G20 Zirvesi'nde reform ve inovasyon vurgusu - Son Dakika
Güncel

G20 Zirvesi'nde reform ve inovasyon vurgusu

G20 Hangzhou Zirvesi'nin ana teması "İnovasyon, dinamizm, etkileşim ve kapsayıcılığa dayalı bir dünya ekonomisinin yaratılması" olarak belirlendi.

29.08.2016 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eylül ayında dünyanın gözü Çin'de ve Hangzhou kentinde olacak. Çin'in Hangzhou kentinde yapılacak G20 Zirvesi, sadece Çin için değil, aynı zamanda dünya ülkeleri için de bir fırsat yaratacak.

"Büyüme modelinde inovasyon" maddesinin başlıca gündemler arasına alınması, Zirve tarihinde bir ilk olma niteliği taşıyor ve yoğun ilgi çekiyor. Söz konusu gündemlerin düzenlenmesiyle, hem dünya ekonomisinde bulunan sorunlar netleştirildi, hem de teknolojik ve sektörel devrimde tarihi bir fırsat yakalandı. Bu gündemler ayrıca, dünya ekonomisinin toparlanmasına da yön verecek.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in geçtiğimiz yıl G20 Antalya Zirvesi'nde ifade ettiği gibi, daha önceki teknolojik ve sektörel devrim tarafından sağlanan itici güç artık tükenmekte ve geleneksel ekonomik yapı ile kalkınma modelinin potansiyelleri de bitmek üzere. Öte yandan, kalkınmadaki dengesizlik hala sürmekte. Mevcut ekonomik düzenleme mekanizması ve çerçevesindeki eksiklikler her geçen gün biraz daha öne çıkıyor. Bütün bu faktörler, dünya ekonomisinin itici gücünün zayıflamasına ve talepte durgunluğa neden oluyor. Gerek Çin ekonomisi, gerekse dünya ekonomisi, yeni ve eski büyüme gücünün değişimi ve kalkınma modelinin yenilenmesi sürecini yaşıyor.

Tarihi tecrübelere bakıldığında, kısa vadeli teşvik politikası ve ekonomik kaldıracın aşırı şekilde kullanılmasının sadece bir acil müdahale şekli olduğu ve sorunları kökten çözemediği görülmekte. Sistemdeki reformların ortaya koyduğu dinamizm ve inovasyon, teknolojik ilerlemede yaratılan yeni sektörler ve yeni ürünler, ciddi ekonomik krizlerden sonra dünya ekonomisinin yeniden canlanması için temel faktörler. Dolayısıyla reform ve inovasyon, dünya ekonomisinin uzun vadeli kalkınmasının temel itici gücü ve ülkelerin refahının canlılık kaynağıdır.

Küresel ekonominin canlanmasındaki yavaşlama ve belirsizliklerin çoğalması durumunda, Çin ekonomisinde görülen performans, dünyanın Çin'e olan güvenini artırdı.

Bu yılın ilk yarısında Çin ekonomisi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 büyüdü. Geçen yıl Çin'in araştırma-geliştirme çalışmalarına ayırdığı bütçe, 2014 yılına göre yüzde 9,2 arttı. Yerli üretim C919 geniş kapasiteli yolcu uçağı, profesör Tu Youyou'nun Nobel Tıp Ödülü'nü kazanması ve dünyanın ilk kuantum uydusu "Micius"un başarıyla fırlatılması gibi gelişmeler Çin'in teknoloji alanında güçlü bir ülke olması için attığı sağlam adımların birer kanıtı.

Hangzhou, uzun bir geçmişe ve zengin kültüre sahip bir kent. "İnovasyon şehri" olarak bilinen Hangzhou aynı zamanda, e-ticaret efsanesi Alibaba'nın da yuvası.

G20 Hangzhou Zirvesi'nin katılımcıları, yapısal reformda öncelikli 9 alan ve 48 maddelik bir rehber ilke belirledi. Çin, Hangzhou Zirvesi'nde küresel büyümeye yeni güç ve çözümlerin bulunulmasını temenni ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel G20 Zirvesi'nde reform ve inovasyon vurgusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement