'a Rusya ile Fransa arasında Ukrayna yüzünden tırmanan gerilimi azaltma çağrısında bulundu. Fransa, kısa bir süre önce Rusya'ya iki savaş gemisi gönderilmesini askıya almıştı. Putin, İngiltere Başbakanı Cameron ile görüşmesinde de "ikili ilişkilerin yeniden geliştirilmesinin" önemini vurguladı. Cameron, zirve öncesi yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna ile ilgili tutumunu değiştirmemesi durumunda yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

Liderler, hem çalışıyor hem de eğleniyor-

Zirveye ev sahipliği yapan Avustralyalı yetkililer, hararetli tartışmalardan bunalan liderler için farklı programlar da düzenledi. Liderler, zirvenin açılışından önce parlamento binasının bahçesinde düzenlenen barbekü partisinde bir araya geldi. Karides, ıstakoz ve kuzu ikram edilen partide liderler, geleneksel danslardan oluşan bir gösteriyi seyretti.

Liderlerin eşleri ise Avustralya'ya özgü hayvanların yaşadığı bir hayvanat bahçesini ziyaret etti. Koalaları kucaklarına alan konuklar, kanguruları da elleriyle besledi.

-Yoğun güvenlik önlemleri-

Zirvenin yapıldığı Brisbane kentinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kentte görevlendirilen 6 bin güvenlik görevlisi, 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı yüzünden zor anlar yaşıyor. Kentte zirvenin başlamasından önce yayımlanan yasaklar listesinde ise bıçaktan gaz maskesine, silahtan yumurtaya ve hatta sürüngen hayvanlara birçok madde yer alıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement